Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mentolcigg försvinner: ”Illa av myndigheterna”

Senaste nytt om coronaviruset i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Anette Rosengren, Nordens vd på Philip Morris.
Foto: HÅKAN GUSTAFSSON / PRESSBILD
Från och med den 20 maj är det olagligt att sälja mentolcigaretter i hela Europa.
Foto: Mr.Smith Chetanachan / COLOURBOX
Helen Stjerna är generalsekreterare för stiftelsen A non smoking generation.

Efter rökförbudet på uteserveringar som trädde i kraft i fjol är det nu smaksatta cigaretter som förbjuds.

Från och med onsdag går det inte att köpa mentolcigaretter längre men tobaksbolaget Philip Morris vd Anette Rosengren tror att de flesta rökare ändå kommer fortsätta röka.

– Drömmen är att alla slutar men så kommer det inte bli, säger hon.

Det är ett beslut som Europeiska Unionen har tagit för flera år sedan. På onsdagen träder lagen i kraft i Sverige och då går över hundratusen rökare miste om sina mentolcigg.

Men väldigt få av dessa rökare är medvetna om detta, i alla fall enligt Anette Rosengren.

– Myndigheterna har inte informerat rökarna om att mentolcigaretter enbart går att köpa fram till klockan 23.59 på tisdag kväll. Jag tror att många kommer bli irriterade och vår kundtjänst är redan beredd på att ta emot många arga samtal, säger Anette Rosengren som är vd för Philips Morris i Norden.

”Illa av myndigheterna”

I Sverige uppskattas över en miljon personer röka cigaretter, det gäller dagliga rökare som feströkare. Av dessa är det cirka 110 000 som konsumerar mentolcigaretter.

– Drömmen är att alla slutar men så kommer det inte bli. Jag tycker det är illa av myndigheterna att inte ta chansen att hjälpa rökarna att sluta röka eller byta till ett bättre alternativ än cigaretter, säger Anette Rosengren.

Hon tror att bristen på information om att lagen börjar gälla på onsdag kan få rökare att fortsätta röka.

– Många kommer få reda på det i morgon när de står i butikerna, och då kommer de antagligen välja att ett paket vanliga cigaretter och då har vi inte uppnått någon förändring om det bara är ett annat paket cigaretter, säger hon.

”Inte vårt ansvar”

Om rökarna hade informerats tidigare om lagstiftningen hade de hunnit ställa om och besluta sig för att sluta röka, tror Anette Rosengren.

Folkhälsomyndigheten anser däremot inte att det ingår i deras uppdrag att informera rökarna om förbudet.

– Det är inte Folkhälsomyndighetens ansvar utan det är industrins ansvar att informera om att deras produkter kommer sluta att säljas, säger Josefin Josson enhetschef på tobak och prevention vid Folkhälsomyndigheten.

”Väldigt beroendeframkallande”

Förbudet mot mentolcigaretter är en del av EU:s tobaksdirektiv från 2014. 

År 2016 förbjöds försäljningen av andra smaksatta cigaretter. Anledningen till att förbudet mot mentolcigaretter har dröjt är att de har en stor marknadsandel. EU godkände därför en övergångsperiod på fyra år.

Helen Stjerna är generalsekreterare för stiftelsen A non smoking generation, hon tror att förbudet kommer ha en positiv effekt på barn och unga.

– Mentolcigaretter är väldigt beroendeframkallande, speciellt dessa klickcigaretter. Det vi vet är att man röker fler av dessa cigaretter jämfört med vanliga, och dessa är populära hos unga, säger hon.

Hon tror inte heller att förbudet som införs kommer få rökare att sluta röka från första dagen.

– Det krävs mer än ett förbud för att hjälpa vuxna att sluta röka men det kommer utan tvekan att hjälpa unga från att inte börja, säger hon.

TV: Företag tvingas återkalla e-cigaretter

Sålde oregistrerad vätska till e-cigaretter

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!