Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Massavhopp av chefer i kommun

Här är några av dagens största inrikesnyheter.
Paul Eklund, HR-chef Hörby kommun. Foto: JENS CHRISTIAN

Efter massavhopp av chefer och larm om trakasserier och otrygghet på kommunledningskontoret i Hörby svarade kommunledning facket på fredagen. 

Kommunledningen slår ifrån sig angående trakasserier och hänvisar till att det inte har kommit in några anmälningar. 

Samtidigt ska en neutral part göra en utredning om arbetsmiljön. 

– Vi tar det här på största allvar givetvis, säger Paul Eklund, HR-chef.  

Det har varit turbulent i Hörby kommun sedan Sverigedemokraterna tog över styret med stöd av Moderaterna och SPI för drygt ett och ett halvt år sedan. 

Totalt rapporteras det om att över 25 chefer ska ha slutat eller blivit uppsagda. Samtliga förvaltningschefer har slutat när socialchefen Eva Klang Vänerklint lämnar sin post i april – då som den sista som har funnits kvar från den gamla ledningsgruppen. 

Vid sidan av omsättningen av chefer har det rapporterats om trakasserier och otrygghet hos personalen, vilket fått företrädare för fackförbunden SACO, Akademikerförbundet SSR och Vision att lämna in en gemensam så kallad 66a-anmälan enligt arbetsmiljölagen. 

Inga anmälningar 

Under fredagen träffade kommunledningen företrädarna för fackförbunden under ett möte på förmiddagen och lämnade då över ett skriftligt svar på begäran om utredning och åtgärder. 

– Det var inte så mycket till diskussioner. Jag informerade muntligt, de tog emot svaret, och kom med lite följdfrågor. Men de kan inte ta ställning direkt eftersom de inte sett innan så de får läsa genom det i lugn och ro och så har vi ett uppföljningsmöte i nästa vecka. 

I svaret bemöter kommunledningen bland annat larmet om kränkande behandling utav ledningen: 

”Kommunledningsförvaltningen har inte fått signaler angående detta och inte heller har det inkommit någon kränkningsanmälan...I detta fall saknar arbetsgivaren konkreta anmälningar kring kränkningar, utan kännedom om vad som har inträffat, vem som blivit utsatt och vem som utsatt kan arbetsgivaren ej utreda ärendena”

Och angående det faktum att ett antal medarbetare köpts ut och att det skapat oro svarar kommunledningen: 

”Arbetsgivaren har under 2019 och 2020 gjort enskilda överenskommelser med några medarbetare, dessa överenskommelser har föregåtts av diskussioner med medarbetaren”

Kommunledningen skriver också i sitt svar att en neutral part kommer att ges uppdrag att göra en utredning av arbetsmiljön utifrån AFS 2015:4 som omfattar samtliga medarbetare på kommunledningsförvaltningen. 

– Vi tar det här på största allvar givetvis, säger Paul Eklund, HR-chef. 

Presskonferens på måndag

Kommunalrådet Cecilia Bladh in Zito var inte på plats i Hörby under fredagseftermiddagen utan hänvisade till Paul Eklund.

– Vi kommer ha en presskonferens på måndag där bland annat Cecilia är med och svarar på alla frågor, säger han. 

Eva Klang Vänerklint, socialchef i Hörby som slutar sin tjänst i april, säger i intervju med SVT att hon inte vill vara med i sandlådan mer och att hon ser hur en hel kommun nedmonteras – hur ser du på det som HR-chef? 

– Det får stå för henne. Jag har sökt mig till Hörby just för att det händer mycket här som jag tycker är spännande, både i management– och organisationsperspektiv.