Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Maskeradligans förra ledare får nu sin dom

tyst. Mats Rimdahl har tigit sig igenom alla förhör. I dag får han sin dom. Foto: ROGER VIKSTRÖM

I dag faller domen mot Maskeradligans förre ledare Mats Rimdahl, 56.

Han greps i februari efter en dramatisk biljakt i Helsingborg. Rimdahl har tigit sig genom både polisförhören och rättegången.

- Ingen kommentar, har varit det återkommande svaret.

ur förhören med Mats Rimdahl

Förhörsledaren: Vad har Eriksson att berätta om resan till Göteborg den 28 januari? Vi har dokumentation på att ni var där.

Mats Rimdahl: Har inget att kommentera. Återkommer om jag ska berätta.

Förhörsledaren: Vad kan Eriksson berätta om resan till Jönköping den 4 februari? Jag kan påstå att vi vet att ni gjort resan.

Mats Rimdahl: Jag har samma inställning där. Samma inställning som förut.

Förhörsledaren: Har du/ni varit i Helsingborg innan den 5 februari?

Mats Rimdahl: Har inget att kommentera om.

Förhörsledaren: Berätta om besöket hos XX i Helsingborg. Vad gjorde ni hos honom?

Mats Rimdahl: Har ingenting att kommentera om.

Förhörsledaren: Vem är Pigge?

Mats Rimdahl: Ingen kommentar.

"Ingen kommentar"

Förhörsledaren: Berätta om garaget Barnängsgatan på Söder.

Mats Rimdahl: Ingen kommentar.

Förhörsledaren: Vad användes garaget till?

Mats Rimdahl: Ingen kommentar.

Förhörsledaren: Vilka fler har tillgång till garaget?

Mats Rimdahl: Ingen kommentar.

Förhörsledaren: Mats är iakttagen då han besöker garaget tillsammans med andra.

Mats Rimdahl: Ingen kommentar.

Förhörsledaren: Vi har en kulsprutepistol, modell 45 B i kaliber 9 mm i beslag från Barnängsgaraget. Vad kan du berätta om den?

Mats Rimdahl: Ingen kommentar.

Förhörsledaren: Vi har också ett hagelgevär av märket Browning kaliber 12/70 i beslag från Barnängsgaraget. Vad kan du berätta om den?

Mats Rimdahl: Ingen kommentar.

Förhörsledaren: Vi har också ett kulgevär av märket SAKO i kaliber 308 i beslag från Barnängsgaraget. Vad kan du säga om den?

Mats Rimdahl: Ingen kommentar.

Förhörsledaren: Sedan har vi tagit en ljuddämpare i beslag avsedd för vapen av olika kalibrar. Vad skulle du använda den till?

Mats Rimdahl: Ingen kommentar.

Förhörsledaren: Vi har även beslagtagit en stor mängd ammunition, närmare bestämt 3 198 patroner. Vad var användningsområdet för den här mängden ammunition?

Mats Rimdahl: Ingen kommentar.

Förhörsledaren: Vi har inte hittat någonstans att du har tillstånd att innehär de här vapnen. Vad skulle vapnen och ammunitionen användas till?

Mats Rimdahl: Ingen kommentar.

"Hade för avsikt att förhandla om köp av cigaretter"

Vid något enstaka tillfällen ger Mats Rimdahl korthuggna svar på frågorna:

Förhörsledaren: Vart skulle du egentligen?

Mats Rimdahl: Jag var på väg till Malmö. Så när jag passerade Helsingborg så tittade jag in.

Förhörsledaren: Vad skulle du göra i Malmö?

Mats Rimdahl: Jag hade för avsikt att titta in och förhandla om köp av cigarett- er.

Förhörsledaren: Vem skulle du träffa där i Malmö?

Mats Rimdahl: Inga kommentarer till det.

Förhörsledaren: Var det smuggelcigaretter?

Mats Rimdahl: Inte smuggelcigaretter.

Experten: man har rätt att tiga

Förre överåklagaren Sven-Erik Alhem tror inte det finns några större fördelar med att tiga sig igenom polisförhör och rättegångsförhandlingar.

- Om man nu är oskyldig - vad skulle man då välja, att prata eller att tiga? Jag tycker svaret är ganska givet, säger han.

Han betonar dock att det är varje misstänkt eller tilltalad persons absoluta rättighet att tiga.

- Man har till och med rätt att ljuga så länge man inte pådyvlar någon annan brott, säger Sven-Erik Alhem.

Mats Rimdahl, som numera tagit namnet Mats Eriksson, är en av Sveriges farligaste brottslingar. Han hade en bakgrund som officer inom militärpolisen och ledde under 80-talet den så kallade Maskeradligan, som genomförde flera spektakulära rån.

Passbild på maskeradligans förre ledare Mats Rimdahl. Rånarna var alltid utklädda till yrkesmän, ofta poliser. Ligan sprängdes 1986 och Rimdahl dömdes till tio års fängelse. Han lyckades fly från Norrköpingsanstalten två år senare, då han fritogs av en beväpnad kumpan.

Tid bakom galler

Han greps i Gävle tre veckor senare. Han har sedan dess dömts för flera grova brott och tillbringat mesta tiden bakom galler.

Mats Rimdahl var dock på fri fot natten den 6 februari i år då han var på väg i bil från Stockholm mot Helsingborg. Då och då slog han på blåljuset han installerat för att imitera en civil polisbil.

Vad han inte visste var att polisen länge haft spaning på honom och att flera civila polisbilar följde efter honom. Efter att ha avlyssnat Rimdahls och hans kompanjoners telefoner misstänkte polisen att han var på väg att genomföra en större narkotikaaffär.

Polisen beslutade att slå till mot Rimdahl inne i Helsingborg. När tre polisbilar omringade honom försökte han fly, men fastnade med sin bil när han försökte köra genom bommar på en återvändsgata.

När en av poliserna sköt ett varningsskott gav Rimdahl upp. I bilen hittades en pistol med lasersikte, en falsk polislegitimation och en polismössa.

Polis och åklagare tror att Rimdahl skulle lämna pengarna i Helsingborg, samtidigt som en annan man åkte till Stockholm för att där lämna över narkotikan. Polisen grep ungefär samtidigt i Södertälje två män och beslagtog 8,7 kilo amfetamin.

Polislegitimationer

Vid flera olika husrannsakningar i lokaler som Mats Rimdahl och hans kumpaner hade tillgång till hittade polisen flera vapen, ammunition, falska polislegitimationer, polisbrickor, körkort, bankkort, yrkesbevis, studentkort och parkeringstillstånd.

Där fanns också kvalificerad utrustning för att tillverka dessa id-handlingar. Polis och åklagare misstänker att förfalskarligan varit i gång en längre tid. Statens kriminaltekniska laboratorium konstaterade nämligen att falska handlingar som dykt upp i andra polisutredningar hade tillverkats i ligans verkstäder.

Mats Rimdahl åtalades, tillsammans med sex kumpaner, misstänkt för bland annat grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott, grov urkundsförfalskning och förberedelse till grov urkundsförfalskning.

Han nekar till allt utom ett fall av grovt vapenbrott.

Både under förhören och under rättegången i Stockholm i juli har Rimdahl varit ytterst fåordig.

Bevakar ärendet

Åklagare Karin Lindkvist vid åklagarkammaren i Stockholm bevakar kollegan Carl Mellbergs ärenden under dennes semester.

Hon kan inte säga något om hans straffyrkanden eller bedömningen av bevisläget inför dagens dom eftersom hon inte närvarade under själva rättegången.

- Men han måste ha bedömt bevisläget som gott eftersom han väckte åtal, säger hon. Allmänt brukar vi då anse oss ha tillräckliga skäl, alltså en ännu starkare misstankegrad än sannolika skäl. Sen är det tingsrätten som får avgöra om det är bortom allt tvivel att brottet begåtts av den misstänkte.

Passbild på Maskeradligans förre ledare Mats Rimdahl.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!