Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Maten står grön och grann på jul-bordet

Henrik Petersson och Johan Rosenblad med falsk riskgrynsgröt och fejkad smörgåstårta.
Foto: Ulf Ryd
Det är serverat. Henrik Petersson och Johan Rosenblad serverar falsk riskgrynsgröt och fejkad smörgåstårta till Vilda Rosenblad och dottern Annabel.
Foto: Ulf Ryd
Köttbulle? Nä, den här bullen är både vegansk och rå. Inte köttig och knaperstekt.
Foto: Ulf Ryd
Prinskorv? Nä, de små korvarna ingår i plocktallriken som är julmenyns tredje rätt.
Foto: Ulf Ryd
Inte julmat. Förra säsongens meny visar vilken typ av mat som serveras på Kiviks Lilla Råa.
Foto: Ulf Ryd
Foto: Ulf Ryd

KIVIK. Det här är nog det märkligaste julbordet du någonsin får chansen att smaka. Här finns ingen sill, ingen skinka, ingen Janssons frestelse.

På Kiviks Lilla Råa är allting "raw food" – inget är tillagat vid över 42 graders värme.

– Detta är det roligaste jag har gjort, säger kocken Johan Rosenblad, 60.

Hela idén på Kiviks Lilla Råa, som ägs av paret Erik och Vilda Rosenblad, är att maten ska vara ekologisk och hälsosam. Och då får den alltså inte kokas, stekas eller ens värmas till mer än cirka dubbel rumstemperatur.

Dessutom är köket veganskt – här finns till exempel inga animaliska fetter, inga mjölkprodukter och inga ägg.

– Jag har jobbat i åratal i alla sorters kök i alla möjliga befattningar. men detta är den största utmaningen jag har haft, säger kocken Johan Rosenblad - som är Vildas pappa.

– Det roligaste är att hitta på nya grejer inom de här gränserna.

Uppfinningsrika

Ingen kan klaga på uppfinningsrikedomen. Vid julmiddagen i Kivik serveras fem rätter som till namn och utseende kan sägas ha en viss likhet med vanlig julmat. Det är bland annat en soppa med saffranssmak, ett slags smörgåstårta, en plocktallrik med köttbullar och prinskorvar - och risgrynsgröt. Men inget är vad det låtsas.

I stället består rätterna av olika sorters nötter, zucchini, melon, syltad rödlök, lufttorkade morötter och annat som inte låter särskilt högtidligt. Men som är rätt kul att smaka.

"Gröten" en höjdare

"Risgrynsgröten" är faktiskt en höjdare. Serverad på en bädd av hallon och dekorerad med en maffig saftsås är det en läcker efterrätt. Det verkliga innehållet är kockarnas yrkeshemlighet - men det handlar om helt andra beståndsdelar än vad matgästen kanske tror...

– Raw food är inte bara gott. Det är också väldigt mättande, säger Vilda Rosenblad.

– Dessutom jobbar vi i största möjliga utsträckning med ekologiska och rättvisemärkta råvaror. De är lite dyrare, men mycket bättre.

Kommande helg serverar Kiviks Lilla Råa sin julmiddag vid ett par-tre sittningar om dagen. Sedan pausar kockarna fram till påsk när nästa säsong drar i gång.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!