Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mattias Liedholm lämnar Moderaterna efter slöjdebatt

Mattias Liedholm lämnar Moderaterna.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Han tycker inte att han fått tillräckligt stöd efter slöjdebatten.
Foto: M. SPENCER GREEN / AP

Mattias Liedholm, rektor i Skurup och politiker i Moderaterna, väljer att lämna sina förtroendeposter efter slöjdebatten, rapporterar SVT Skåne.

Orsaken är att inte känner att han fått tillräckligt stöd från partiet.

Kommunfullmäktige i Skurups kommun beslöt att införa slöjförbud i skolor för elever och personal.

Mattias Liedholm är rektor på Prästamosseskolan i Skurup och har den senaste tiden fått ta emot mängder med hat och hot.

Orsaken är att han varit öppen med att han inte tänker implementera slöjförbudet på skolan. Han menar att det vore lagbrott. 

Nu lämnar han självvalt Moderaterna. I ett internt mejl till dem skriver han:

”Efter den senaste tidens debattklimat där lokala moderata företrädare kan driva en icke-frihetlig politik så känner jag att jag inte längre kan vara medlem i moderaterna. Jag begär härmed utträde ur moderaterna och lämnar samtidigt mina förtroendeposter.”

Han lämnar alltså både sina förtroendeposter i Region Blekinge och i Karlskrona kommun.

Mötte motstånd av M-politiker

En av de politiker som tagit strid för förbudet, som röstades igenom efter en motion från SD, är den moderata politikern Loubna Stensåker Göransson. 

Hon är skol- och utbildningsberedningsordförande i kommunen och har tidigare uttalat sig kritiskt mot att tjänstemän uttalat sig i frågan. 

– Jag menar att tjänstemän ska följa kommunens riktlinjer. Det här gäller inte bara en skola utan i hela kommunen – ett demokratiskt beslut som ska respekteras, har Stensåker Göransson sagt till TT.

Frågan om slöjförbudet är olagligt eller inte ska tas upp i rätten. Mattias Liedholm har fått stöd i sin ståndpunkt från alla övriga rektorer i Skurup samt Skolverket.

I Malmö blir det inget slöjförbud: