Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mattias mamma hörde rop på hjälp

Mattias försvann från en fest natten mot den 5 december.
Foto: Privat
Polis och frivilliga har sökt efter Mattias i över en månad.
Foto: JENS CHRISTIAN

17-årige Mattias Borg lämnade en fest – utan skor, jacka och telefon.

Sedan dess är han spårlöst försvunnen.

Efter över en månad är nu hoppet litet att hitta honom välbehållen.

– Att finna honom vid liv är nog tyvärr uteslutet vid det här laget, tyvärr, säger lokalpolisområdeschefen Roger Olsson.

Men sökandet fortsätter. I nästa vecka fortsätter arbetet vid den plats som nu intresserar polisen mest.

17-årige Mattias Borg försvann efter en fest i början av december. Strax efter midnatt den 5 december lämnade han festen i stadsdelen Hjortsberg i Ljungby. 

Enligt vad vittnen berättat hade varken jacka, skor, mobil eller nycklar. 

Uppgifter till polisen tyder på att Mattias ska ha knackat på till flera hus. Enligt Mattias mamma Erika Borg kan han ha letat efter en person. Ett par timmar efter att han lämnat festen görs den sista observationen av Mattias.

– De som bor där säger att han letade efter en tjej och en annan berättade att Mattias ville ha något varmt att dricka, har mamma Erika Borg tidigare berättat för Smålandsposten.

Rop på hjälp

Erika Borg gav sig redan samma natt ut för att söka efter sin son.

– Den natten hörde vi rop på hjälp, vi vet inte om det var Mattias. Först var det regelbundna rop, men sedan när vi kom närmare försvann plötsligt ropen. De ropen hemsöker mig, har hon berättat för Smålandsposten.

Mamma Erika Borg tillsammans med sina söner.
Foto: Privat

Sedan dess har man letat efter Mattias Borg. Polis, förvarsmakten och frivilliga sökte i området. Fortfarande söker man, bland annat med specialtränade sökhundar.

– Det har gjorts ett flertal sök med specialsökhundar i Lagaån. Vid speciellt en plats har hundarna markerat och vi har haft nere dykare där, men inte funnit något. De senaste dykarna gjordes under torsdagen, säger lokalpolisområdeschefen Roger Olsson.

Den aktuella platsen ligger i höjd med Norrleden och hundarna har markerat oberoende av varandra.

– I nästa vecka kommer vi sannolikt att göra nya insatser på den aktuella platsen, säger Roger Olsson.

Området i Lagaån är just nu polisens heta spår i sökandet efter den försvunne 17-årige pojken.

Besvärligt område

Enligt Roger Olsson ligger platsen i närområdet till där Mattias försvann. Åns vatten är besvärligt, vattendjupet pendlar mellan några meter till tio meter. 

Han beskriver också att botten besvärlig. För hundra år sedan transporterades timmer på vattendraget och det har gjort att tappade stockar ligger huller om buller på botten. 

– Det är lite som plocke pinn på botten, beskiver polischefen det.

Foto: JENS CHRISTIAN

För polisen är försvinnandet fortfarande ett enda stort mysterium. Händelsen utreds både som ett vanligt försvinnande och som misstänkt människorov.

Den senare brottsrubriceringen tillkom efter att polisen fått uppgifter som tydde på att Mattias inte frivilligt försvunnit. Vilka de uppgifterna är vill polisen inte säga. 

– I nuläget finns i alla fall ingen misstänkt i det ärendet, säger Roger Olsson.

Litet hopp

Han säger att de två första dygnen av försvinnandet hanterades som en livräddningsaktion. I dag finns i stort sett inget hopp om att Mattias ska vara i livet.

– Att finna honom vid liv är nog tyvärr uteslutet vid det här laget, tyvärr. Det har ju gått över en månad sedan han försvann.

En möjlighet är förstås att Mattias frivilligt försvunnit.

– Fast det finns å andra sidan inget som talar för det, säger Roger Olsson.

Att Mattias vid försvinnandet ska ha varit barfota och utan ytterkläder är en omständighet som förbryllar polisen.

– Vi har ingen förklaring till det. Det är ytterligare en märklig omständighet, säger Roger Olsson.TV: Lågstadium stängs efter smittspridning på skolan

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!