Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MC-boss fick tio år för grovt narkotikabrott

FÖRSVARET. Ahmad Zein, 36, hävdade i polisens förhör att han trodde att knarkkuriren skulle lämna en pistol som hämtats i Stockholm. Nu döms han dock till åtta års fängelse i det stora kokainmålet. Hovrätten valde att sänka sttraffet med två år.Zein är tidigare dömd för bland annat rattfylleri, narkotikabrott, vapenbrott, rån och brott mot knivlagen. Hemma hos Ahmad Zein hittade polisen en väst med gängets symbol. Foto:
Satudarah är en utmanare bland mc-gängen och har sitt ursprung i Holland.Under senare år har gänget försökt etablera sig i Norden.
KNARKET. Kokainet som fanns i den 33-årige kurirens väska vägde totalt 37,7 kilo kokain. Enligt polisens uppskattningar är det värt runt 40 miljoner kronor.. Foto: POLISEN

Ahmad Zein, 36, ledare för mc-gänget Satudarahs första svenska avdelning, dömdes i går till tio års fängelse för grovt narkotikabrott.

Han greps vid Lunds central samtidigt som en 33-årig bekant till honom kommit dit från Stockholm med 37,7 kilo kokain värt cirka 40 miljoner kronor.

Ahmad Zein förnekar att han har med knarkaffären att göra och påstår att han åkte till Lund för att hämta ett vapen eftersom han lever under dödshot.

Förutom Zein dömde Lunds tingsrätt även fem andra män till tio års fängelse. En 44-årig man från Costa Rica dömdes till åtta års fängelse.

Domen innebär att gänget i praktiken utraderats i Sverige.

Ahmad Zein har själv varit dess svenska frontfigur och öppet visat sitt medlemskap i mc-gänget. Han har förekommit flitigt på bland annat Facebook fram tills att han greps i april i år

Holländska Satudarah har en mycket stark ställning i Holland och lever efter samma regler som andra så kallade enprocentsgäng. Holländsk polis har under flera år gjort stora insatser för att minska gängets inflytande.

Satudarah etablerade sig först i Danmark innan det tog steget över sundet. Mc-gänget hade blodiga konfrontationer i Danmark med bland andra Hells Angels. En sådan uppgörelse inträffade på en pub nära Parken i Köpenhamn. En 19-åring sköt skarpt och tre män blev knivskurna.

Utsatts för dödshot

Ahmad Zein har i förhör uppgett att han utsatts för dödshot och berättat för polisen att han därför behövt skaffa vapen. Det var ett sådant han, enligt honom själv, skulle hämta när han greps.

Gängets ankomst till Malmö och utspel på Facebook noterades även av länskriminalen i Skåne som tidigt började kartlägga dess få svenska medlemmar.

Officiellt var länskriminalens företrädare sparsmakade med kommentarer, men i samband med åtalet bekräftade Petra Stenkula, biträdande chef vid länskriminalen, att man omgående inlett en kartläggning av medlemmarna

- Vi var måna om att de inte skulle etablera sig här. Vi ville försöka få ut dem så fort som möjligt, sa hon i samband med att Kvällsposten skrev om åtalet mot Ahmad Zein och de sex andra män som åtalats tillsammans med honom.

Det var under spaningarna på gänget som polisen kom narkotikaaffären på spåren.

Den 22 april sent på kvällen greps Zein på Lunds centralstation tillsammans med tre andra män. Två av dem hade kommit från Stockholm. En av dem hade en resväska med 37,7 kilo kokain som han hämtat i Stockholm.

Åklagaren hävdar, och fick i dag medhåll av Lunds tingsrätt, att Ahmad Zein åkte till Lund som ett led i att skaffa kokain.

Spanare som var på plats hävdar att Zein vid en tidpunkt gjort en avvärjande rörelse mot den 33-årige kuriren vilket uppfattats som att han blivit misstänksam.

Hittade magnum-revolver

Zein förnekar att det varit frågan om något sådant och skyller bland annat på att han har ett synfel.

Hemma hos honom hittade polisen senare bland annat en väst med gängets symbol.

När Ahmad Zein förhördes beskrev han utförligt sin roll i Satudarahs första svenska avdelning. Av förundersökningen framgår att han också har nära kontakt med gängets ledare i Holland.

Vid tillslaget grep polisen förutom honom sammanlagt sex personer. Flera av dem är vänner och bekanta till Zein och medlemmar i mc-gänget.

En av dem, en 31-årig Malmöbo, pekas ut som så kallad sergeant at arms, i den svenska avdelningen. Han dömdes i går även för grovt vapenbrott för sitt innehav av en .365 magnum-revolver, av märket Smith & Wesson.

Uppdrag från Holland

Men en person väckte särskild uppmärksamhet redan under spaningarna i Malmö.

Det är en 35-årig holländare som har vistats i Sverige och i Malmö med uppdrag från holländska Satudarah att bilda fler avdelningar.

35-åringen har varit mycket tystlåten i förhören. Han var med på resan till Stockholm när kokainet hämtades hos 44-årig man från Costa Rica, men 35-åringen menar att han var där för att starta ytterligare en Satudarah-avdelning. Ett påstående som tingsrätten anser vara lögn och motbevisat av polisens spaningar.

Ingen av de åtalade har erkänt att de haft något att göra med knarket, utan nekar till brott.

Kvällsposten har sökt Ahmad Zeins advokat, Ulrika Bengtsson, men har inte kunnat nå henne.

HÅRDA DOMAR MOT MC-GÄNGETS LEDARE

SATUDARAHS PRESIDENT I MALMÖ: AHMAD ZEIN, 36.

Dömd till 10 års fängelse för grovt narkotikabrott.

Deltog i planeringen enligt åklagaren. Greps i Lund efter att kuriren gått av tåget från Stockholm. Hävdar i förhör att han trodde att kuriren skulle lämna en pistol som hämtats i Stockholm.

Tidigare dömd för bland annat rattfylleri, narkotikabrott, vapenbrott, rån och brott mot knivlagen.
10 ÅRS FÄNGELSE SERGEANT AT ARMS I SATUDARAH: MAN 31 ÅR

Dömd till 10 års fängelse för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.

Var med som "vakt" när kuriren transporterade kokainet till Lund. Döms för vapenbrott eftersom polisen hittat en magnumrevolver i ett källarförråd.
10 ÅRS FÄNGELSE LEDARE I SATUDARAH I HOLLAND: MAN 35 ÅR

Dömd till 10 års fängelse för grovt narkotikabrott.

Häktad sedan den 25 april.

Vägrat medverka i förhör om hanteringen av 37,7 kilo kokain. Uppger att han ska organisera mc-gängets expansion i Malmö och Stockholm.
8 ÅRS FÄNGELSE SÄLJAREN: MAN 44 ÅR.

Dömd till 8 års fängelse för grovt narkotikabrott och narkotikabrott.

Häktad sedan den 5 maj. Döms för ringa narkotikabrott efter att polisen hittat några gram kokain i hans Stockholmslägenhet.

Tidigare dömd för narkotikabrott i sitt hemland.
10 ÅRS FÄNGELSE KURIREN: MAN 33 ÅR.

Dömd till 10 års fängelse för grovt narkotikabrott.

Utpekad som medlem i Satudarah.

Häktad sedan den 25 april. Greps med väskan vid ankomsten till Lund när han skulle ta en taxi.
10 ÅRS FÄNGELSE CHAUFFÖREN: MAN 31 ÅR.

Dömd till 10 års fängelse för grovt narkotikabrott och narkotikabrott.

Häktad sedan 25 april. Körde, enligt åklagaren, bilen till Stockholm och var med när kokain överlämnades till 35-årige ledaren från Holland.
10 ÅRS FÄNGELSE MAN 34 ÅR.

Dömd till 10 års fängelse för grovt narkotikabrott.

Deltog i planeringen av kokain-affären, enligt åklagaren.

Greps tillsammans med Malmöpresidenten i Lund.

Har suttit häktad sedan den 25 april.

Satudarah utmanare bland mc-gängen

Satudarah är en utmanare bland mc-gängen och har sitt ursprung i Holland.

Under senare år har gänget försökt etablera sig i Norden.

Första etableringen blev i Danmark, vilket ledde till stridigheter med danska Hells Angels. Första sammandrabbningen skedde på en pub nära Parken i Köpenhamn. Tre män blev knivskurna, en 19-åring greps misstänkt för att ha avlossat fyra skott.

Konflikten pågick fram till i mars i år. Efter flera våldsamma händelser beslöt de två gängen att sluta någon form av fred, enligt danska tidningen Ekstrabladet.

Satudarah har 30 avdelningar i Holland och är där större än Hells Angels. Mc-gänget har enligt både svensk, dansk och holländsk polis samma slags uppbyggnad som Hells Angels och Bandidos och ägnar sig åt liknande kriminalitet.

Satudarah har skickat ledande medlemmar till Sverige för att expandera här.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!