Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mediechefer dömer ut åtalet mot Expressen

Dagens Nyheters chef­redaktör Gunilla Herlitz.

Landets mediechefer är eniga: 

Det var fel av åklagaren att åtala Expressens tre medarbetare för vapenbrott. 

Dagens Nyheters chef­redaktör Gunilla Herlitz säger: 

- Skälet till att Expressen köpte vapnet var inte för att smuggla vapen utan för att påvisa något  i samhället. Därför blir det ett löjets skimmer över åtals­beslutet.

Expressen har frågat tio mediechefer och tryckfrihetsdebattörer om det var rätt eller fel av kammaråklagare  Jörgen Larsson i Malmö att åtala Expressens chefredaktör Thomas Mattsson, nyhetschefen Andreas Johansson och reportern Diamant Salihu för vapenbrott.

Napp på några timmar

 Bakgrunden är alla skjutningar i Malmö.

 Expressen ville med reportaget visa att det florerar många illegala vapen och att i stort sett vem som helst kan köpa ett vapen i Malmö.

 På bara några timmar fick Expressens reporter napp - och kunde köpa ett vapen. Han åkte direkt med det till polisen.

 Ändå valde åklagaren att väcka åtal.

 Tio tillfrågade mediechefer tycker att det var fel av åklagaren eftersom reportaget hade syftet att påvisa ett samhällsproblem.

"Fegare journalistiK"

 Advokat Ulf Isaksson, en av Sveriges ledande tryckfrihetsexperter, som biträder Expressen, är inte förvånad över mediechefernas reaktion.

 - Åklagaren borde ha lagt ned förundersökningen. Jag tror att det finns en risk för att åtalet mot Expressens medarbetare kan skapa en fegare journalistik i Sverige. Åtalet riktar sin udd mot en journalistisk arbetsmetod, säger Isaksson.

"Märkligt beslut"

 Såhär säger några av Sveriges ledande mediechefer om åtalet:

Daniel Sandström, chefredaktör, Sydsvenskan:

 - Åklagarens beslut att väcka åtal är märkligt. Uppsåtet med reportaget är så tydligt och det framstår som en markering från åklagaren än en seriös juridisk bedömning. Givet vad som händer i Malmö kan man tycka att det finns annat att syssla med.

Jonas Gummesson, nyhetschef, Nyhetsbolaget, TV4:

 - Spontant säger jag att det var fel av åklagaren att väcka åtal eftersom det inte fanns något uppsåt till brott. Detta var journalistiskt arbete. De flesta som arbetar med journalistik förstår att det inte fanns något brottsligt uppsåt. Det är uppsåtet som är avgörande när man väcker åtal.

Helena Giertta, chefredaktör, Journalisten:

 - Det var helt fel av åklagaren att väcka åtal. När man som journalist vill göra samhället uppmärksamt på ett stort problem är det inget brottsligt uppsåt och då ska det inte väckas åtal. Jag hoppas att det inte leder till att journalister blir rädda i framtiden men det finns tyvärr många tecken som hotar journalistiken.

Gunilla Herlitz, chefredaktör, Dagens Nyheter:

 - Jag tycker inte att det var ett rätt beslut. Skälet till att Expressen köpte vapnet var inte för att smuggla vapen utan för att påvisa något i samhället. Därför blir det ett löjets skimmer över åtalsbeslutet. Åklagaren borde inte ha väckt åtal. Om någon skulle åtalas borde det bara vara ansvarig utgivare Thomas Mattsson.

Jörgen Svensson, chefredaktör, Kristianstadsbladet:

 - Jag tycker att det är märkligt att åklagaren väcker åtal. Syftet var ju att visa hur enkelt det kan vara att köpa ett vapen. Åklagaren borde ha sett mellan fingrarna i det här fallet. Visst kan det finnas en risk att journalistiken blir mera försiktig, men jag tror ändå inte att journalistiken kommer att bli fegare efter åtalet.

Axel Andén, chefredaktör Medievärlden:

 - Jag tycker att det är fel av åklagaren, det är så uppenbart att det handlade om journalistik, att det inte fanns något uppsåt och att vapnet lämnades direkt till polisen under ordnade former. Allt var genomfört som en journalistisk handling hela vägen.

Martin Jönsson, redaktionschef och tf ansvarig utgivare, SvD:

 - Jag är förvånad över att åklagaren inte har lagt ned förundersökningen ganska omgående sedan Expressen har redovisat syftet med vapenköpet. Formellt har kanske åklagaren rätt, men det finns fall där man måste ta till metoder som är okonventionella. Man måste titta på syftet. Här ville Expressen visa på ett problem som är journalistikens uppgift.

Anette Novak, tryckfrihets- debattör, fd chefredaktör, Norran:

 - Jag tycker det är obehagligt att rättsväsendet väljer att driva ett sånt här fall där det inte finns något uppsåt. Lagstiftarens intentioner när man stiftade en vapenlag är att komma åt dem som handlar med vapen . Expressens arbete hade ett starkt allmänintress. Att väcka åtal är en skrämmande signal som beskär yttrandefriheten.

Kersti Forsberg, chefredaktör City Skåne:

 - Det är mycket märkligt att åklagaren väljer att väcka åtal. Det finns en tradition att man ibland använder oortodoxa journalistiska metoder för att komma åt saker man inte kommer åt genom att bara ställa frågor. Expressens reporter gick direkt till polisen med vapnet - det är konstigt att man inte ser att det är journalistik.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!