Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Måsar kan ha spridit corona

Måsar kan ha spridit coronaviruset.Foto: GEOFF SWAINE / AVALON (IN PROCESS) / STELLA PICTURES/AVALON (IN PROCESS)

Danmark genomför just nu massavlivning av minkar efter att coronaviruset obehindrat spridit sig på Jylland, det skriver Blekinge Läns Tidning

Ett forskarlag vid Köpenhamns universitet kan nu ha hittat en förklaring till varför viruset sprider sig: 

Måsar.

– Vi kunde konstatera att det fanns covid-smitta på en av måsarna, säger professorn Anna Sofie Vedstedt Hammer, till BLT. 

Minkfarmer har drabbats av coronaviruset på Jylland i Danmark och i svenska Blekinge. 

Men det har inte funnits någon självklar förklaring till varför viruset har spridit sig eftersom det inte är samma personal som jobbat på de olika minkfarmerna.

Därför började forskarna rikta blicken mot djuren i stället för att hitta en förklaring. 

– Vi har undersökt bland annat måsar som hittats döda vid drabbade minkfarmar och har också skjutit av måsar vid farmerna för att kunna göra våra undersökningar, säger professorn Anne Sofie Vedstedt Hammer, till BLT.

Corona på död mås

I förra veckan gjorde forskarna en helt ny upptäckt på en död mås. 

– Vi kunde konstatera att det fanns covid-smitta på en av måsarna. Vi är säkra på att måsen inte själv är smittad, eftersom den inte har några antikroppar. Den hade inte heller någon pågående infektion, visade undersökning av näbb och kloak, men vi undersöker om den kan ha spridit smittat mellan minkfarmer, förklarar Anne Sofie Vedstedt Hammer, till BLT. 

Hon förklarar att det sannolikt rör sig om mekanisk påverkan eftersom viruset har hamnat på måsens kropp utan att måsen har blivit sjuk. 

För tillfället pågår en masslakt på över en miljon minkar i Danmark. Bland annat avlivas alla minkbesättningar som ligger inom åtta kilometer från en smittad minkfarm. 

Måsar kan ha spridit coronaviruset.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Spridning från mås till människa

Hon vet inte i nuläget om viruset kan sprida sig från mås till människa. 

– Det är alldeles för tidigt att svara på. Det är också viktigt att tänka på att vi ännu inte hittat någon mås som är smittad. Det rör sig bara om en mås som har haft viruset på kroppen. Om det skulle visa sig att det finns måsar som är smittade så är det en annan sak, säger Anne Sofie Vedstedt Hammer, till BLT. 

TV: Så ska du tänka inför höstlovsresan: ”Inte riskfritt någonstans”

Så ska du tänka inför höstlovsresan: ”Inte riskfritt någonstans”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!