Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Måste snabbt få ner antalet asylsökande"

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) säger att syftet med ID-kontrollerna är att minska antalet flyktingar till Sverige.

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) säger att syftet med ID-kontrollerna är att minska antalet flyktingar till Sverige.

– Vi måste snabbt få ner antalet asylsökande till nivåer som vi kan klara av, säger hon.

Nästan 163 000 asylsökande kom till Sverige under 2015. Det är nästan dubbelt så många som under 1992, då krigen på Balkan pågick.

Aldrig förr har Sverige tagit emot så många asylsökande under ett år, enligt Migrationsverket.

Regeringen bedömer "att den aktuella situationen med det stora antalet människor som på relativt kort tid kommit in i landet innebär ett allvarligt hot mot allmän ordning och inre säkerhet".

– Vi måste kunna se till att vi har handläggningstider på asylärenden som är rimliga, kunna erbjuda hälsoundersökningar, bostäder, utbildning och annat som vi som välfärdsstat vill erbjuda dem som finns i Sverige. När vi ser att vi inte klarar av det då måste vi försöka komma ner i nivåer som vi kan hantera, säger infrastrukturminister Anna Johansson (S).

"Svårt att hantera"

– Regeringen har gjort en samlad bedömning om vad det innebär för det svenska samhället att ha ett flyktingmottagande som under hösten. Och då har vi gjort bedömningen att det är nödvändigt att komma ner i antal asylsökande och att de problem som kommer uppstå till följd av det här inte är lika allvarliga som de problem som hade uppstått om vi inte vidtagit några åtgärder.

ID-kontrollerna kan komma att gälla i sex månader.

– Vi tror att det här kommer att få en effekt. Vi såg att det fick effekt när vi införde motsvarande på färjorna från Tyskland. Tanken är inte att vi ska stänga gränserna, vi kommer fortfarande ha ett mottagande men vi vill få ner antalet, säger Anna Johansson.

Anna Johansson förstår att många tågresenärer drabbas.

– Det kommer att bli lite krångligare i vardagen för de många människor som pendlar, där man får lite längre restider och inte lika många turer. Men jag tror att man ska ge det här några veckor för att se hur det fungerar när man fått in rutinerna. Vi ska ha nära kontakt med regionen för att följa det här.

SÅ FUNGERAR ID-KONTROLLERNA

* Inga Öresundståg kommer gå från Köpenhamns Hovedbanegård till Sverige. I stället får resenärerna ta pendeltåg eller tunnelbana till Kastrup.

* Alla som anländer till Kastrup kommer att tvingas gå av tåget för att ta en rulltrappa upp till avgångshallen. Därefter får de åka ned på ett annat spår där det kommer finnas fem kontrollområden med upp till 34 slussar.

* Alla som reser till Sverige ska visa ID – den som inte kan visa ID får inte resa. Barn under 18 behöver dock inte visa ID om de är i sällskap med en förälder som kan visa ID. Ensamkommande barn måste ha giltigt ID.

* Företag som kör bussar, tåg eller färjor från Danmark till Sverige har ansvar för kontrollerna. De som inte genomför kontroller kan tvingas böta 50 000 kronor. Polisen ska kontrollera att det fungerar.

* Första månaden delar Skånetrafiken och danska tågbolaget DSB för kostnaderna, som beräknas till 9 miljoner danska kronor. DSB har dock sagt att resenärer kan tvingas betala för ID-kontrollerna framöver.

* Från Sverige kommer Öresundstågen gå hela vägen till Hovedbanegården, och på de resorna sker inga ID-kontroller.

Källa: Öresundsinstitutet, Skånetrafiken, näringsdepartementet.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!