Rektor Mats Bauer. Foto: Privat
Rektor Mats Bauer. Foto: Privat

Mats tröttnade på snack om skolan – skrev raplåt

Publicerad

Rektor Mats Bauer, 53, har tröttnat på hur det pratas om det svenska skolsystemet.

Nu vill han uppmana fler att lyfta fram de positiva sidorna av skolan – genom att rappa.

– Om man kan blanda in mycket humor och glimten i ögat för att skapa energi i en organisation, då kan man få folk att trivas och göra ett bra jobb, säger han.

Mats Bauer har jobbat inom svenska skolsystemet i nära 30 år. Han har bland annat varit IT-ansvarig, områdeschef och biträdande rektor, men är i dag rektor på Alléskolan i i Lomma. Mats säger att han reagerar starkt på i vilka sammanhang som skolan omnämns i dag.

– Skolan blir ofta omskriven på ett väldigt negativt sätt. Det blir ju extra tydligen när man jobbar i skolan, då ser man allt det där extra mycket, säger han.

 

LÄS ÄVEN: Elevens lapp på provet fick läraren Kristin att skratta högt

 

Skolan ska bli en attraktiv arbetsplats

I och med försämrade Pisa-resultat och svårigheter att få tag i behöriga lärare tycker Mats att fokus ofta hamnar på problemen i stället för lösningarna.

– I många kommuner är det nästintill omöjligt att hitta legitimerade lärare. Till lärarutbildningarna är det få sökande och många avhopp. I takt med att Sveriges befolkning växer kommer oerhört stora påfrestningar vad det gäller utbildning, om då samhället inte gör något för att se till att skolan blir en attraktiv arbetsplats får vi problem.

För att få i gång ett samtal om de positiva sidorna av svensk skola har Mats tagit till ett oväntat knep – nämligen rap.

Mats vill ”kärleksbomba skolan” – med hjälp av rap.Foto: Skärmdump

– Det blir ju lite spänning och dynamik i en rektor som rappar, det blir en konstig mix som jag tänker att man behöver mer av i dag. Debatten kring skolan är så himla allvarlig, om man kan blanda in mycket humor och glimten i ögat för att skapa energi i en organisation, då kan man få folk att trivas och göra ett bra jobb.

Har fått stor uppmärksamhet

Mats musikvideo där han rappar om att ”kärleksbomba skolan” har fått stor uppmärksamhet i sociala medier via hans Facebooksida Rektor Mats.

– Jag hade verkligen inte förväntat mig den här uppmärksamheten, det är ju sjukt kul! Och det slutar inte där, jag kommer ju att fortsätta att bidra med saker som handlar om skolan, och jag kommer fortsätta att göra det med musik och bloggtexter.

Under hashtaggarna #kärleksbombaskolan och #alltärinteskit vill han att fler ska hylla de yrkesverksamma i den svenska skolan. Men det är inte bara föräldrar och framtida kolleger som Mats hoppas ska bli inspirerade av hans kreativa tilltag.

– Barn i dag lär sig inte av plikt, det handlar om väldigt mycket lust. Då måste vi som arbetar i skolan försöka använda oss av modern teknik för att göra skolan mer lustfylld.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag