Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mathias fick slänga två ton matsvamp

Folkhälsomyndighetens Johan Carlson om vad som gäller vid sammankomster efter de nya reglerna.
Hällestad har påverkats av coronakrisen.
I går fick de slänga två ton svamp.Foto: Privat
Mathias Persson ser dock på framtiden med positiva ögon.Foto: Privat

Coronakrisen har slagit hårt mot många företagare och Hällestad som odlar svamp är inget undantag.

I vanliga fall brukar de kunna förutspå hur mycket svamp som kommer att gå åt – men nu har de fått slänga två ton. 

– Det är första gången vi slänger så mycket, berättar Mathias Persson, Marknad & produktutvecklings chef på Hällestad. 

Att coronaviruset har skapat problem för många är ingen nyhet. Restauranger har fått erbjuda hämtmat och hamstring har bidragit till tomma hyllor i livsmedelsbutikerna. Ett företag som drabbats hårt av viruset är Hällestad som i går fick slänga två ton svamp. 

– Det är på grund av coronaviruset. Hamstring av vissa varor gör att andra varor ställs åt sidan. Det går neråt med ekonomin och börserna. Det förändrar konsumentens köp, berättar Mathias Persson och fortsätter:

– Man pratar om cirkulär-ekonomi och cirkulär-produktion, att vi ska hjälpa svenska bönder från dagligvaruhandelns sida. Men man måste ta det större steget, det behöver gå fortare, det måste hända nu.

”Det är första gången vi slänger så mycket”, berättar Mathias PerssonFoto: privat

Mathias anser att handeln måste ta större ansvar för den svenska produktionen. Restaurang, hotell – och krogkedjan kräver redan svenska produkter men han menar att dagligvaruhandeln måste dra sitt strå till stacken.

– Många företag vill expandera och kommer med nya idéer och produkter. Då måste någon förmedla det och det är där dagligvaruhandeln blir en aktör. Själv har man inte kraften till att stå på torget och sälja själv och så vidare. 

– Vi välkomnar dem faktiskt. Det hade varit fantastiskt att tillsammans med handel gå emot strömmen och anställa mer människor i stället för att säga upp personal i spåren av corona. Vi har trots allt samma människor i landet som behöver mat, bara att de är fler som äter hemma just nu i stället för på krogen, säger han.

Mathias hoppas att handeln hjälper till.Foto: privat

Positiv framtid

Trots coronakrisen just nu ser Mathias på framtiden med positiva ögon. 

– Jag tror att folk tänker till. Konsumenterna börjar se att självförsörjningen är viktig. Man måste anpassa sig men handeln måste hjälpa till. Det behövs ut i dagligvaruhandeln för att få en bra effekt, avslutar Mathias. 

Regionerna sänker kraven på vårdpersonalens skyddsutrustning och munskydd ska inte längre vara standard. Helt fel, menar överläkare Björn Olsen.