Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Maximal säkerhet i Gubbligan-rättegång

Gubbligan har skjutit och sprängt till sig pengar i flera grova bankrån. I dag ställs de inför rätta.
Polisen tar inga risker när den våldsamma "gubbligan" i dag ställs inför rätta åtalade för flera grova väpnade bankrån i södra Sverige där de skjutit och sprängt till sig pengar.
Säkerhetssalen i Malmö tingsrätt är vikt 23 dagar för Jan Nilsson, alias "Nisse Pistol", 64, och hans två kumpaner, 70 och 52, som även i två fall skjutit mot poliser.
Fortfarande är flera av deras vapen på drift.

FAKTA

Fem grova rån
Forex Bank på Väla Centrum, Helsingborg. Männen skjuter skarpt och hotar personalen.
Swedbank, Tingsryd. Männen hotar anställda och kunder med skarpladdade skjutvapen, skjuter skarpt i lokalen och spränger upp värdeskåpet.
Sparbanken 1826, Olofström. Männen hotar anställda och kunder med skarpladdade vapen och skjuter inne i lokalen, De spränger sedan upp värdeskåpet.
Nordea, Olofström. Krossar ruta och tar sig in och hotar bankpersonalen med skarpladdade skjutvapen. Även här sprängs värdeskåpet upp.
Sparbanken 1826, Broby. Männen krossar en ruta och tar sig in och hotar bankpersonalen med skarpladdade automatvapen och en pistol.

- Ja, vi har inte hittat allt, det är jag övertygad om. De har ju pratat om att de har andra typer av automatvapen. De har också haft AK4:or vid några av rånen och vi har hittat mycket sådan ammunition, säger Pär Andersson.
Hur farliga de tre är nu efter ett drygt halvår som häktade kan han inte uttala sig om.
- Det är polisen som analyserar och gör bedömningen. Men en av dem har ju varit med om fritagning från fängelse tidigare, säger chefsåklagare Pär Andersson.

Rymde från Kumlabunkern

Jan Nilsson rymde tillsammans med Lars-Inge Svartenbrandt och 14 andra fångar från Kumlabunkern 1972.
Den 70-årige mannen dömdes för flera grova bankrån i södra Sverige och Danmark på 80-talet. Men han har på senare år varit bosatt i Arlöv, där han levt ett anonymt och utåt sett stillsamt liv.

Bilnummer avslöjade

De två hade var sin fritidsstuga i Röke respektive Tjörn­arp. Lagom avsides och lugnt för att planera sina rån och gräva ner och gömma vapen, ammunition, sprängämnen, handgranater, väskor, kläder och maskeringsmaterial.
Men deras verksamhet tog slut när en uppmärksam man som fick en bil efter sig på en liten skogsväg efter rånet mot banken i Broby i september tog registreringsnumret och gav polisen. Bilen visade sig stå på den gamle dömde rånaren i Arlöv.

Blev avlyssnade

Polisens telefonavlyssning plus avlyssning inne i en bil som rånarna hyrde gav resten. Männen pratade på både om sina gömmor och sina rånplaner.
- Men de talade aldrig rent ut om bankerna och var de skulle slå till. De talade om "haket", som att det var en restaurang eller något som de skulle till och hämta mat från, säger en av de poliser som jobbat med utredningen.
70-åringens DNA finns på en pannlampa som tappades vid bankrånet i Tingsryd 2008. Polisen kunde genom avlyssningen sedan hitta flera av männens skogsgömmor.

Pratar inte mycket

Männen har inte varit särskilt pratsamma i polisförhör­en sedan de greps i mitten av december. Nu har de 23 dagar på sig att kommentera den digra förundersökningen och åtalen om de fem grova bankrånen och ytterligare fyra grova rån de ska ha planerat.
Rättegången avslutas först i slutet av september.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!