Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mathildas häst blev knivskuren – ”Hon ska inte behöva lida”

Dagens tre största inrikesnyheter.
Foto: Mathilda Johansson

När Mathilda Johansson besökte stallet i Burlöv på måndagskvällen fick hon en rejäl chock: hennes häst Keso hade blivit knivskuren, flera gånger.

Nu har ägaren bestämt bestämt att ta bort Keso. En veterinär bedömde att skadan  var för svår.

– Jag vill inte att hon ska behöva lida, säger Mathilda. 

Hästen Keso hittades med svåra skador i sin box hos Burlövs ryttarförening sent i måndags kväll.

När hon närmade sig hästen noterade hon att den inte riktigt uppförde sig som vanligt – trots att Keso blev erbjuden mat kom hon inte fram. 

– Då tänkte jag att jag skulle tända i stallet för det var mörkt och jag såg inte så mycket. Det var då jag såg att Keso hade ett stort sår på halsen som var ganska långt och som blödde rätt mycket, berättar Mathilda. 

Till en började trodde Mathilda att Keso hade rivit sig och orsakat skadorna på egen hand. 

Men när hon upptäckte ännu fler skärsår, dels på ett ben och dels vid svansen, förstod hon att någon person måste ha varit inne i stallet under samma kväll och knivskurit hennes häst. 

– Jag bara föll ihop på marken när jag upptäckte det, jag blev chockad. Jag har fortfarande inte riktigt förstått det, jag är bara ledsen och jag känner mig maktlös, säger Mathilda, som själv inte har någon aning om varför någon valt att knivhugga hennes häst:  

– Nej, jag tänkte först att det kunde vara personligt eftersom det är min egen häst. Men jag har inga fiender, jag känner ingen som kan göra något sådant här. 

”Vill inte att hon ska lida” 

Efter knivattacken fick Keso vård i form av stygn och bandagering. 

Men skadan ansågs ändå för svår att läka. Veterinärerna har inte kunnat lova att hon blir helt återställd.

Därför har Mathilda tagit det drastiska beslutet att låta avliva sin häst, vilket tidningen Hippson var först med att rapportera om.

Såren som Keso har fått på sidan och vid svansen var långa, men inte djupa och skulle troligtvis läka helt. Däremot blev Keso även knivskuren långt ner på ett bakben, och såret var i det fallet så djupt att en sena skadades. 

– Hon var bara tre år och jag kände att jag inte ville att hon ska behöva gå runt och lida, säger Mathilda. 

– Det är min egen häst och jag har haft henne sedan hon var liten. Det gör mig så arg att den person som har gjort detta får vinna i slutändan. 

Ett av skärsåren har gått så pass djupt att det skadat en sena på Keso, och därför är det oklart om hon kommer kunna återhämta sig. Foto: Mathilda Johansson

Polisen vill komma i kontakt med vittnen

Polisen rubricerar i nuläget händelsen som djurplågeri men har inte hittat någon misstänkt gärningsman. 

– Vi åkte ut till platsen och höll förhör. Vi gjorde också en brottsplatsundersökning, men den har inte gett så mycket, säger Selma Tengeborg, kommunpolis i Burlöv.

Har ni varit med om någon liknande händelse i Burlöv tidigare? 

– Nej, inte vad jag känner till.

Eftersom det finns en ridskola i området och förhållandevis mycket rörelse är polisen intresserade av att komma i kontakt med personer som kan ha sett eller hört någon på platsen som inte vanligtvis brukar vara där.

– Det är så klart intressant om någon har varit där i går kväll och kan ha sett något, eller om man tillhör föreningen och sett personer som inte ska vara där, säger Selma Tengeborg.

Skrev om djurplågeriet på Facebook

Sent på måndagskvällen skrev Mathilda om knivattacken mot Keso på Facebook. Sedan dess har hennes inlägg delats över tre tusen gånger och kommentarsfältet är fullt med hundratals kommentarer, där de allra flesta uttrycker sin avsky mot djurplågeriet.

Mathildas tips till andra hästägare är att skärpa säkerheten kring sina stall och se till att de alltid är låsta. Dessutom kan någon form av kameraövervakning vara en god idé, tycker hon. 

– Ha alltid hästarna under uppsyn, framför allt nu när det är så här pass mörkt. Det går inte att ha sina hästar ute i god tro och förvänta sig att ingen ska skada dem.