LÅNGA DAGAR. Om man som Max gör mycket av arbetet själv blir arbetsdagarna långa.LÅNGA DAGAR. Om man som Max gör mycket av arbetet själv blir arbetsdagarna långa.
LÅNGA DAGAR. Om man som Max gör mycket av arbetet själv blir arbetsdagarna långa.
Från ax till limpa kommer det ta flera år för Max Arvidsson att bygga sitt drömhus.Från ax till limpa kommer det ta flera år för Max Arvidsson att bygga sitt drömhus.
Från ax till limpa kommer det ta flera år för Max Arvidsson att bygga sitt drömhus.
Huset kommer att ligga nära både sjö och natur i Hovmantorp. Tomtgränsen är bara 25 meter från vattnet.Huset kommer att ligga nära både sjö och natur i Hovmantorp. Tomtgränsen är bara 25 meter från vattnet.
Huset kommer att ligga nära både sjö och natur i Hovmantorp. Tomtgränsen är bara 25 meter från vattnet.
Ritning över huset.Ritning över huset.
Ritning över huset.
Ritning över huset.Ritning över huset.
Ritning över huset.
Skogsröjning och grävmaskinsarbete med att komma upp 1,5 meter till gaunivå tog åtskilliga timmar.Skogsröjning och grävmaskinsarbete med att komma upp 1,5 meter till gaunivå tog åtskilliga timmar.
Skogsröjning och grävmaskinsarbete med att komma upp 1,5 meter till gaunivå tog åtskilliga timmar.

Max, 21, bygger sitt drömhus helt själv

Publicerad

Sugen på att bygga ditt eget drömhus?

Max Arvidsson, 21, bestämde sig för det.

– Jag jobbar kvällar och hela helger med huset. Det är nog många som vill bygga ett eget hus, men många har nog inte tid eller tar sig inte den tiden. För tid tar det, säger han.

Från ax till limpa kommer det ta flera år för Max Arvidsson att bygga sitt drömhus.

Huset, 25 meter från vattnet i Hovmantorp, ska bli stilrent och ljust.

– Jag funderade på om jag skulle köpa lägenhet men kom på att jag lika gärna kunde bygga ett eget hus, säger Max Arvidsson.

Det var när han hittade en tomt till salu som allting föll på plats. I juli förra året köpte han den.

– Läget tilltalade mig. Det är ett fint område, en obebyggd tomt alldeles vid vattnet.

Tomten bestod av låglänt, stenrik blötmark. Bara skogsröjning och grävmaskinsarbetet med att komma upp 1,5 meter till gatunivå tog åtskilliga timmar. Sen drog hela byggkarusellen i gång. Han fick hjälp av sin pappa som är kranbilsförare.

– Vi jobbade mycket med tomten i höstas, vilade under vintern och fortsatte under våren.

Ska bli 170 kvadratmeter stort

Det mesta av huset bygger han dock själv. Det kommer att bli mycket jobb med enplanshuset som ska bli 170 kvadratmeter stort med tre sovrum och två badrum. Köket och vardagsrummet på totalt 65 kvadratmeter ska ha drygt fyra meter i takhöjd.

Husgrunden göts i somras.

– Jag kollade i många olika huskataloger för att få idéer och hittade ett lösvirkeshus som jag tyckte passade. En arkitekt ritade om det lite så att det skulle passa tomten, säger Max Arvidsson.

Han fick hjälp av några snickare att sätta upp husväggar och takstolar. Taket ska bli rött och ytterväggarna vita.

– Just nu håller jag på taket, sen blir det att sätta panel. Sen börjar jag invändigt med att gipa och resa innerväggar, säger Max Arvidsson.

"Är rätt händig"

Arbetet fortsätter därefter: kakel och klinker, målarfärg invändigt och utvändigt, vatten, avlopp, elektricitet och mycket mer. Mellan tummen och pekfingret kommer prislappen för huset att hamna på drygt 2,5 miljoner kronor. Bara tomten kostade 340 000 kronor.

– Det är en stor investering för lånade pengar. Men gör man nästan allting själv som jag gör så blir det mycket billigare än om man beställer allt från en husfabrik. Jag är rätt händig, jobbar som plåtslagare och är på byggen varje dag och känner många snickare. Jag lär mig också mycket under arbetets gång, säger Max Arvidsson.

Hoppas flytta in nästa år

Han hoppas kunna bli klar för att flytta in nästa år.

– Sen får man fortsätta med trädgård, uteplats och garage. Räcker stålarna tänkte jag även bygga en pool. Det kommer nog ta några år.

Även Smålandsposten har uppmärksammat husbygget.

– Huset är ganska stort för att jag ska bo där själv. Jag hoppas att det blir mitt drömhus, med plats för fler om det skulle bli så framöver.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag