Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mattias blev misshandlad – översköljs av hot och hat

Mattias blev svårt skadad av misshandeln.Foto: Privat
Mattias Liedholm är engagerad för mångfaldsfrågor och HBTQ-frågor.Foto: Privat
Mattias fru, Sophia Ahlin, skrev ett inlägg på facebook om händelsen.Foto: Privat

Mattias Liedholm, 47, blev misshandlad när han försökte skydda sina söner.

Nu har en massiv hatstorm och drabbat honom och hans familj.

– De skriver att jag är en landsförrädare som borde dö, säger Mattias Liedholm.

I slutet av juli fick Mattias Liedholm sitt ansikte krossat av ett gäng främmande ungdomar som ska ha muckat gräl med, och hotat, hans söner. När Mattias försökte gå emellan blev han misshandlad.

Mattias Liedholm och framför allt hans fru Sophia Ahlin är båda engagerade lokalpolitiker för moderaterna i Karlskrona. Båda är dessutom engagerade i mångfalds- och HBTQ-frågor, Sophia som ordförande för Karlskrona Pride och Mattias som styrelseledamot.

 

LÄS MER: Mattias misshandlades svårt av ungdomsgäng 

 

Nu är han och familjen i processen att återhämta sig från det som hänt, men mitt i allt det har de mött ännu ett motstånd. De har nämligen översköljts av hat hot på sociala medier, vilket även SVT skrivit om.

– Vi har ju alltid levt med att det kommer hot och sådant ibland eftersom min fru är politiker sedan femton år tillbaka men inte mängden som det varit nu. Vi är oerhört ledsna och förvånade över det otroliga hatet som finns, säger Mattias Liedholm.

Kallades: "Svennejävel"

Misshandelshistorien har delats på mängder av sociala medier, hemsidor och blivit omskriven i tidningar. Till saken hör att Mattias fru skrev ett inlägg på Facebook om misshandeln för att nå ut till gärningsmannen om konsekvenserna hans handlande fått. I sitt inlägg skriver hon att maken kallades "svennejävel" i samband med misshandeln.

På grund av det har mängder med människor nu vänt misshandeln emot familjen.

– Efter som vi båda jobbar hårt för att alla människor ska få leva sina liv oavsett sexualitet, hudfärg och nationalitet så har tusentals personer ansett sig ha rätt att skriva saker som att detta var karma och att jag är en landsförrädare som borde dö, säger han och fortsätter: 

– Det har alltid funnits knäppisar som skriver hotbrev och så kommer det vara. Det skrämmande är hur många vanliga, riktiga människor det verkar vara som tycker det är okej att offentligt uttrycka sådana här hemska saker om mig och min familj.

Enligt Mattias har familjen bland annat fått kommentarer som att hans söner borde misshandlas, hans fru våldtas och att han själv är en "mångfaldsivrare" som borde dö.

– Jag kan inte förstå hur människor är funtade och hur vi har hamnat så lågt i Sverige i dag. Hur ska våra barn bli om de har den här typen av föräldrar, säger Mattias Liedholm.

Högerextrema röster

Enligt Mattias har merparten av kommentarerna kommit från människor som på något sätt uttryckt högerpolitisk tillhörighet. 

– Många har i sina kommentarer skrivit "sd2018", nordfront, alternativ för Sverige, och liknande. Men det har även varit folk från vänsterkanten som skrivit att jag är rasist för att jag är moderat, även om det inte är lika många.

Nu överväger Mattias att sluta med politiken. Han beskriver att hatet har gjort att han tappat både glöden och energin för att engagera sig.

– Jag tar inget beslut nu utan vi får se vad det utmynnar i efter valet. Men jag orkar inte helt enkelt. Jag måste koncentrera mig på min familj, mina barn och vår egen läkandeprocess.

Samtidigt så menar han att det är ett tufft beslut att eventuellt avsluta sitt engagemang. 

– Jag vill ju inte att alla som känner sig hotade ska hoppa av, då blir det ingen kvar. Men jag har varit aktiv i många år nu och känner att någon annan får ta över. Jag har inte orken och gnistan kvar.

"Hoppas killen blir straffad"

Gärningsmannen som misshandlade honom har häktats och polisen har utrett ärendet. Nu väntar familjen på att en åklagare ska fatta beslut om åtal.

– Jag tillåter mig att känna hat i den mån att jag hoppas att den här killen blir straffad så mycket det bara går enligt rättsystemet. Jag hoppas ett ordentligt straff kan få honom att tänka efter och hoppa av den bana han hamnat på. Annars signalerar man ju bara att det är okej att göra sådant här.

Han poängterar att han inte tror att misshandeln var riktad mot honom som lokalpolitiker men att händelsen ändå i kombination med det överväldigande hatet fått honom att tappa orken.

– Jag tänker framåt och är glad över att den svenska sjukvården fungerar så väl så att jag kan bli någorlunda återställd. Jag har samtidigt tur. Om de hade slagit en gång till så hade benen i ansiktet kunnat gå upp i hjärnan, så jag är glad att jag lever.