Mello-Martin kommer ta tempen på Malmöborna. Foto: PressbildMello-Martin kommer ta tempen på Malmöborna. Foto: Pressbild
Mello-Martin kommer ta tempen på Malmöborna. Foto: Pressbild
År 2010 var det härlig stämning på Malmö arena. Foto: ULF RYDÅr 2010 var det härlig stämning på Malmö arena. Foto: ULF RYD
År 2010 var det härlig stämning på Malmö arena. Foto: ULF RYD
Jessica Andersson deltar för sjunde gången i mellon. Foto: OLLE SPORRONGJessica Andersson deltar för sjunde gången i mellon. Foto: OLLE SPORRONG
Jessica Andersson deltar för sjunde gången i mellon. Foto: OLLE SPORRONG

Melodifestivalen kommer till Malmö – så blir festen

Publicerad

 

På lördag blir det schlagerfest i hela Malmö när melodifestivalens tredje deltävling hålls på Malmö Arena. 

Det är dessutom 20 gången Malmö är värd för en mello-tävling. 

– Malmö har allt som behövs för att vara en mellofavvis, säger Martin "Mello-Martin" Edlund, som håller i schlageryra på Malmö Live.

Lördagen den 17 februari kommer Melodifestivalen till Malmö för tredje deltävlingen.

Vad många inte vet är att de faktiskt innebär 20-årsjubileum för Malmö att vara värd för någon melodifestival och eurovision-tävling.

Det hela började på Palladium 1983 då Malmö var värd för sin första melodifestival. 

På den tiden var mellon inte i närheten av det publikspektakel det har blivit med åren men däremot är det många som minns det årets vinnare. Nämligen den då ganska okända 17-åringen Carola Häggkvist med låten "främling".

Mello på Malmö arena igen

Att Malmö har blivit ett nav i festligheterna kring melodifestivalen tror Mello-Martin, en äkta melodifestival-entusiast, har många anledningar.

– Malmö har allt som behövs för att vara en mellofavvis, en härlig atmosfär, glada människor. Det är en liten storstad och mer centrerad, vilket är en fördel, folk blir mer samlade, det är en del av malmös charm. Samtidigt är den stor nog för att ha stora arenor som är lätta att ta sig till.


LÄS OCKSÅ: David Lindgrens succé – trotsade sjukdomen

I år hålls melodifestivalen för tionde året i rad på Malmö Arena och artisterna som tävlar är Mendez, eller Dj Mendez, känd från Melodifestivalen 2002 och 2003, Kalle Moraeus & Orsa spelmän – som tävlade 2010, Jessica Andersson med låten ”Party voice” som tidigare tävlat sex gånger. 

I Malmö hölls tredje deltävlingen i år.Foto: (C) SIMONE SYVERSSON/STELLA PICTURES

Dessutom tävlar Martin Almgren, Dotter med låten ”Cry”, Moncho – med låten ”Cuba libre”, och Barbi Escobar med låten ”Stark”.

Schlageryra för alla

I vanlig ordning råder mellofeber där flera barer kommer anordna melloquiz, Elite hotell erbjuder rabatt till alla mellobesökare och på Clarion hotell Malmö Live håller Mello-Martin i schlageryra. 

Tanken är att hotellets uppehållsrum ska bli hela Malmös vardagsrum.

– I stället för att sitta hemma och se mellon i sina soffor vill vi samla alla till en kul kväll. Det är viktigt att det är gratis och vi kommer visa mellon på storbildsskärm, köra lite allsång, ha en expertpanel och en dj på plats. Det blir helt enkelt en brakfest för både melloentusiaster och andra, säger Mello-Martin.

Folkkäre Kalle Moraeus och Orsa spelmän tävlar i Malmö.Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

Han säger att det som behövs för en riktigt lyckad mellokväll är ett glatt humör och feststämningen på topp.

– Sedan får man vara precis den man är och bara ha kul tillsammans. Jag är supertaggad, det ska bli spännande att ta tempen på festpubliken i Malmö och Skåne.

Malmö är inte den enda skånska mellostaden i år. Den 3 mars kommer nämligen andra chansen hållas i Kristianstad.

Maja Strömberg
Maja Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag