Mateusz fick fel sida av skallen opererad

Foto: Christer Jareslatt

Mateusz Kiepiela, 23, skulle opereras för en hjärntumör. Men några timmar in i operationen upptäckte läkaren att de hade skurit upp fel sida av huvudet.

Nu är saken anmäld till socialstyrelsen.

– Jag var helt chockad, säger Mateusz.

Mateusz Kiepiela från Malmö skulle operera bort en tumör på vänster sida av hjärnan. Morgonen den 13 februari i år var det dags för operation, men i stället för att skära upp den vänstra sidan av skallen lades snittet på den högra.

Trodde han skojade

Enligt vad Mateusz fått berättat för sig av läkaren upptäcktes felet först ett par timmar in i operationen. När misstaget uppdagades syddes den felaktiga sidan igen. Efter kontroll fortsatte operationen sedan på den vänstra delen av skallen.

– Det första jag frågade läkaren när han berättade vad som hade hänt var om han skojade, säger Mateusz Kiepiela.

På Skånes universitetssjukhus ser man allvarligt på det inträffade.

– Det är sådant som inte får hända. Nu handlade det om en tumör så det var rätt liten risk att den inte skulle upptäckas, men det är förstås inte bra, säger Eva Ranklev Twetman, chefläkare på Skånes universitetssjukhus.

Efter incidenten har den checklista som används vid denna typ av operation förstärkts. Till exempel har operationssidan gjorts till en särskild punkt.

– Jag menar att man med de här åtgärderna har gjort allt för att det inte ska upprepas. Sedan handlar det om den mänskliga faktorn, säger Eva Ranklev Twetman,

Ska inte få några men

Enligt läkaren finns det inget som tyder på att Mateusz kommer att få några bestående men. Men efter operationen har han haft svårt att sova, operationsärren gör ont och på vissa partier har håret inte växt tillbaka.

– Men bara på den högra sidan, säger han.

Mateusz har valt att anmäla saken till socialstyrelsen, han hoppas att få någon form av ersättning för sveda och värk. Även en lex Maria-anmälan har gjorts.

– Eftersom det fanns risk för allvarlig skada om det inte upptäcks har vi gjort en anmälan, säger Eva Ranklev Twetman.

"Chockad"

Trots förväxlingen känner Mateusz inte att hans förtroende för sjukvården har grusats totalt. Han är glad över den uppriktighet som han mötts av.

– Det klart jag blev chockad när jag hade fått höra vad som hade hänt, men det viktigaste är att tumören är borta.

Han är tacksam över att det slutade så pass bra som det gjort, och känner sig inte särskilt orolig för att hamna på operationsbordet igen.

– Den gången hoppas jag bara att de kollar två gånger, säger han.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!