Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mats tröttnade på snack om skolan – skrev raplåt

Rektor Mats Bauer. Foto: Privat

Rektor Mats Bauer, 53, har tröttnat på hur det pratas om det svenska skolsystemet.

Nu vill han uppmana fler att lyfta fram de positiva sidorna av skolan – genom att rappa.

– Om man kan blanda in mycket humor och glimten i ögat för att skapa energi i en organisation, då kan man få folk att trivas och göra ett bra jobb, säger han.

Mats Bauer har jobbat inom svenska skolsystemet i nära 30 år. Han har bland annat varit IT-ansvarig, områdeschef och biträdande rektor, men är i dag rektor på Alléskolan i i Lomma. Mats säger att han reagerar starkt på i vilka sammanhang som skolan omnämns i dag.

– Skolan blir ofta omskriven på ett väldigt negativt sätt. Det blir ju extra tydligen när man jobbar i skolan, då ser man allt det där extra mycket, säger han.

 

LÄS ÄVEN: Elevens lapp på provet fick läraren Kristin att skratta högt

 

Skolan ska bli en attraktiv arbetsplats

I och med försämrade Pisa-resultat och svårigheter att få tag i behöriga lärare tycker Mats att fokus ofta hamnar på problemen i stället för lösningarna.

– I många kommuner är det nästintill omöjligt att hitta legitimerade lärare. Till lärarutbildningarna är det få sökande och många avhopp. I takt med att Sveriges befolkning växer kommer oerhört stora påfrestningar vad det gäller utbildning, om då samhället inte gör något för att se till att skolan blir en attraktiv arbetsplats får vi problem.

För att få i gång ett samtal om de positiva sidorna av svensk skola har Mats tagit till ett oväntat knep – nämligen rap.

Mats vill ”kärleksbomba skolan” – med hjälp av rap. Foto: Skärmdump

– Det blir ju lite spänning och dynamik i en rektor som rappar, det blir en konstig mix som jag tänker att man behöver mer av i dag. Debatten kring skolan är så himla allvarlig, om man kan blanda in mycket humor och glimten i ögat för att skapa energi i en organisation, då kan man få folk att trivas och göra ett bra jobb.

Har fått stor uppmärksamhet

Mats musikvideo där han rappar om att ”kärleksbomba skolan” har fått stor uppmärksamhet i sociala medier via hans Facebooksida Rektor Mats.

– Jag hade verkligen inte förväntat mig den här uppmärksamheten, det är ju sjukt kul! Och det slutar inte där, jag kommer ju att fortsätta att bidra med saker som handlar om skolan, och jag kommer fortsätta att göra det med musik och bloggtexter.

Under hashtaggarna #kärleksbombaskolan och #alltärinteskit vill han att fler ska hylla de yrkesverksamma i den svenska skolan. Men det är inte bara föräldrar och framtida kolleger som Mats hoppas ska bli inspirerade av hans kreativa tilltag.

– Barn i dag lär sig inte av plikt, det handlar om väldigt mycket lust. Då måste vi som arbetar i skolan försöka använda oss av modern teknik för att göra skolan mer lustfylld.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!