Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Meteorologen: ”Det är ett riktigt bakslag”

Meteorologen Lasse Rydqvist säger att kylan kommer att stanna kvar i Sydsverige hela den kommande veckan.
Foto: STORMGEO
Fler än tio bilar och lastbilar kolliderade mellan Tomelilla och Sjöbo på tisdagen. Det var halt och mycket dålig sikt på grund av snörök.
Foto: ANDERS GRÖNLUND

Kylan fortsätter hålla Sydsverige i ett järngrepp – hela veckan ut.

Först framåt måndag–tisdag kan den ge med sig.

– Det är ett riktigt bakslag. Kylan kom precis när det blivit meteorologisk vår, säger Lasse Rydqvist på väderinstitutet StormGeo.

Det är betydligt kallare i södra Sverige än vad det brukar vara i månadsskiftet februari–mars, enligt den statistik från åren 1961–90 som ligger till grund för beräkningarna.

I de norra delarna av Småland är det sju–åtta grader kallare än normalt, och i södra Skåne ligger temperaturen just nu fyra–fem grader under genomsnittet för årstiden.

Och kylan stannar kvar veckan ut. Minst.

Kallt även i nästa vecka

– Det skulle faktiskt kunna vara så att det fortfarande blir rätt så kallt även i inledningen av nästa vecka, säger Lasse Rydqvist.

– Då kommer mer nederbörd. Och det ser ut som att det mesta som kommer då är snö. Men prognosen är lite osäker så långt fram i tiden.

Under tisdagen var det framför allt sydöstra Skåne, Blekinge och östra Småland med Öland som drabbades av kraftigt snöfall och trafiksvårigheter.

Vinden gör kölden värre

Men hela Sydsverige knäar under kylan och de hårda vindarna – som ökar köldeffekten och därmed får temperaturen att kännas betydligt värre än den är.

Prognosen för den närmaste veckan ger inte mycket hopp om våren.

– Under onsdagen fortsätter det att dra in snömängder i de södra och östra delarna ungefär som under tisdagen, säger Lasse Rydqvist.

– Det fortsätter även att vara blåsigt med måttliga till friska vindar som ger en betydande köldeffekt. Vi får sex till tio minusgrader mitt på dagen.

Blåsten lugnar ner sig

På torsdag avtar vindarna och dagstemperaturen ökar någon grad. Fredagen blir ytterligare någon grad mildare, men fortfarande tre till sex minus vid middagstid.

Båda dagarna kommer det också in mer snö, framför allt i de sydöstra delarna. Men det har slutat att blåsa.

På lördag och söndag avtar snöandet och temperaturen kan stiga till en minusgrad. Nästa vecka börjar nollgradigt – men några nya snöfall finns inte på radarn. Än.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!