Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mattias auktionerar ut sig för mäns hälsa

Läraren Mattias Andersson auktionerar ut sig själv.

Har du lust att slippa laga middag - och ändå få en trerätters serverad?

Och samtidigt skänka pengar till välgörande ändamål?

Läraren Mattias Andersson från Lomma auktionerar ut sig själv - för att samla in pengar till Movember-kampanjen.

– Det är inte så att jag är Per Morberg, men jag lagar god mat, det gör jag, säger Mattias Johansson till Kvällsposten.

FAKTA

Vad är Movember?

En internationell kampanj för att uppmärksamma sjukdomar som drabbar män, till exempel prostata- och testikelcancer. För att uppmärksamma kampanjen uppmanas män att odla mustasch i november månad.

Mattias Andersson förklarar vad som är vitsen med att odla en mustasch:

– Det handlar om att man pratar med dem som undrar varför man odlar mustasch. Då kommer man in i en naturlig diskussion om vikten av att vi män faktiskt söker vård när vi behöver det, oavsett om det är psykiskt eller fysiskt. Vi är inte alltid så bra på att ta tag i de bitarna, när det inte stämmer så drar vi gärna på det. Vi har inte den kontakten med vården som kvinnor oftare har, män tänker oftare att "det går säkert över".

FAKTA

Vad är Round table?

Round Table är en internationell organisation, från 1927, (med ca 31.500 medlemmar i mer än 50 länder) för män mellan 22 och 40 år. Organisationen har en systerorganisation, Ladies Circle, som riktar sig till unga kvinnor.

Idag består Round Table Sverige av 152 klubbar och drygt 2.000 medlemmar och finns från Kiruna till Trelleborg. Klubbarna tar egna initiativ för att bistå med något välgörenhetsprojekt, annars är det officiella arrangemanget "Min stora dag".

Mattias Andersson, 39, är med i den internationella organisationen Round Table. Lokalt träffas de varannan vecka för att erbjuda god kamratskap och personlig utveckling - och inte sällan så kommer de med initiativ för att hjälpa till med något välgörenhetsprojekt.

Den här gången är det Movember-kampanjen som är i fokus och Mattias är "Movember-general" för den rikstäckande Roundtables-insamlingen - som just nu har dragit in drygt 125 000 kronor. I samband med kampanjen funderade Mattias på hur han själv skulle kunna samla in ännu mer slantar.

– Jag tänkte: Vad kan jag sälja? Jag får ju sälja mig själv blev svaret, säger Mattias till Kvällsposten.

Sagt och gjort.

Mattias, som arbetar som hem- och konsumentkunskapslärare i Bjärred, spånade vidare och kom fram till ett passande koncept.

Han ska komma hem till högstbjudande och laga en smarrig trerättersmiddag.

– Jag tog en bild på matsalen där jag jobbar och lade ut auktionen för att få så många som möjligt att vilja ha en lyxig vardagskväll, säger Mattias.

Hoppas på 5000 kronor

Mattias lade ut erbjudandet både på sin egen Facebook-sida, på Round Tables och systerföreningen Ladies Circles gemensamma Facebook-sida i Skåne, samt på den rikstäckande föreningens egna Movember-sida.

Totalt är tre auktioner just nu i gång, så det lär bli bråda matlagningsdagar för Mattias efter att budgivningen avslutas på söndag kväll.

– Det verkar som att alla tre kommer att sluta på minst 1500 kronor vardera, förhoppningsvis får jag in totalt 5000 kronor.

Alla de insamlade pengarna går till välgörenhet. Efter att Mattias ringt Ica Kvantum i Lund och berättat om sitt initiativ bestämde de sig för att bjuda på alla råvaror.

– Genast blev det ingen kostnad alls. Vinet kan däremot inte jag köpa, det får vinnarna köpa eftersom det nog blir svårt att få Systembolaget att gå in och sponsra, säger Mattias och skrattar.

Gillar oxfilé

Tre gånger trerätters väntar alltså nu för Mattias - som ännu inte har någon prestationsångest inför sina uppgifter i köket.

– Det är inte så att jag är Per Morberg, men jag lagar god mat, det gör jag. Jag är jag inte ett dugg nervös för att inte maten ska smaka bra, jag är inte kock men jag är matbevandrad. Och sen är jag grymt trevlig också, så det kommer inte bli något problem att ha en trevlig kväll, säger Mattias.

Vad är din paradrätt?

– Det är nog lite olika, alla delar gör sitt, säger Mattias som nämner sin Paj Provencale.

Och om du själv blir bjuden - vad är då din favoriträtt?

– Oxfilé med potatisgratäng och passade vin.

Till sist: Hur går det med ditt eget mustaschodlande?

– Det går faktiskt väldigt bra. Jag har rätt kraftig skäggväxt, så det syns ganska tydligt.