Kartan visar linjerna och orterna som kommer att trafikeras med pågatåg i framtiden enligt projektet Pågatåg nordost. X
Kartan visar linjerna och orterna som kommer att trafikeras med pågatåg i framtiden enligt projektet Pågatåg nordost. X

Mer tåg till Sydsverige

Publicerad
Uppdaterad
HÄSTVEDA. På en rad orter i nordöstra Skåne och södra Småland förbereder man sig på ett uppsving.
Med start redan till nästa jul kommer orterna att börja trafikeras med pågatåg om regeringen säger ja.
Kvällsposten har hela tidtabellen.
Det hela ingår i projektet Pågatåg nordost, med förre länstrafikdirektören Göran Svärd som projektledare.
- 29 januari träffar vi banverket och i mars väntar vi på besked om regeringen ger grönt ljus, säger Göran Svärd.
Det hela handlar om att utvidga dagens pågatågstrafik till orter och linjer som i dag trafikeras mycket lite eller inte alls. Ett stort antal nya pågatåg har beställts, men i upplägget för projektet Pågatåg nordost ingår att utnyttja en del av de nuvarande pågatågen.

219 miljoner

I december 2011 kan pågatåg börja trafikera Sösdala station. Där har det inte stannat persontåg sedan 1979. Foto: Kenneth LarssonEn nyligen presenterad utredning har visat hur man på ett enkelt och relativt sett billigt sätt kan ge nordöstra Skåne pågatågstrafik med bra regularitet.
Tillsammans med Region Skåne är de elva inblandade kommunerna beredda att betala sammanlagt 219 miljoner kronor för att få pågatågstrafik.

Betalar hälften

Det betyder att de skånska intressenterna vill betala lite mer än hälften av vad hela kalaset kostar.
Förhoppningen är nu att näringsdepartementet bidrar med resten.
Kenneth Larsson
Kenneth Larsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag