Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Matthew, 16, överlevde mirakulöst kraschen

Matthew överlevde mirakulöst kraschen med bilen. Här är han hemma vid huset i mitten av oktober i år.
Kort efter olyckan fattade läkarna beslut om att flytta den skadade 15-åringen från Halmstad till Intensivvårdsavdelningen i Lund. Där blev han sedan liggande i åtta dygn.
Matthew låg halvt i koma och var halvt nedsövd.
Här är vrakdelarna efter den kraschade mopeden som fortfarande ligger kvar i en sopsäck i familjens hall.
Från Öland i början av juli. Innan olyckan var Matthew mycket vältränad. Enligt pappa Fredrik minskade han nästan 30 kilo i vikt under veckorna på sjukhus.
På mopeden i juni i år.
Här är Matthew vid niornas bal i juni.
1 / 7

Kraschen var nära att kosta honom livet.

Men efter den svåra olyckan som smulade sönder hans moped är Matthew, 16, ändå på väg tillbaka.

– För mindre än ett halvår sen visste vi inte om han skulle överleva, säger hans pappa Fredrik.

Resterna av den kraschade mopeden står fortfarande kvar i en svart sopsäck i hallen, men för Matthew i halländska Genevad börjar bitarna åter falla på plats.

Nyligen firade han sin sextonde födelsedag, men för bara några månader sedan var det oklart om han ens skulle överleva.

Den 22 juli i år hade Matthew tagit mopeden för att åka och bada i Knäred. På vägen hem stannade han till hos några kompisar i Lejeby, men vid åttatiden på kvällen bestämde han sig för att det var dags att åka vidare mot Laholm för dagen pass på gymmet.

Ännu en varm sommarkväll var på väg mot sitt slut och solen höll så sakteliga på att sjunka ner förbi horisonten.

"Ingen hade en chans"

Men i den skymda fyrvägskorsningen på väg 550 tog färden ett plötsligt slut.

När Matthew svängde ut från höger såg han aldrig bilen och bilföraren såg aldrig honom – förrän det var för sent. I efterhand har 16-åringen beskrivit hur han försökte väja, men knappt ens hunnit vrida på styret innan kollisionen var ett faktum.

Bilen träffade antagligen i mopedens vänstra sida och Matthew som satt på slungades mot fordonet och landade på bilens vindruta.

– Ingen av dem hade en chans. I efterhand kunde man se tio meter långa bromsspår från där bilen först bromsat. Hastigheten på vägen är 80 kilometer i timmen så mopeden var bara molekyler, säger Fredrik.

Minuter senare var ambulansen på plats och förde den svårt skadade Matthew i ilfart till Halmstad lasarett.

Mötte ambulansen

I efterhand har hans föräldrar, Fredrik och Gretta, förstått att det var den ambulansen som de mötte på vägen hem från Halmstad.

– När polisen sedan knackade på dörren sa de med en gång att det var allvarligt. Först visste vi inte vilket av de tre barnen det gällde, men när de berättade om mopeden förstod vi ju att det var Matthew.

Väl på sjukhuset i Halmstad fick föräldrar och syskon bevittna hur deras familjemedlem rullas in på en bår. Fredrik beskriver hur han bara såg bandage och blod. Fjärde bröstkotan i ryggen var spräckt, benet var av och hjärnan blödde.

– Det första beskedet vi fick var att de inte visste om han skulle överleva, säger Fredrik.

Kort därefter fattades beslut om att Matthew skulle föras vidare till Lund i ambulans. Där blev han sedan liggande i åtta dygn.

– Han låg halvt i koma och var halvt nedsövd. Förhoppningen var att han skulle vakna men vi kunde inte veta något säkert.

Förlorade 20 kilo

Men efter en dryg vecka bedömde läkarna att Matthew kunde flyttas tillbaka till Halmstad. När han vaknade upp hade han inget minne av kraschen och den annars så vältränade 15-åringen var bara en skugga av sitt tidigare jag.

– Han var extremt vältränad innan olyckan. Tränade på gym och var ute och sprang mycket. Han brukade till och springa hunden trött. Som mest vägde han kanske 84 kilo, men efter bara två veckor på sjukhus var han nere på närmare 55 kilo, säger Fredrik.

Just Matthews goda fysik tros också ha spelat en avgörande roll till att han överhuvudetaget lyckades överleva kraschen. De tester och undersökningar som är gjorde efter olyckan tyder också på att han klarat sig bra efter omständigheterna och klarat sig undan med några mindre blödningar i hjärnan

– Allting finns där inne, det tar bara lite längre tid. Samtidigt är det ju lite som att bli barn på nytt. Han måste lära sig gå och prata på igen. Redan nu kan ha ta några stapplande steg, men eftersom det är viktigt att det blir rätt tar det lite tid.

Tackar för stödet

För familjen har olyckan skakat om ordentligt, men tack vare ett stort stöd från vänner, familj och inte minst arbetsgivare ”Hem” och ”Arriva” har de lyckats få till en fungerande vardag. De vill också rikta ett stort tack till ambulanspersonal, polis och räddningstjänst samt all sjukvårds- och rehabiliteringspersonal.

– De har gjort och gör ett fantastiskt jobb, säger Fredrik.

När Matthew tre gånger varje vecka besöker sjukhuset för rehabträning ser alltid en av hans föräldrar till att vara med.

– Vi har också fått lära oss en väldig massa nya saker, även om man ibland önskar att man inte hade behövt lära sig dem.

Vägen tillbaka är lång men målen tydliga. Redan nu går Matthew i skolan ett par timmar två gånger i veckan och nästa höst hoppas han kunna börja gymnasiet på riktigt.

– Visst är det extra tufft vissa dagar, men han är extremt envis och har verkligen bestämt sig. Vi försöker stötta så mycket vi någonsin kan och jag tror han kommer att klara det, säger Fredrik. 

Mopeden kvar i hallen

Hur länge resterna av den kraschade mopeden ska stå kvar i sopsäcken i hallen är det ingen som egentligen vet.

– Det är ju Matthews moped så han måste själv bestämma vad han ska göra av den, säger Fredrik.

Men någon ny moped lär det inte bli.

– Matthews själv säger att han ska skaffa sig en motorcykel i stället, vi får väl se hur det blir med den saken, säger Fredrik med ett leende.