Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Måste betala för paket posten inte lämnar ut

Det var i början av november som Mimmi fyllde fyra år. För att uppvakta henne hade hennes storebror Sebastian, som bor i Malmö, skickat ett paket med pärlplattor till henne per post. Sedan dess har mycket hänt – allt utom att Mimmi fått sitt födelsedagspaket…Foto: Niklas Henrikczon

Striden kring fyraåriga Mimmis födelsedagspaket fortsätter.

Nu måste Mimmis storebror, som skickade paketet, betala över hundra kronor i returporto för att få ut paketet.

– Det är inte riktigt klokt, säger pappan Christer Thynell.

Det var i början av november som Mimmi fyllde fyra år. För att uppvakta henne hade hennes storebror Sebastian, som bor i Malmö, skickat ett paket med pärlplattor till henne per post.

På paketet hade han skrivit Mimmis namn. Det skulle han inte ha gjort, visade det sig snart. När Mimmis pappa Christer Thynell skulle hämta ut paketet på Posten blev det nämligen tvärstopp – eftersom paketet var utställt till Mimmi var det hon som måste hämta ut det.

ID-kort

Han fick också vet att utan ID-handlingar går det inte att hämta ut något paket. Mimmi har inget ID-kort och fick alltså inte hämta ut sitt födelsedagspaket.

– Det är ju helt bisarrt! Hur många treåringar har ett ID-kort, sade Christer Thynell till Kvällsposten då.

Två veckor senare låg paketet fortfarande hos Posten.

– Vi blev tillsagda att ta kontakt med Skatteverket och folkbokförningen för att hämta ett personbevis till Mimmi.

Men familjen bestämde sig för att låta paketet ligga och i stället vänta på att det skickas tillbaka till Mimmis storebror i Malmö. Han skulle sedan ta med sig presenten till jul.

Betala returporto

Nu har paketet anlänt till Malmö. Men för att Sebastian ska få ut paketet måste han betala 110 kronor i returporto, meddelar Posten.

– Min son har redan betalat över hundra kronor för att skicka paketet. Portot på paketet uppgår snart i ett högre värde än själva innehållet.

Christer tycker inte att det är rätt att sonen ska behöva lägga ut ännu mera pengar för att få ut paketet.

– Ge grabben paketet! Han har redan skickat det med porto en gång och det är inte vi som har kommit på de här reglerna som gör att vi inte får ut paketet. Det är ju Postens egna regler som gör det.

Butiken gjorde rätt

Han säger att familjen inte tänker lösa ut paketet på Posten. Hela den här historien har gjort honom upprörd.

– "Pang i bygget" med John Cleese framstår som en dokumentär i jämförelse med Postens agerande. Det är mera logik i den serien än i Postens hantering av det här.

Kvällsposten har tidigare pratat med Charlotte Edström vid PostNords pressjour som bekräftar reglerna.

– Butiken gjorde helt rätt. Det är jätteolyckligt för henne, men vi har så strikta regler för att motverka bedrägerier.