Kriminella aktiviteter. 14 män som kopplas till mc-gänget Bandidos har dömts till fängelse sedan polisen avslöjat en rad brott de gjort sig skyldiga till. Informationen om brotten kom till polisens kännedom av en exmedlem som bestämde sig för att berätta allt. Avhopparen lever i dag under hot. OBS: Bilden är tagen i ett an Foto: ANDERS YLANDERKriminella aktiviteter. 14 män som kopplas till mc-gänget Bandidos har dömts till fängelse sedan polisen avslöjat en rad brott de gjort sig skyldiga till. Informationen om brotten kom till polisens kännedom av en exmedlem som bestämde sig för att berätta allt. Avhopparen lever i dag under hot. OBS: Bilden är tagen i ett an Foto: ANDERS YLANDER
Kriminella aktiviteter. 14 män som kopplas till mc-gänget Bandidos har dömts till fängelse sedan polisen avslöjat en rad brott de gjort sig skyldiga till. Informationen om brotten kom till polisens kännedom av en exmedlem som bestämde sig för att berätta allt. Avhopparen lever i dag under hot. OBS: Bilden är tagen i ett an Foto: ANDERS YLANDER
Vittnade. Avhopparen berättade om en rad olika brott som begåtts av medlemmar i Bandidos. Tack vare hans uppgifter har 14 personer dömts till fängelse. OBS: Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: TopnewsVittnade. Avhopparen berättade om en rad olika brott som begåtts av medlemmar i Bandidos. Tack vare hans uppgifter har 14 personer dömts till fängelse. OBS: Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Topnews
Vittnade. Avhopparen berättade om en rad olika brott som begåtts av medlemmar i Bandidos. Tack vare hans uppgifter har 14 personer dömts till fängelse. OBS: Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Topnews
Hoppade av. Mannen som valde att berätta för polisen var tidigare slaktare och dörrvakt men drömde om ett liv i ett mc-gäng. När han fick nog valde att han lämna miljön kring mc-gäng. OBS: Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: TopnewsHoppade av. Mannen som valde att berätta för polisen var tidigare slaktare och dörrvakt men drömde om ett liv i ett mc-gäng. När han fick nog valde att han lämna miljön kring mc-gäng. OBS: Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Topnews
Hoppade av. Mannen som valde att berätta för polisen var tidigare slaktare och dörrvakt men drömde om ett liv i ett mc-gäng. När han fick nog valde att han lämna miljön kring mc-gäng. OBS: Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Topnews

Mc-gängets hämnd: Man höggs med kycklingkniv

Publicerad

Bandidos-presidenten planerade en gruvlig hämnd.

En kniv som var marinerad i rå kyckling kördes med full kraft genom handen på offret.

Tack vare en avhoppare har den danska polisen skickat flera gängmedlemmar i fängelse.

– Han har suttit och sjungit som om han kandiderade till Melodifestivalen, kommenterar en talesman från danska Bandidos.

Nyligen skickades 14 män med anknytning till mc-gänget Bandidos i fängelse i Danmark sedan polisen kunnat avslöja en rad brott som de gjort sig skyldiga till.

Informationen kom från en tidigare medlem som plötsligt bestämde sig för att berätta vad han visste om olika kriminella aktiviteter i gänget.

Avhopparen kallas PRJ och har varit medlem i ett av Bandidos stödgäng sedan några år tillbaka, skriver Ekstrabladet. 

Han jobbade tidigare som slaktare och dörrvakt men bar på en dröm om att få gå med i ett mc-gäng.

Valde att hoppa av

Efter en skilsmässa sökte han själv upp gänget och togs emot med öppna armar. PRJ steg snabbt i graderna och avancerade i organisationen. Men tiden i gängmiljön blev kort. På sensommaren 2014 valde mannen att hoppa av. Då hade han inga tankar på att avslöja några detaljer ur gänglivet men när hans son drogs in i saken ändrades allt, säger han.

PRJ tog kontakt med polisen från sitt gömställe och bestämde sig för att vittna.

– Jag tog beslutet och står för det. Jag vill bara överleva, sade han under ett av vittnesförhören.

Avhopparen berättade om allt från väpnade rån han genomfört och med vilka andra medlemmar till droghandel och om lyxbilar som eldades upp på beställning av ägarna för att få ut pengar från försäkringen.

Utsågs till att driva pokerklubb

Tack vare sitt avancemang i Bandidos hierarki fick han en centralt placerad position och utsågs till att driva en pokerklubb i Vordingborg. Klubben fungerade även som en knarkcentral.

Förutom de många olika brotten som begicks inom Bandidos-sfären avslöjade avhopparen även bakgrunden till en mycket grym misshandel. En supporter till gänget retade upp en Bandidospresident som blev så arg att han slog ut en tand på supportern. I slaget revs en av presidentens knogar upp och han fick en infektion.

Presidenten tänkte, enligt avhoppare, ut en mycket grym plan. Supporten hölls fast av en annan medlem medan presidenten med full kraft körde en kniv rakt genom mannens hand.

Kniven var insmord med rå kycklingmarinad i syfte att ge mannen en allvarlig infektion, skriver Ekstrabladet.

Efter viittnesmålet kunde polisen, med stöd av sina egna utredningar, knyta 14 personer (inklusive PRJ) till en rad brott. Männen dömdes till totalt 38 års fängelse.

Vittnade. Martin Fryd Petersen skrev en bok om tiden i Hells Angels supportgrupp AK81 och skickade flera av sina tidigare vänner i fängelse genom sitt vittnesmål.Foto: PRIVAT

Lever under hot och har bytt namn

Mannens vittnesmål liknar i många delar det som Martin Fryd Petersen lämnade häromåret. Han var medlem i AK 81, ett stödgäng till Hells Angels, tills han bestämde sig för att vittna mot sina gamla kamrater angående det våldsamma gängkriget mellan Hells Angels och olika gatugäng i Danmark. Hans vittnesmål ledde till att 14 personer med anknytning till Hells Angels dömdes till fängelse i 111 år, skriver Ekstrabladet.

Avhopparen PRJ lever i dag under allvarliga hot och har bytt namn. Han har erbjudits vittnesskydd men enligt egen utsago tackat nej. Polisen kommenterar inte hur skyddet mot honom ser ut.

Bandidos har inte kommenterat händelserna med mer än att de konstaterat att någon har läckt.

– Det är korrekt att han har suttit och sjungit ut som om om han var kandidat till Melodifestivalen, vilket har lett till att polisen har anhållit alla som har varit i samma grannskap som han, skrev gänget på Facebook enligt Ekstrabladet.

 

Andra vittnesmål inifrån mc-gängen

Genom åren har flera personer lämnat uppgifter till polisen och media om sina upplevelser inifrån gängen.

• Johnny Panduro: 40-åringen berättade förra året om sitt liv som medlem i Bandidos. Enligt honom tvingades han aldrig att begå några brott men gjorde det för att försörja sig, bland annat gjorde han inbrott och stal.

Johnny Panduro kunde lämna gänget utan att bli utsatt för våldsdåd.

• Micke "Mega" Johannessen: Micke Johannessen var med och etablerade Hells Angels i Göteborg men uteslöts 2009. I sin bok "Helvetet inifrån" som han skrev med journalisterna Lasse Wierup och Daniel Olsson berättar han om mord, droger och hot i gängmiljön och om vägen ut ur gänget. 

Micke "Mega" Johannessen lever i ett skyddsprogram.

• Martin Fryd Petersen: Martin var medlem i Hells Angels supportgrupp AK81 och blev med sina vittnesmål för polisen ett huvudvittne i en stor rättegång. Han vittnade bland annat om gängkriget mellan Hells Angels och så kallade gatugäng i Köpenhamn och om hur han var med och sköt en man i en kiosk på Vesterbro. Offret fick amputera sitt ben, Martin Fryd Petersen fick en skinnväst och titeln "hang around" till Hells Angels i Köpenhamn. Han har har i dag skyddad idientitet.

 

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Relaterade ämnen
Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag