Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Max var 22 år när han drabbades av bulimi

Max Thunberg var 22 år gammal när han drabbades av bulimi.

Han hetsåt, stoppade ner fingrarna i halsen och kände obotlig ångest. Nu vill han bryta tabun kring killar som har bulimi och börja prata om psykisk ohälsa.

– Man kan tänka att man är enda killen i världen som har det, samtidigt var jag helt övertygad om att det fanns andra killar också, säger Max Thunberg.

DE VANLIGASTE TYPERNA AV ÄTSTÖRNINGAR

Anorexi: Stark viktfobi, den drabbade personen bantar eller fastar av rädsla för att bli tjock.
Bulimi: Hetsätning för att sedan försöka göra sig av med maten, oftast genom att kräkas, använda laxermedel, träna överdrivet eller följa en sträng diet.
Hetsätning: Hetsäter ofta en stor mängd mat utan att kompensera för det efteråt. Personen kan därför gå upp mycket i vikt.
Ortorexi: Försöker leva så hälsosamt som möjligt på ett tvångsmässigt sätt som till slut i stället leder till ohälsa.
UNS: Vanligaste formen av ätstörning, namnet står för "Utan närmare specifikation" och används när det inte går att specificera exakt vilken typ det handlar om. Kan utgöra en inkörsport till mera svårbehandlade former av anorexi och bulimi.
Fakta: Frisk och fri, Vårdguiden

VARNINGSSIGNALER

– Du bantar och blir allt mera upptagen av tankarna på matvanor och vikt.
– Du äter långsamt, skjuter gärna upp måltider och vill äta utan sällskap.
– Du hoppar över måltider, äter oregelbundet eller äter stora mängder "förbjuden" mat i din ensamhet.
– Du tränar överdrivet mycket.
– Du får svårt att koncentrera dig på ditt arbete eller skolarbete.
– Du kritiserar din kropp.
– Du utvecklar tvångsbeteenden, till exempel speciella sätt att äta vissa saker.
– Du blir nedstämd eller ångestfylld.
– Du utvecklar ett självskadebeteende eller självmordstankar.
– Du försöker göra dig av med mat genom att till exempel kräkas.
Källa: Vårdguiden och Föreningen Frisk och fri

Anorexi

Det uppskattas att var femte person som drabbas av ätstörningar är man. Och till skillnad från anorexi ökar antalet bulimiker. Max Thunberg är en de män som lider av sjukdomen.

På rösten låter han som vilken annan 23-åring som helst – utåtriktad, driven och hungrig på världen. För ett och ett halvt år sedan drabbades han av bulimi. Fram till för tre månader sedan var sjukdomen en vardaglig mardröm. Sedan dess har han tillfrisknat och för en dryg vecka sedan lade han upp en video där han kommer ut som bulimiker.

Bulimiker och man

Vändpunkten kom när han berättade om sjukdomen för sin bästa kompis på en parkeringsplats i Växjö förra våren.

– Jag kommer ihåg hur svårt det var. Jag satt i en bil på en parkeringsplats och grät i 30 minuter innan jag ens kunde berätta det för min kompis som satt där bredvid mig. Så hemskt är det. Det är sådan tabu och jag trodde de skulle skicka mig raka vägen till psyket.

Max valde att berätta om sjukdomen för en tjejkompis som haft bulimi tidigare. Kompisen uppmuntrade honom till att söka professionell hjälp. Allt eftersom vågade han även berätta för familjen om bulimin.

– Man skäms ihjäl. Jag kände jättemycket skam och det är vad som hindrar en från att berätta. Man känner sig fruktansvärt ensam.

Ätstörningar klassas fortfarande i stor utsträckning som en kvinnosjukdom.

– Jag är en så ostereotypisk bulimiker man bara kan bli. Jag är en 23 år gammal kille, inte 16-årig tjej liksom. Jag har mycket vänner och är framgångsrik. Jag har varit besatt av träning.

I Sverige har det gjorts försök att föra statistik över män som har bulimi, men mörkertalet är stort. Enligt Frisk & Fri, riksföreningen mot ätstörningar, lider 10–25 procent av alla män av någon form av ätstörning. Efter att ha kommit i kontakt med vården skickas ofta, till synes normalviktiga killar, hem.

Max Thunberg säger att mycket har att göra med samhällets förlegade syn på psykisk ohälsa och definitionen av manlighet.

– Jag kollade mycket på Youtube och på dokumentärer. Det som slog mig var att det inte fanns en enda kille med. Inte en enda.

Mörkertalet förblir stort och tabun likaså. I stunder är det nästintill ohanterligt.

– I samhället är det tabu att prata om all psykisk ohälsa. För killar med bulimi är det som att tabun når ytterligare en grad. I den bemärkelsen kan det vara svårare för killar att komma ut som bulimiker. Men det känns nog lika hemskt för tjejer som det gör för killar att stoppa ner två fingrar i halsen och veta att det man gör är sjukt.

Vägde sig jämt

Max vägde sig varje morgon och varje kväll. Han var normalviktig och ganska smal, men eftersom han alltid spydde upp maten efter att han åt den lade han aldrig på sig någon vikt.

DÅ. När det var som värst vägde Max 59 kg. Hans kinder svällde upp till följd av alla kräkningar. Foto: Privat
I DAG mår Max avsevärt mycket bättre. På tre månader har han lagt på sig 7 kg och kinderna är inte längre svullna. Foto: Privat
Max Thunberg höll länge sjukdomen hemlig. Foto: Privat
Utåt sett är bulimi en sjukdom som är svår att upptäcka och därmed lätt att hålla hemlig. Den här bilden är tagen under hösten 2014. Foto: Privat

 

– När det var som värst stoppade jag ner fingrarna i halsen två eller tre gånger om dagen.

Som allra värst var det för Max i tre månader under hösten 2014.

– Det var de värsta månaderna i mitt liv.

Trots lidandet var Max flitig med att dölja sjukdomen från andra. Han studerade mest hemifrån och utanför hemmet visade Max upp sin positiva och sociala sida. Hemma själv i sin boning var det en helt annan verklighet som gällde. Ju mer tid det gick, desto svårare blev det att berätta om bulimin för andra.

– Jag bodde själv då. Mat var alltid i tankarna. När kan jag hetsäta, när ska jag göra det? Men för alla andra och i skolan visade jag ju bara upp den positiva sidan av mig själv.

Hamnade i "redzone"

När han gick in i affären berättar han att det var som att han hamnade i ett sinnestillstånd som han själv kallar för "redzone".

– Det känns lite som ett redzone när hjärnan tar över och säger - det här ska du köpa och det här ska du äta. Kroppen vet att man inte ska göra det men man gör det ändå.

En skrämmande känsla för Max som tidigare alltid haft stenkoll på kaloriintaget.

– Jag har varit ett riktigt träningsfreak – räknat gram, proteiner och alltid kunnat bestämma exakt vad jag ska äta.

Det som ingen annan någonsin fick veta kan nu hela Sverige ta del av, via videon som Max lade upp under namnet "My top secret story". Anledningen till att han berättar är att han vill hjälpa andra personer som lider av bulimi genom att prata öppet om det. För Max del har det nu gått drygt tre månader sedan han spydde sist.

– Allra viktigast är att berätta för de som du älskar och de som älskar dig. Och kom ihåg - ett återfall är inte hela världen, säger Max Thunberg.