Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Marys stora saknad – har inte varit hemma på tre år

Det här är kronprinsessan Mary.
Kronprinsessan Mary har inte varit i födelselandet Australien på snart tre år. Och coronakrisen gör att hon kommer få hålla sig borta länge till.
Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES

Coronakrisen håller nära och kära från varandra. 

En som har drabbats är kronprinsessan Mary – längtan till födelselandet Australien är stor. 

Nu har hon inte varit ”hemma” på tre år och prognosen för den närmaste tiden är mörk.  

Det är den danska tidningen Se og Hør som skriver om den danska kronprinsessans saknad. 

Det var tänkt att kronprinsfamiljen skulle ta sig ”down under” under den kommande julledigheten, men det blir ingenting med det. 

Därmed är det snart tre år sedan kronprinsessan var hemma i sitt födelseland. 

När coronapandemin slog till införde Australien tidigt ett inreseförbud som gäller alla utan australiskt medborgarskap. Kronprinsessan gav upp sitt medborgarskap när hon gifte sig med kronprins Frederik 2004. Nyligen förlängdes inreseförbudet, det förväntas gälla fram till slutet av 2021. 

– Och då är det en förutsättning att det finns ett vaccin klart, säger landets finansminister Josh Frydenberg, enligt nyhetsbyrån Ritzau. 

Det är snart tre år sedan kronprinsessan Mary besökte sitt födelseland Australien.
Foto: ALL OVER PRESS / ALL OVER PRESS BIG AUSTRALIA
Under tidigare resor till Australien har kronprinsparet ofta deltagit i seglingstävlingar.
Foto: MARK BAKER / AP
Kronprinsparet har genom åren naturligtvis gjort klassiska turiststaker när de varit i Australien, som att titta på kängurur.
Foto: ROB GRIFFITH / AP

Saknar språket

Mary har tidigare pratat om hur svårt det är att vara nära och kära. 

– Att kunna träffa dem när jag har lust att träffa dem. Att vara tillsammans med dem när jag behöver det. Men vi har fortfarande en nära kontakt, har hon sagt till tidningen Ud & Se. 

En av många saker kronprinsessan saknar är språket. 

– Australiensare pratar så målande och med fullt av humor. Det är inte så högtidligt och är ofta fullt av humor och sarkasm. Om en person har haft en tuff morgon kan man till exempel använda uttrycket 'She had a face like a dropped pie' (hennes ansikte liknade en mosad köttfärspaj), säger hon. 

– Det märker jag när jag pratar i telefon med vänner från Australien, helt plötsligt tänker jag 'vad kul det är att man kan säga såna saker'.

Marys pappa John Donaldson bor i Skottland. Men han är 79 år gammal och tillhör riskgruppen. Dessutom måste man sitta i karantän i Storbritannien i 14 dagar om man reser från Danmark. Det har en kronprinsessa med fulltecknad kalender inte tid med. 

Född i Tasmanien

Föddes den 5 februari 1972 i Tasmanien.

Läste handel och juridik vid University of Tasmania och tog examen 1994. Hon har arbetat på reklambyrå, försäljningschef, med kommunikation och marknadsföring.

Träffade kronprins Frederik i Sydney år 2000 och flyttade till Danmark 2002.

Gifte sig med kronprins Frederik den 14 maj 2004.

Har fyra barn: prins Christian, född 2005, prinsessan Isabella, född 2007, och tvillingarna prins Vincent och prinsessan Josephine, födda 2011.

Sitter med i en rad organisationer inom bland annat socialt arbete och hälsofrågor, och även flera humanitära organisationer.

Under sista tiden har hon även gjort sig känd som en duktig ryttare. Nyligen vann hon en dressyrtävling. 

TV: Fler nyheter från Danmark

Vad sägs om ett ton pumpa?

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!