Mc-gängens lyxliv – en bluff: "De bara låtsas"

JAGAD. Förre Hells Angels-ledaren Thomas Möller har en skatteskuld på cirka 2,3 miljoner kronor och är eftersökt av myndigheterna.
Foto: Sven Lindwall
KLOCKBRÅKET. Den exklusiva Breitling-klockan såldes i november förra året av Kronofogden för 18 200 kronor – trots att Thomas Möller hävdar att den inte är hans. Klockan beslagtogs när Möller stoppades i en poliskontroll 2012, men han har hela tiden hävdat att den tillhör en vän.
Den här bilden skickades in som bevis – men det godtogs inte av tingsrätten dit utmätningen hade överklagats.
UTMÄTT. Vid en razzia mot Hells Angels lokal i Hertzöga utanför Karlstad 2011 blev mc-gänget av med den här Harley Davidson-motorcykeln.
Foto: Kronofogden
Och den här.
Foto: Kronofogden
JAGAD. Bandidos förre Europapresident Jim Tinndahn har obetalda skulder på 25 000 kronor.
Foto: Stefan Söderström

På ytan ser de ut att leva flådigt med lyxiga motorcyklar och pråliga bilar.

Men verkligheten för medlemmarna i Hells Angels och de andra mc-gängen är en annan.

Deras företag sätts i konkurs och de jagas ständigt av både Kronofogden och Skatteverket.

- Vi har ett särskilt gott öga till de här personerna, säger Pia Bergman, Skatteverkets nationella samordnare mot grov organiserad brottslighet.

Å ena sidan är de fruktade medlemmar i gäng som Hells Angels och Bandidos, å andra sidan är de egenföretagare som i bland sysselsätter flera personer. Men lika ofta tvingas de sätta sina företag i konkurs eller helt enkelt stänga till följd av att myndigheterna har granskat affärerna i sömmarna.

Den danska kvällstidningen Ekstrabladet har kartlagt privatekonomin hos flera av de mest kända namnen i mc-gängen i Danmark och fått fram sanningen bakom mc-gängens ytliga affärer.

Flera av gängmännen som granskats i Danmark har en rad konkurser bakom sig, men ändå lever de lyxliv i villor i exempelvis mångmiljonklassen med utsikt över Öresund. Pengarna som finansierar lyxlivet misstänks komma från brottslig verksamhet.

Mönstret går igen även i Sverige bekräftar både Kronofogden och Skatteverket.

- Den här bilden stämmer i allra högsta grad. Många av de kriminella aktörerna kan se ut att tjäna rätt gott med pengar. En hel del gör pengar och kan skaffa sig statussymboler i den kriminella sfären på det viset medan andra inte tjänar något alls, de bara låtsas, säger Pia Bergman på Skatteverket.

Ex-ledarna är jagade

I Sverige jagas både förre Hells Angels-ledaren Thomas Möller och Bandidos förre Europapresident Jim Tinndahn av myndigheterna.

52-årige Tinndahn jagas sedan lång tid av Kronofogden för bland annat obetalda skulder. I slutet av förra året uppgick skulden till drygt 25 000 kronor, utmätningsförsöken har inte lyckats särskilt bra, på pappret är han utfattig. Han har, enligt uppgift, bara de 9 000 kronor i månaden som han får i pension från Danmark.

I september 2012 hamnade flera saker som har tillhört Thomas Möller på auktion, föremålen beslagstogs av Kronofogden som en delbetalning av hans dåvarande skatteskuld på närmare 2,3 miljoner kronor. Bland annat såldes tavlor som påstås vara målade av Adolf Hitler, vapen och kikarsikten. Totalt drog auktionen in 69 549 kronor.

I november förra året sålde Kronofogden även ett exklusivt Breitling-ur som utmättes av Thomas Möller. Fogden hävdade att det var Möllers ur men den forne Hells Angels-ledaren argumenterade för att klockan tillhörde en bekant. Försäljningen gav 18 200 kronor.

Uppdrag från regeringen

2009 fick bland andra Skatteverket, polisen, Ekobrottsmyndigheten och Kronofogden ett regeringsuppdrag att särskilt rikta in sig på den grova organiserade brottsligheten.

- Alla brottsbekämpande myndigheter drar sitt strå till stacken, vi försöker samarbeta så gott det går, säger Christer Davidsson, chef på Kronofogdens specialindrivningsenhet i Malmö.

Finns i många branscher

Även här i Sverige drivs företag som direkt eller indirekt kan kopplas till individer i ledande ställning i mc-gäng. I Danmark rör det sig ofta om byggnadsföretag, tatueringsstudios och biluthyrning.

- Här hittar vi dem överallt och i alla branscher. Byggnadsbranschen är populär men de har även växlingskontor och företag som sysslar med bluffakturor, säger Pia Bergman.

Att gängmännens företag drivs i konkurs är ett sätt för myndigheterna att få stopp på den förmodat brottsliga verksamheten som döljs inom företagets ramar.

- Konkurserna är ju en följd av att kontrollapparaten drar igång, säger Christer Davidsson.

De profilerade gängmännen granskas generellt sett stenhårt av myndigheterna.

- Det är en långsiktig insats som vi gör och utan att gå in på detaljer kan jag säga att det handlar om att följa pengarna, att försöka få in pengar som de här personerna drar in på sin brottsliga verksamhet. De är ofta väldigt påhittiga men vårt arbete handlar om att minska skadorna som följer i den kriminella verksamheten, säger Christer Davidsson.

Högt uppsatta gängledare

Det är vanligtvis inte de vanliga medlemmarna på gräsrotsnivå i mc-gängen som kopplas till ledande poster i diverse företag utan det handlar oftast om högprofilerade män högt upp i gängens hierarki.

Som danske Bandidos-ledaren Michael "Kokken" Rosenvold vars företag nyligen blev tvångsupplöst av en domstol i Helsingör. Eller som nyblivne presidenten för nyetablerade Satudarah i Danmark, Mohammad Nadim Khan, som enligt Ekstrabladet har en rad konkurser och av Kronofogden utmätta hus bakom sig.

Slutar ofta med konkurs

Så fort myndigheterna anser sig kunna bevisa att ett företag som drivs av en kriminell aktör inte betalar de skatter och avgifter som behövs, inleds arbetet med att säkra pengarna. Ofta slutar det i konkurs.

- När vi hittar dem är det vår uppgift att se till att de betalar det de ska. Gör de inte det så ska de bort.

- Vi måste ju se till att handlingsutrymmet för de här personerna är så litet som möjligt och en viktig del är att vi agerar snabbt, säger Pia Bergman.

Gängen gör vad de kan för att sätta käppar i hjulen, till exempel genom att byta ägare och genom andra manövrar.

Uppdraget som de brottsbekämpande myndigheterna fick av regeringen 2009 pågår för fullt. Och det kommer pågå så länge det behövs.

- Allt är ju relativt men jag tycker att vi har lyckats bra hittills, säger Christer Davidsson på Kronofogdens specialindrivningsenhet i Malmö.

Hells Angels eko-brott

Hells Angels

117 Narkotikabrott

43 Stöld

33 Häleri

12 Rån

10 Försök till utpressning

8 Försök till stöld

7 Bokföringsbrott

7 Försök till tillgrepp av

fortskaffningsmedel

7 Häleriförseelse

6 Grov stöld

6 Grovt skattebrott

6 Smuggling

6 Utpressning

5 Grovt häleri

4 Grovt narkotikabrott

4 Urkundsförfalskning

3 Brott mot aktiebolagslagen

3 Förseelse mot fordonsskattelagen

3 Försök till rån

3 Grovt bedrägeri

3 Medhjälp till grovt bokföringsbrott

3 Medhjälp till grovt skattebrott

3 Skattebrott

3 Snatteri

2 Brott mot inkassolagen

2 Grov olovlig befattning

med smuggelgods

2 Grovt rån

1 Anstiftan till grov stöld

1 Bedrägeri

1 Förberedelse till grov stöld

1 Förskingring

1 Försvårande av skattekontroll

1 Försök till bedrägeri

1 Försök till grovt bedrägeri

1 Försök till grovt rån

1 Försök till olovlig befattning

med smuggelgods

1 Grov narkotikasmuggling

1 Grovt bedrägeri medelst

urkundsförfalskning

1O Grovt bokföringsbrott

1 Medhjälp till försök till utpressning

1 Medhjälp till rån

1 Narkotikasmuggling

1 Olovlig förflyttning av punkt-

skattepliktiga varor, grovt brott

1 Varusmuggling

Red & White Crew

225 Narkotikabrott

99 Stöld

55 Tillgrepp av fortskaffningsmedel

44 Grov stöld

28 Häleri

24 Försök till tillgrepp

av fortskaffningsmedel

20 Snatteri

18 Försök till stöld

11 Bedrägeri

11 Försök till utpressning

10 Häleriförseelse

9 Grovt bedrägeri

9 Rån

5 Försök till grov stöld

5 Narkotikabrott (ringa brott)

4 Bokföringsbrott

4 Narkotikasmuggling

3 Förberedelse till utpressning

3 Grovt bokföringsbrott

3 Grovt skattebrott

2 Förberedelse till rån

2 Försök till rån

2 Försök till varusmuggling

2 Grov olovlig befattning

med smuggelgods

2 Grovt rån

2 Medhjälp till stöld

1 Försök till grov utpressning

1 Försök till grovt rån

1 Grovt bedrägeri medelst

urkundsförfalskning

1 Medhjälp till försök till utpressning

1 Medhjälp till grov stöld

1 Märkesförfalskning

1 Utpressning

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!