Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Matilda Pyk kan få skydd av väktare mot gänget

Matilda Pyk, 55, i Östra Hoby kan få skydd av kommunens väktare om hon inte lämnas ifred av det ungdomsgäng som trakasserat henne i cirka ett års tid.Foto: Privat
Krossade fönster är en av många attacker som Matilda Pyk utsatts för i sitt hem i Östra Hoby på Österlen.

Om trakasserierna inte upphör kan Matilda Pyk i Östra Hoby få skydd av väktare som betalas av kommunen. I ett års tid har hon förföljts av ungdomsgäng på Österlen.

– Detta måste tas på absolut största allvar, säger Jeanette Ovesson, moderat kommunalråd i Simrishamn till Sydsvenskan

Kvällsposten har tidigare skrivit om kulturarbetaren Madilda Pyk, 55, och hur hon utsatts för förföljelse och trakasserier under cirka ett års tid. Hon har bland annat tvingats utstå äggkastning, rutor i hennes hus har krossats och brevlådan har förstörts.

– Detta är absolut inte acceptabelt. Så här får det inte lov att vara, säger Jeanette Ovesen till Sydsvenskan.

Hon anser att det kan bli nödvändigt att vidta drastiska åtgärder så att Matilda Pyk får leva i lugn och ro.

– Vi kan sätta in väktare, det kan vara ett alternativ om man blir tvungen. Väktare är ett vapen vi kan använda när det handlar om vuxna människor. Vi har inga andra befogenheter, säger Jeanette Ovesson till tidningen.

Lugnare efter artiklar

Matilda Pyk berättar nu att efter Sydsvenskans publicering om hennes situation vilket även Kvällsposten senare rapporterat om så har det blivit lugnare. Men rädslan för vad som kan hända har varit stark.

– Det här äter upp mig inifrån. Jag är skräckslagen. Även min hund som är 14 år darrar och mår dåligt, har Matilda Pyk tidigare sagt till Kvällsposten.

Trots ett flertal anmälningar som Matilda Pyk gjort har ingen misstänkt gripits. Hon tror själv att hennes engagemang för flyktingar kan ha retat upp ett gäng ungdomar som hon misstänker ligga bakom attackerna mot henne.