Helena Victor är en av två projektledare för utgrävningarna. Foto: Daniel LindskogHelena Victor är en av två projektledare för utgrävningarna. Foto: Daniel Lindskog
Helena Victor är en av två projektledare för utgrävningarna. Foto: Daniel Lindskog
Drönarbild som visar borgens placering precis vid havet vid Ölands östra kust. Foto: Sebastian JakobssonDrönarbild som visar borgens placering precis vid havet vid Ölands östra kust. Foto: Sebastian Jakobsson
Drönarbild som visar borgens placering precis vid havet vid Ölands östra kust. Foto: Sebastian Jakobsson
"Vi hittar skelett och delar av människoskelett över allt", säger Helena Victor och berättar att arkelogerna arbetar på platsen med vördnad inför människorna som drabbades. Foto: Daniel Lindskog"Vi hittar skelett och delar av människoskelett över allt", säger Helena Victor och berättar att arkelogerna arbetar på platsen med vördnad inför människorna som drabbades. Foto: Daniel Lindskog
"Vi hittar skelett och delar av människoskelett över allt", säger Helena Victor och berättar att arkelogerna arbetar på platsen med vördnad inför människorna som drabbades. Foto: Daniel Lindskog
Varje år samlas runt tio till tjugo personer för att delta i utgrävningarna. Foto: Daniel LindskogVarje år samlas runt tio till tjugo personer för att delta i utgrävningarna. Foto: Daniel Lindskog
Varje år samlas runt tio till tjugo personer för att delta i utgrävningarna. Foto: Daniel Lindskog

Massmordet på Öland en världsnyhet: ”Terrordåd”

Publicerad

En hel öländsk by utplånades på en gång när den stora massaken i Sandby borg ägde rum på 400-talet. 

Nu har resultatet av utgrävningen uppmärksammats av flera stora internationella medier.

En stor anledning är att utgrävningarna kopplas till världsläget i dag.

– Ondskan är den samma då som nu, säger Helena Victor, Kalmar läns museum, projektledare för utgrävningarna.

Män, kvinnor, barn – det gjordes ingen skillnad när en stor massaker ägde rum i en Ölands järnåldersborgar i slutet av 400-talet efter Kristus.

Flera hundra människor slogs ihjäl och lämnades kvar på platsen för att ruttna – utan begravning. Förmodligen handlar det om en hel by som blev utplånad.

Varje fynd dokumenteras noggrant och en del av dem ställs ut på Kalmars Läns museum.Foto: Daniel Lindskog

Arkeologer har sedan 2010 arbetat med att lägga pusslet som avslöjar ett mörkt kapitel i öns historia och ju mer de gräver desto mer otäcka detaljer kommer fram i ljuset.

– Det är brutalt våld vi hittar. Som halshuggna tonåringar och barn. De har inga försvarsskador heller. Det är många hugg bakifrån eller från sidan, väldigt organiserat våld inriktat på att döda som mest på snabbaste sätt, säger Helena Victor.

LÄS MER: Hemligheten: "Det var en terrorattack"

Efter en artikel i världens mest prestigefyllda arkelogiska tidskrift har utgrävningarna uppmärksammats världen över med publiceringar bland annat i New York Times och BBC.

– Det kommer frågor från hela världen, under onsdagen exploderade det och vi fick ha intervjuer hela dagen, säger Helena Victor.

"Ett terrordåd"

Forskarna räknar med att det handlar 200 till 250 personen som mördats på en gång under massakern, Helena beskriver det som "ett terrordåd" och händelsen har liknats med den fiktiva massakern "Red Wedding" från den omåttligt populära tv-serien Games of Thrones.

Det senaste dygnet har intresset exploderat och flera internationella medier har skrivit om utgrävningarna – som New York Times.Foto: Skärmdump

Utgrävningen kallas ofta "ett fruset ögonblick i tiden" eftersom människorna attackeras helt oförberedda när de höll på med vardagssysslor och sedan dess har legat kvar exakt där de dog.

– På den tiden var det väldigt viktig att begrava sina döda, till och med fiender. Det var det som var hedervärt. Byar och släktingar runtomkring måste ha hört vad som har hänt men ändå tog sig ingen in i borgen för att begrava släktingar och ta till vara på djur, råmaterial och värdesaker. 

Arkeologerna har bland annat hittat dyrbara spännen och broscher från romarriket på platsen.Foto: Daniel Lindskog

Byn har i stort sett stått orörd ända fram tills nu. Forskarnas teori är att när gärningsmännen dödat alla i borgen höll någon vakt utanför för att säkra att ingen kunde komma dit och ta hand om de döda.

– Det är det som gör det så brutalt. Det här är någon som verkligen tagit i och visat "så här stark är jag, följer ni inte mig kan jag göra det mot er också", det var ett sätt att skrämma till lydnad. 

Öland var på 400-talet efter Kristus präglat av oro och konflikter även om befolkningen till stora delar levde i välstånd. Maktkampen och girigheten hängde dock ständigt som en mörk skugga över vardagen. Det gjorde att många byar gick ihop och byggde byar där man bodde för att kunna ta skydd när det var kristider. Forskarna tror att massakern är resultatet av just ett inbördeskrig. 

Kopplas till världsläget

Massakern för tankarna till liknande händelser som sker hela tiden i världen. Eftersom det handlar om en historisk händelse har utgrävningen blivit en plattform för att diskutera likande konflikter.

– Konflikten, massakern och våldet liknar det vi ser i världen i dag. Ondskan är den samma. Eftersom det här är en neutral plats kan man använda den för att diskutera konflikt och våld, hur människor hanterar det och varför det blir så här. 

Även BBC har skrivit en omfattande artikel om utgrävningen.Foto: Skärmdump

Utgrävningen väcker mycket känslor både hos forskarna, besökare och de som hör talas om historien.

– När vi hittade de första benen från ett barn var det jobbigt. Vi hade barndag med massor av barn som sprang runt på området och samtidigt grävde vi fram ett skelett från ett barn i 7-årsåldern. Det blir väldigt jobbigt säger hon och fortsätter:

– Det är ju kluvna känslor. Det är ju både intressant men också en väldigt förskräcklig historia som vi berättar. Men vi är etiska, vi skojar inte om massakern och skeletten. Vi vill berätta deras historia, säger Helena Victor.

 

Fakta: Ölands fornborgar

På Öland finns cirka 20 fornborgar från äldre järnåldern.

Borgarna byggdes förmodligen som försvarsborgar och samlingsplatser för ölänningarna.

Den mest kända är Eketorp, som ligger vid Alvaret på sydöstra delen av Öland. Eketorp är fullt utgrävd av arkeologer och är i dag besöksmål.

Sandby borg har grävts ut under flera somrar. En del av fynden, exempelvis smycken och ett romerskt guldmynt, ställs just nu ut på Kalmar länsmuseum för allmänheten. När analysen av skeletten är genomförd kommer också dessa att ställas ut.

Relaterade ämnen
Maja Strömberg
Maja Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag