Meteorologen Lasse Rydqvist säger att kylan kommer att stanna kvar i Sydsverige hela den kommande veckan. Foto: STORMGEOMeteorologen Lasse Rydqvist säger att kylan kommer att stanna kvar i Sydsverige hela den kommande veckan. Foto: STORMGEO
Meteorologen Lasse Rydqvist säger att kylan kommer att stanna kvar i Sydsverige hela den kommande veckan. Foto: STORMGEO
Fler än tio bilar och lastbilar kolliderade mellan Tomelilla och Sjöbo på tisdagen. Det var halt och mycket dålig sikt på grund av snörök. Foto: ANDERS GRÖNLUNDFler än tio bilar och lastbilar kolliderade mellan Tomelilla och Sjöbo på tisdagen. Det var halt och mycket dålig sikt på grund av snörök. Foto: ANDERS GRÖNLUND
Fler än tio bilar och lastbilar kolliderade mellan Tomelilla och Sjöbo på tisdagen. Det var halt och mycket dålig sikt på grund av snörök. Foto: ANDERS GRÖNLUND

Meteorologen: ”Det är ett riktigt bakslag”

Publicerad

Kylan fortsätter hålla Sydsverige i ett järngrepp – hela veckan ut.

Först framåt måndag–tisdag kan den ge med sig.

– Det är ett riktigt bakslag. Kylan kom precis när det blivit meteorologisk vår, säger Lasse Rydqvist på väderinstitutet StormGeo.

Det är betydligt kallare i södra Sverige än vad det brukar vara i månadsskiftet februari–mars, enligt den statistik från åren 1961–90 som ligger till grund för beräkningarna.

I de norra delarna av Småland är det sju–åtta grader kallare än normalt, och i södra Skåne ligger temperaturen just nu fyra–fem grader under genomsnittet för årstiden.

Och kylan stannar kvar veckan ut. Minst.

Kallt även i nästa vecka

– Det skulle faktiskt kunna vara så att det fortfarande blir rätt så kallt även i inledningen av nästa vecka, säger Lasse Rydqvist.

– Då kommer mer nederbörd. Och det ser ut som att det mesta som kommer då är snö. Men prognosen är lite osäker så långt fram i tiden.

Under tisdagen var det framför allt sydöstra Skåne, Blekinge och östra Småland med Öland som drabbades av kraftigt snöfall och trafiksvårigheter.

Vinden gör kölden värre

Men hela Sydsverige knäar under kylan och de hårda vindarna – som ökar köldeffekten och därmed får temperaturen att kännas betydligt värre än den är.

Prognosen för den närmaste veckan ger inte mycket hopp om våren.

– Under onsdagen fortsätter det att dra in snömängder i de södra och östra delarna ungefär som under tisdagen, säger Lasse Rydqvist.

– Det fortsätter även att vara blåsigt med måttliga till friska vindar som ger en betydande köldeffekt. Vi får sex till tio minusgrader mitt på dagen.

Blåsten lugnar ner sig

På torsdag avtar vindarna och dagstemperaturen ökar någon grad. Fredagen blir ytterligare någon grad mildare, men fortfarande tre till sex minus vid middagstid.

Båda dagarna kommer det också in mer snö, framför allt i de sydöstra delarna. Men det har slutat att blåsa.

På lördag och söndag avtar snöandet och temperaturen kan stiga till en minusgrad. Nästa vecka börjar nollgradigt – men några nya snöfall finns inte på radarn. Än.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag