Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

McDonald's-suget för starkt – flera körde fulla

Suger efter snabbmat blev för kraftigt för fyra personer i Viborg.
Foto: MOST PHOTOS
Vid polisens test var det fyra personer på bara en halvtimme som hade över 0,5 promille.
Foto: DAGBLADET

När baksmällan slår till startar suget efter snabbmat. 

Flera bilister i danska Viborg var under nyårsdagen lite för sugna på fett och salt. När de kom fram till McDonald's togs de för rattfylla. 

– Det är oroande att vi tog fast fyra bilister på bara en halvtimme, säger Per Justesen vid polisen. 

Nyårsdagen är den stora baksmälledagen. I Sverige har det blivit tradition att äta pizza för att balansera kroppen efter festligheterna dagen innan. 

I den danska staden Viborg åker många till McDonald's för att snabbt få i sig mat utan att behöva anstränga sina trötta kroppar. 

Det känner polisen till och bestämde sig för att göra en nykterhetskontroll vid restaurangen. 

”Det är oroande”

Razzian gick lite väl bra. På bara en halvtimme var det fyra bilister som visade sig ha över 0,5 promille alkohol i blodet (i Sverige ligger gränsen på 0,2 promille). 

– Det var kanske en halvtimmes effektivt kontrollarbete och då fick man fast fyra bilister. Det är oroande, säger Per Justesen vid polisen i Viborg till TV-Midtvest.

Det var två män och två kvinnor som blåste positivt och fick följa med till polisstationen. 

Alla fyra har blivit av med körkortet. De kommer också straffas med böter vars storlek skiljer sig beroende på hur hög promillehalt de hade i kombination med deras årslön. 

Så mår man vid olika promillehalter

0,2 promille: Du känner dig avspänd och upplever en känsla av värme. Här blir du också glad och pigg och du känner att du mår bra. Samtidigt minskar din självkritik och din reaktionshastighet börjar förändras. 

0,5 promille: Dina hämningar minskar och du känner dig upprymd. Du får ännu sämre reaktionsförmåga och omdömet och förmågan att ta in information försämras. (Enligt Systembolaget har forskning visat att det välbefinnande som alkohol ger är som störst innan du överstiger 0,6 promille).

0,8 promille: Nu börjar du bli högljudd och överdriven i dina rörelser. Samtidigt försämras koordinationen, synen och dina reflexer. Din självsäkerhet lyser igenom och nu börjar du också dofta alkohol .

1,0 promille: Nu får du problem att kontrollera kroppen. Talet blir sluddrigt, du får svårt att gå stadigt och att kontrollera dina känslor. 

1,5 promille: Du riskerar att få känsloutbrott, kan bli aggressiv och börja gråta. Gången blir raglande.

2,0 promille: Nu har du svårt att överhuvudtaget gå upprätt och riskerar också att se dubbelt. 

Källa: Systembolaget

TV: Fler nyheter från Danmark

Här stoppas resenärer från Danmark – gränsen stängd.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!