Inför det kommande dygnet varnas det för svarthalka i nästan hela Sydsverige. Foto: RICHARD STRÖM
Inför det kommande dygnet varnas det för svarthalka i nästan hela Sydsverige. Foto: RICHARD STRÖM

Meteorologens varning: Risk för svarthalka

Publicerad

In med frostkänsliga blommor och ta det försiktigt i trafiken.

Inför det kommande dygnet varnar meteorologen för en förrädisk halka i Sydsverige.

– Där det inte hinner torka upp är det risk för svarthalka, säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm.

Våren låter vänta på sig och innan hoppet om ljusare och varmare tidevarv tänds inför nästa helg kommer Kung Bores sista prövning för Sydsvenskarna.

– Det fryser i natt, ända ner till Skåne. Och när det är lite blött kan det bli halka.

– Man ska nog lägga en liten varning för att det kan bli halt. Det kan bli frosthalka där det inte hinner torka upp, säger Johan Groth.

Det är under lördagskvällen som temperaturen börjar sjunka och med det ökar risken för halka.

– Minus blir det inte förrän ganska sent i kväll. Vid 21-tiden kan det frysa på i delar av Småland, inre delarna av Halland och nordligaste Skåne.

Fryser på vid midnatt

– Vid midnatt fryser det nog på i stora delar i stora delar av inre Skåne och ytterligare några timmar senare i Malmö och Helsingborg.

Så vad gäller vårkänslor får sydsvenskarna vänta några dagar. Det blir lite soligt under söndagen men ganska snabbt mulnar det på och framemot eftermiddagen kommer det ett nederbördsområde. Till kvällen når det östkusten.

– Uppe på höglandet kan det till och med komma i form av snö.

Och det blir knappast några höjdartemperaturer att tala om. 

– Sex-sju grader kan det komma upp i, men det är ingen riktig vårfeeling. Sen blir det lite halvostadigt i veckan som kommer. Någon enstaka plusgrad på morgonen, kanske upp mot nio-tio grader.

Det är faktiskt redan vår

Ändå är våren här, i alla fall rent meteorologiskt sett. Den definitionen av vår är nämligen en dygnstemperatur över noll grader sju dygn i sträck. Hela Götaland.

Rent känslomässigt är det en annan femma.

– Då får man nog vänta en vecka, säger Johan Groth.

För inför nästa helg finns en osäker men ack så naggande god förhoppning om som och vårvärme.

– Sen finns det hopp inför nästa helg. Då kan det bli riktigt vårfeeling. Det här kan vara sista prövningen. För då finns chans till allmänt tvåsiffriga temperaturer, och inte bara en nolla efter första ettan utan temperaturen kanske börjar krypa uppåt.

Alexander Vickhoff
Alexander Vickhoff

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag