Foto: PrivatFoto: Privat
 Foto: Privat
Foto: PrivatFoto: Privat
 Foto: Privat

Mats sökte kärlek på Facebook – var förlovad inom en månad

Publicerad

I jakten efter ett seriöst och långvarigt förhållande la Mats Linde, 52, upp en kontaktannons på Facebook.

Snabbt började hundratals svar välla in – och inom en månad hade han förlovat sig.

– Det känns lite som en film, säger Mats.

"Internetdejtingen går åt helvete. Så varför inte tänka och agera utanför boxen?"

Så inledde Malmöbon Mats Linde den kontaktannons han la ut på Facebook i mitten av juni i år.

– Jag är väldigt impulsiv, säger Mats.

Hade tröttnat på internetdejtande

Han hade tröttnat på ytligt internetdejtande och hoppades att en delning på Facebook kunde leda till något mer seriöst. 

– Min erfarenhet av dejtingsajter är att det är lätt att komma i kontakt med människor, men det kan lätt bli ytligt och flyktigt. Min känsla är att alla sitter och jämför, ungefär som när man shoppar på nätet.

Mats annons blev snabbt delad.Foto: Facebook

Mats berättar att beslutet att lägga upp kontaktannonsen var en impuls, men att han försöker leva livet efter det som känns rätt för stunden. Då visste han inte hur överväldigande responsen skulle bli. 

På kort tid hade han fått över 1800 delningar, något som Metro var först att skriva om. 

– Det gick sjukt snabbt, det kom meddelanden hela tiden. Jag är ödmjuk och ville svara alla, men det var helt omöjligt. Jag hade fått ta tjänstledigt, säger Mats.

– Jag träffade faktiskt bara en av alla som hörde av sig, och det var Li.

Li Flogin kontaktade gemensam vän

47-åriga Li Flogin kände inte Mats sedan innan, men hade kontaktat en gemensam vän till de två för att höra sig för.

– En vän ringde till mig och sa att Li hade kontaktat honom om annonsen. Han sa att vi skulle passa jättebra ihop. Jag skrev till henne och hon svarade snabbt, ärligt och rakt. Det gav mig en jättebra känsla, säger Mats.

– I det första sms:et till henne skrev jag: "Du och jag är förlovade inom en månad". 

Så blev det också. Paret förlovade sig den 17 juli.

– Det var så självklart allting. Hon ville samma sak. När vi träffades var det inget snack, säger Mats.

Båda jobbar inom skolan

Det nyblivna paret insåg snabbt att de hade många gemensamma beröringspunkter.

– Vi jobbar i skola båda två, vi har gått i samma högstadieskola, är uppvuxna i samma stadsdel trots att vi aldrig setts. Det är lite komiskt. Det var folk från hela landet som hörde av sig, men det blev ändå så, säger Mats.

De hade dessutom gift sig i samma kyrka i sina tidigare äktenskap. 

– Vem vet, det blir kanske tredje gången gillt, säger Mats.

Många hör av sig till paret

Efter den uppmärksammade kontaktannonsen på Facebook har många hört av sig till Mats och berömt hans mod. Vissa har sagt att de önskar att de vågade göra likadant.

– Jag tycker inte att det är så modigt gjort. Det enda jag gör är att vara öppen med den jag är. Men jag tror inte att det finns någon manual, att alla borde göra som jag har gjort. Däremot ska man göra som man själv tycker är bäst, utan att vara rädd. Många är så rädda för vad omgivningen tycker att de filtrerar sina impulser, säger Mats.

Till den som letar efter kärleken genom nätet har Mats ett råd:

– När du får kontakt med någon, träffa den personen direkt. Det byggs orimliga förväntningar om man lär känna varandra digitalt, säger Mats och forsätter:

– Det finns så sjukt många ensamma människor i världen i dag, att man kanske målar upp en bild av sig själv som man tror är attraktivt. Efter ett tag kommer ändå den sanna kärnan fram. Den risken uppstår inte om man träffas direkt. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag