Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Meteorologens dom: Så blir vintervädret

Så här kan det se ut en gnistrande kall vinterdag. Foto: TOMMY PEDERSEN
Så här såg det ut 22 december 2015 i Skåne.

Sommaren som gick var rekordvarm, torr och lång.

Nu väntar alla på prognoserna för vintern – blir det kallt? Måste vi åka skidor till jobbet ända fram i mars?

Meteorologen Thomas Mørk vet inte men har kollat igenom de senaste 144 årens väder och nått fram till en sannolik slutsats.

Extremhettan sommaren 2018 lämnade knappt någon på våra breddgrader opåverkad. Högsommarvärmen fick gator och torg att dallra medan klimatanläggningarna gick för fullt och till följd av extremtorkan tog skördarna stryk och skogarna brann.

Men snart är den glömd och det är dags att rusta för vintern och många av oss undrar förstås: väntar en extremvinter efter supersommaren?

Statistiken talar för en grå vinter

Den danske meteorologen Thomas Mørk undrar också och har därför gått igenom väderrapporterna för de senaste 144 åren i jakt på svaret, rapporterar danska TV2.

Och han har kommit fram till att det förmodligen blir en ... varm eller i vart fall normal vinter i Danmark.

– Jag har tittat på alla somrar och vintrar sedan 1874 och i nio fall av tio kommer det antingen en normal eller varm vinter efter en varm sommar, säger han till TV2.

– Statistiken talar alltså för en ganska trist, grå och blåsig vinter.

Meteorologen konstaterar att av de tio varmaste somrarna var det bara en som följdes av en kall vinter. Men den var inte ens särskilt kall.

... men hoppet om en iskall och vit vinter lever än

Thomas Mørk har inte kunnat hitta någon orsak till varför det ser ut som det gör, men han har en trolig teori. Enligt honom kräver en varm sommar ett vädermönster som dominerar och ligger kvar även in på hösten. 

En sån här vinter, liknande den vi hade senast, ser det inte ut att bli, enligt meteorologens slagning i väderstatistiken. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Därpå följer sedan ett ostabilt väderläge där västanvinden blåser över Europa under vintern.

– En kall vinter kräver även det en stabilt vädermönster och det är rätt osannolikt att vi får sådana väderlägen både över sommaren och vintern, säger han till TV2.

 

LÄS MER: Så blir vädret där du bor

 

Men hoppet för den som vill ha en gnistrande kall vinter är inte över.  Meteorologen Thomas Mørk understryker att det här är långt ifrån en prognos, bara en statistisk genomgång.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!