Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Matkedjans slag för miljön – inför pant på plastpåsar

Som första matkedja i Danmark inför nu Netto pant på sina plastpåsar. Foto: ANDERS YLANDER
På svenska Hemköp har systemet funnits i ett år. Nu följer danskarna efter. Foto: STEFAN NILSSON
Plastpåsar i världshaven är ett problem som bara växer. Foto: Colourbox
Lämna tillbaka påsen och få en krona tillbaka. Det är Nettos nya giv i Danmark. Foto: Netto

Plastpåsar plågar miljön. Varje år förorenas haven runtom i världen. 

I ett steg att minska användandet av plastpåsar inför butikskedjan Netto nu pant på sina platspåsar. 

– Vi är överväldigade av hur systemet har mottagits, säger Michael Løve som är vd för Netto International.

Världens alla hav skräpas ner av plastpåsar. Varje år förorenas haven med upp till 13 miljoner ton plast, enligt Håll Sverige rent. Haven runt Sverige och Norden är långt ifrån några undantag.

Utanför norska kusten gjordes det tidigare i våras en chockerande upptäckt. I magen på en sjuk val hittade man 30 plastpåsar och en hel del småplats i magsäcken. Senare tvingades man avliva valen.

– Det var en chock att se. Man förväntar sig inte att magsäcken på en val ska se ut som en papperskorg, säger Christoph Noever, forskare vid universitetet i Bergen.

LÄS MER: Ica-handlarens drag – för att sälja färre plastkassar

Valen simmade för nära kusten och forskare insåg snabbt att den var sjuk. Foto: SOTRA BRANNVESEN / TT NYHETSBYRÅN
Inuti valen hittades 30 plastpåsar och en hel del annan småplast. Valen dog av sina skador. Foto: CHRISTOPH NOEVER/UNIVERSITY OF BERGEN

Plastpåsars skadliga effekter

Den 1 juni förra året trädde en ny EU-förordning i kraft som tvingar butiker att informera sina kunder om de skadliga effekter som plastpåsar har för miljön. I Sverige har många butiker valt att börja ta betalt för plastpåsar. Även klädbutiker som traditionellt inte tagit betalt för påsarna. 

Svenska Hemköp införde under förra året pant på sina plastpåsar och nu följer Netto efter som första matkedja i Danmark. Från och med i dag kostar platspåsarna 50 öre mer och om kunden väljer att lämna tillbaka påsen till butiken efter användning får han eller hon en krona tillbaka i pant. Pant-försöket görs i Nettos butiker på Fyn i Danmark.

LÄS MER: Anki, 78, är hela stans miljöhjälte

"Vi är överväldigade"

Påsen kan lämnas tillbaka vid nästa köp eller när kunden helt enkelt tycker att påsen börjar bli för sliten och inte vill använda den mer. 

– Vi är överväldigade av hur vårt nya pantsystem har mottagits, det många engagerade kunder som glädjer sig åt det, säger Michael Løve som är vd för Netto International i ett pressmeddelande enligt Ekstrabladet. 

– Men det är samtidigt bara det första av många steg mot vårt långsiktiga mål som är att ingen av den plast som kommer från Netto-affärerna ska hamna i naturen. 

LÄS MER: Vem vill bo mitt i en soptipp? 

Världshaven fylls av plast. Netto är en av matkedjorna som vill sätta stopp för det. Foto: Colourbox

Netto i samarbete med WWF

Projektet är ett samarbete mellan Netto och Världsnaturfonden WWF. För de påsar som inte lämnas in som pant skänker Netto 50 öre till WWF. 

Om pant-försöket i de 56 butikerna på Fyn lyckas hoppas Netto kunna sprida det till alla deras 500 butiker i Danmark och även till butikerna utomlands, bland annat i Sverige. 

LÄS MER: Långt kvar till målet om plastkassar 

Coop har höjt priset på plastkassar

Coop i Sverige har ännu inte infört pant på plastpåsar. 

– Vi tycker att det är intressanta projekt som vi följer, men om det är något som ska införas hos oss har inte varit uppe till beslut, säger Tobias Rydergren som är presschef för Coop. 

Han berättar att Coop jobbar aktivt med att minska plastbärkassarna och användningen har minskat med mellan 10 och 15 procent sedan den nya lagstiftningen infördes i juni ifjol. 

– Vi har höjt riktpriset på plastbärkassar till 3 kronor medan papperskassen som är bättre ur ett miljöperspektiv kostar 2,50 kronor. Som ett alternativ till plastkassar har vi tagit fram en hållbarhetskasse för att användas som en flergångskasse. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!