Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mattias stoppas från BB – då föder Lina i annat län

Babyboom under pandemin: ”Ökad press på förlossningarna”
Lina Persson och Mattias Krekula vill inte vara ifrån varandra när de ska bli föräldrar.Foto: Privat
Födseln väntas äga rum i slutet på oktober.Foto: Privat
Länssjukhuset i Kalmar.Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Lina Persson är bara veckor ifrån sin första förlossning, men skulle inte få ha med sig maken Mattias Krekula på Blekingesjukhuset.

Därför väljer hon att föda på ett annat sjukhus – 14 mil bort.

– Att familjen får vara tillsammans från början är jätteviktigt, säger Lina Persson.

I slutet på oktober är det planerat att Lina Persson, 24, och Mattias Krekula, 29, från Asarum ska bli föräldrar till sitt första barn, en dotter.

Det närmaste sjukhuset för dem är Blekingesjukhuset. Men där får endast mamman stanna kvar på BB efter förlossningen på grund av coronarestriktioner.

Så vägrar Lina och Mattias ha det.

– Vi ringde till sjukhuset i Kalmar där man inte har samma restriktioner och frågade om Lina kunde föda där i stället, och det gick bra, berättar Mattias Krekula.

Tar nästan två timmar

Länssjukhuset i Kalmar ligger i ett annat län 14 mil bort från deras hem, och när det väl är dags väntar en bilresa på ungefär en timme och 45 minuter.

Väskorna är redan packade och paret har försäkrat sig om att bilen är fylld med minst en halv tank bensin hela tiden.

– Det är lite nervöst för jag vet inte hur ont jag kommer ha eller hur snabbt det kommer att gå. För vissa förstföderskor kan det gå väldigt snabbt även om statistiken säger att det kan ta lång tid. Jag får försöka hålla mig, så långt är det inte, säger Lina Persson, som även har talat med Sveriges Radio P4 Blekinge om sitt val.

”Beredd att göra vad som helst”

– Att familjen får vara tillsammans från början är jätteviktigt. Framför allt när det är ens första barn. Hade vi haft barn sedan tidigare hade vi redan vetat hur det funkar och då hade det inte varit några problem att göra det ensam, säger Lina Persson.

Båda vill samtidigt understryka att de förstår varför restriktionerna finns och att de har stor respekt för covid-19.

– Om det hjälper att jag bevisar att jag är frisk, att jag har testat negativt för corona, och använder munskydd hela tiden är jag beredd att göra det. Jag är beredd att göra vad som helst för att vara med. Däremot kan jag tycka att det är konstigt att inte alla regioner har samma regler, säger Mattias Krekula.

TV: Uppmärksammade mordfallen blir SVT-serie

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!