Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Maten i Malmö hyllas – av Washington Post

Foto: TOMAS LEPRINCE

Matkulturen i Malmö får en rejäl hyllning i den högt ansedda amerikanska tidnigen Washington Post.

”Fräsch, lokal och opretentiös: en svensk stad med en spännande matscen,” skriver tidningen i sin rubrik. 

Som stad är Malmö känt för mycket: fotbollaget som spelat i Champions League, Sveriges högsta byggnad Turning Torso, slottet från 1500-talet och världsstjärnan Zlatan Ibrahimovic, för att nämna några.

Men ibland är det också mörka rubriker som sätter Malmö på kartan i internationella sammanhang. Inte minst har gängvåldet, med dödsskjutningar och bombattentat, skapat viss spridning långt utanför Sveriges gränser.

Även judehatet i Malmö har blivit uppmärksammat, och den judiska människorättsorganisationen Simon Wiesenthal Center avråder fortfarande judar från att besöka Malmö.

Hyllad matkultur

Men när Washington Post journalisten Liza Weisstuch åkte till Malmö var det inte för att skriva som höga byggnader, fotbollsspelare eller gängvåld.

Utan om mat - och hyllningarna är stora. 

Malmö kallas för en av Skandinaviens ”mest bortglömda destinationer” av den högt ansedda amerikanska tidningen. Washington Post skriver även att staden har en matkultur värd att uppleva, som är ”spännande”, ”färgrik” och ”blomstrande”.

Men - konstaterar tidnigen - Malmö tenderar att hamnar i skuggen av Köpenhamn och Göteborg. Vilket innebär klart färre besökare än andra storstäder i regionen.

”Den kreativa, progressiva och hållbara mat- och dryckesscenen, som är av stort intresse i de flesta skandinaviska städerna, har blomstrat och hjälpt sätta Malmö på matresenärernas karta,” konstaterar Washington Post skribenten Liza Weisstuch.

Bland de restauranger och krogar som tidningen hinner med att besöka under Malmövistelsen återfinns dels SPILL, Bishops Arms och Lyran.

”En sak som är noterbart efter några dagar i Malmö, är hur restaurangerna och barerna arbetar tillsammans för att uppmärksamma varandra,” skriver Liza Wisstuch. 

Prinsessan Marie har gjort matsvinn till en hjärtefråga - och serverades nyligen mat av Malmöbaserade kocken Erik Andersson.
Foto: SANNA DOLCK / KVP

Kunglighet bjöds på mat från Malmö

Det är inte bara Washington Posts utsända matrecensent som uppskattar smaken av malmöitisk mat. 

I november bjöds prinsessan Marie på middag hemma hos den svenska ambassadören i Köpenhamn. Maten tillagades av den skånska stjärnkocken Erik Andersson från restaurang SPILL

– De fick tre rätter som bestod av mat som annars skulle ha hamnat i soptunnan, berättade Erik Andersson.

Just matsvinn är en av prinsessan Maries hjärtefrågor och middagen ingick i projektet ”Stop wasting food dinner”. 

Den skånske stjärnkocken Erik Andersson driver Malmörestaurangen SPILL, som besöktes av Washington Post.
Foto: Privat

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!