Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Marys gest – efter prins Joachims tuffa stroke

Prins Joachim med familj, i samband med sonens 18-årsfirande.
Foto: Danska Hovet
Kronprinsessan Mary.
Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES FAMEFLYNET SWEDEN

När den helt nya strokelinjen öppnade i Köpenhamnsförorten Høje Taastrup fanns ingen mindre än Kronprisenssan Mary på plats under invigningen.

Bara några månader efter att hennes svåger, prins Joachim, själv drabbades av en stroke.

– Jag är väldigt imponerad, sa kronprinsessan under invigningen.

Den coronasäkrade invigningen ägde rum redan på den internationella strokedagen, den 29 oktober. Kronprinsessan Mary fick bland annat träffa en man som överlevt en stroke.

Hon fick även sitta med under ett av de första samtalen till den nya telefonlinjen, skriver danska Se och hör

– Det är en väldigt speciell historia och jag är väldigt imponerad över att han [mannen som överlevde en stroke] hade förmågan att från första dagen tänka ”hur kan jag använda detta som jag gått igenom för att hjälpa många andra”, sa kronprinsessan Mary under invigningen.

Strokelinjnen drivs av den danska organisationen Hjernesagen. Föreningen arbetar för att ”bygga en bro” mellan experter, politiker och samhället till gagn för hjärnan och hjärnforskningen.

https://www.youtube.com/watch?v=Ujg0QENoZF4&feature=emb_logo

Prins Joachim opererades i Toulouse

För kronprinsessan Mary blev invigningen inte bara ceremoniell utan även personlig. 

Den 24 juli drabbades nämligen hennes svåger prins Joachim av en stroke i sitt hem i Frankrike. Han fördes akut till sjukhus och blev opererad på universitetssjukhuset i Toulouse. 

Den 3 augusti blev prins Joachim utskriven igen och till en början spenderade han mycket tid för återhämtning på kungafamiljens franska vinslott Château de Cayx. Tanken var att prins Joachim skulle börja arbeta igen den första september – men arbetsstarten flyttades fram drygt två veckor. 

Numera är prinsen på benen igen och han har påbörjat sitt nya arbete, som försvarsattaché på den danska ambassaden i Paris

– Välkomna till ambassaden som är min nya arbetsplats. Jag måste säga att det här är något jag har sett fram emot otroligt mycket. Framförallt efter den här sommaren, som för mig personligen har varit en icke-sommar, sa prins Joachim, när han mötte journalister utanför sin nya arbetsplats. 

Prins Joachim får inte ta del av någon lön som försvarsattaché. Däremot behåller han sitt kungliga apanage på cirka 5,3 miljoner kronor, trots att han sedan tidigare har flyttat till Frankrike.

Apanaget gör prins Joachim till Danmarks högst betalda militär.

SE MER: DETTA ÄR KRONPRINSESSAN MARY

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!