Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

McDonald's-sjukan dödar stadens fåglar

DÅLIG MIDDAG. Fåglar som äter skräpmat får näringsbrist och kan dö.
Foto: Z5313 Siewert Falko

MALMÖ. Fenomenet har uppmärksammats över hela jorden och drabbar fåglar som fötts upp på skräpmat. När unga fåglar föds upp på sopor från papperskorgar får de näringsbrist.

– Deras fjädrar blir vita och faller av. Och de dör, säger biolog Jan-Åke Hillarp.

Sjukdomen, som fått namnet McDonald's-sjukan, har noterats bland större fåglar som kråkor, kajor och råkor och drabbar framför allt fåglar i stadsmiljö.

Nykläckta ungar får inte längre lika ofta insekter och växtdelar i näbben av sina föräldrar.

Numera stoppar mammorna i sina ungar matrester av hamburgare och annan snabbmat, som de hittar i soptunnor och papperkorgar.

"En slags svält"

Jan-Åke Hillarp kan inte med säkerhet säga hur det påverkar fåglarnas uppväxt. Men gissar att det ger negativa effekter.

– Helt klart är det en slags svält de lider av. Det finns rapporter från flera håll i världen som talar för det, säger han.

Vad som kunnat ses är att redan mycket unga fåglars fjädrar vitfärgas och faller av. Vingpennorna blir kala och fåglarna förlorar förmågan att flyga.

– Den här typen av fåglar kan bli uppåt tjugo år gamla. Nu dör de i stället mycket unga, säger Jan-Åke Hillarp.

Omöjligt att vårda alla

Han kan berätta om ett försök att rädda en ung drabbad fågel.

– Den gavs vård och näringsriktig kost i ett år och blev därigenom frisk igen, säger han.

En så avancerad vård inser alla att det är omöjligt att ge de allt fler insjuknade stadsfåglarna. Och på statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har man inte kunnat fastslå orsakerna.

Inga djupare analyser

– Vi vet att det kommit rapporter från flera håll i världen om det här och kan konstatera att det handlar om näringsbrist. Men i Sverige har vi inte kunnat göra djupare analyser om varför den uppstått, säger veterinär Caroline Bröjer på SVA.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!