Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Melitas kritik mot polisen – efter väninnans död

I serien Josefsson går den grävande journalisten Janne Josefsson igenom några av hans mest gripande reportage.
Foto: Janne Danielsson /SVT
Melita var en av Danguoles få vänner i Sverige.
Foto: SVT
SVT-serien Josefsson som skildrar i sitt första avsnitt 16-årige Danguoles livsöde.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL IBL BILDBYRÅ

I början på 2000-talet tog 16-åriga Danguole sitt liv efter att hon tvingats till prostitution i Malmö. 

Utredaren Bo Lundqvist lyckades inte gripa någon för hennes död och i SVT-serien Josefsson ställs han mot väggen av Danguoles vän Melita – nästan 20 år efter det tragiska dödsfallet.

– Jag tror ändå om han hade grävt djupare hade han kunnat göra något, säger Melita i programmet.

Det var i början på september år 1999 som Danguole tog ett flygplan till Kristianstad.  Hemma i Litauen hade hon blivit föräldralös sedan hennes mamma flyttat till USA och framtidsutsikterna såg inte positiva ut. Men så kom hon i kontakt med en man som lovade henne jobb i Sverige. 

Tillvaron blev inte som Danguole hade tänkt sig. Hon låstes in i en lägenhet i Arlöv och tvingades prostituera sig fram tills hon hade betalat av en påstådd skuld på 20 000 kronor. 

I början på januari lyckades emellertid Danguole fly från lägenheten. Hon tog sig till en vägbro i Malmö, där hon hoppade rakt ner mot den mötande trafiken. 

Den 10 januari - tre dagar senare - förklarades Danguole död. 

– Jag kan fortfarande minnas det leendet som jag fick ibland från henne, säger Danguoles vän Melita i den nya SVT-serien ”Josefsson”.

Programmet är det första där Janne Josefsson vänder tillbaka till sina starkaste reportage från ”Uppdrag granskning”. Reportaget inspirerade sedan regissören Lukas Moodyssons film ”Lilja 4-Ever”.

Får en chans att träffa utredaren

I nya SVT-programmet ”Josefsson” berättar Melita om Danguoles liv i Malmö och om hur de träffades på olika svartklubbar. Melita berättar även om den gång då hon själv blev vittne till hur Danguole misshandlades svårt av en av sina manliga ”hallickar”. 

Programledaren Janne Josefsson tar också med Melita till ett möte med poliskommissarie Bo Lundqvist, en av de personerna som utredde Danguoles död.

”Jag är ledsen, och när jag säger det menar jag det verkligen, hur detta har varit och vad det har gjort med dig Melita”, säger polisens utredare Bo Lundqvist i programmet.
Foto: CHRISTER WAHLGREN

Bo Lundqvist säger att ingen person åtalades och dömdes för Danguoles död eftersom bevisningen som allra bäst bestod av andrahandsuppgifter. 

Men Melita har en helt annan uppfattning. Hon säger att det rättsliga efterspelet kunde fått en annan utgång om Bo Lundqvist hade ”grävt djupare”. 

– Jag såg med mina egna ögon hur han piskade henne och jag har ju berättat det, och jag hade kunnat ställa mig framför rätten och berätta. Det spelar ingen roll om det kostat mitt liv, jag hade ändå kunnat få hennes rättvisa. Så här har flera män förgripit sig på henne. Jag tänker på henne dagligen, säger en rörd Melita.

– Jag är ledsen, och när jag säger det menar jag det verkligen, hur detta har varit och vad det har gjort med dig Melita, svarar Bo Lundqvist.

Sexhandeln lever kvar i Malmö

Melita säger i programmet att hon under brottsutredningen fick intrycket av Bo Lundqvist att rättvisa skulle skipas och att allt ”skulle bli bra”.

Så blev det inte, och Bo Lundqvist berättar att han ännu bär Danguoles livsöde med sig.

– Det är ett ärende som genom alla år har levt i mig och som påverkat mig och påverkar mig fortfarande, säger han. 

Lite senare i programmet åker Janne Josefsson och Melita till Agneslundsvägen i Malmö. På en parkering träffar dem olika kvinnor som prostituerar sig. 

En av dem berättar att hon kommer från Rumänien. Hon säger sig inte arbeta för någon förutom sig själv.

– Så här är livet, det är normalt för mig, konstaterar hon. 

En stund senare ser Janne Josefsson och Melita från sin bil hur män köper sexuella tjänster av samma kvinna. 

Melita slår larm till polisen. Fyra gånger om. 

Flera män turas om att köpa sexuella tjänster av kvinnan. Någon polisbil syns inte till.

Men så kommer en civilpolisbil till platsen. Patrullen konfronterar några män i området, men de nekar till brott och säger att de är i där för att sälja en bil – inte för att köpa sex. 

En av polismännen säger till Melita att det blir svårt att få männen dömda för brott. Bilen är nämligen städad och de eventuella bevisen är undanröjda. 

Programmet sänds på SVT 1 på onsdag klockan 20:00 och finns tillgängligt från 02:00 natten mot onsdag på SVT Play.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!