Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Marys födelsedag – fick kaffeservis av regeringen

Kronprinsessan fick själv vara med och avtäcka målningen på sig själv.
Foto: KELD NAVNTOFT / AP TT NYHETSBYRÅN
Under veckan besökte Mary med familjen Köpenhamns Zoo för att ta första spadtaget till en ny anläggning som bär hennes namn.
Foto: LISELOTTE SABROE / AP TT NYHETSBYRÅN
Kronprinsessan Mary låter sig fotograferas inför sin 50-årsdag.
Foto: Danska Hovet

Den danska kronprinsessan Mary fyller 50 år på lördagen.

Men den stora galamiddagen är sedan länge inställd. Mary fick under lördagen nöja sig med att vinka till de som spontant mött upp på slottsplatsen.

Senare på kvällen planerades en middag enbart tillsammans med familjen och de närmaste vännerna.

Planeringen för firandet av den danska kronprinsessan var långt gångna när allt avbröts på grund av den galopperande coronasmittan i Danmark.

Hovet vågade helt enkelt inte bjuda in flera hundra gäster till en officiell galamiddag – och samtidigt riskera att många smittades.

I stället fick man hastigt lämna återbud och be om att få återkomma senare.

Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary.
Foto: Danska Hovet
Mary tar plats på det grönländska frimärket.
Foto: Danska Hovet
Kronprinsessan Mary.
Foto: Danka Hovet

Under lördagen firade därför Mary i lugn och ro med endast den närmaste familjen närvarande på det kungliga residenset i Köpenhamn.

Tidigare på dagen hade Mary dock hörsammat och tagit del av spontana gratulationer från allmänheten ute på slottsgården.

Plötsligt stod bara kronprinsessan där, omgiven av besökarna och tackade och vinkade för all vänlig omtanke som skänktes henne.

Med ut på slottsgården hade kronprinsessan med sig tre av barnen, prins Christian, prinsessan Isabella och prins Vincent.

Tog första spadtaget

Tidigare under veckan har Mary varit med om att ta första spadtaget till en ny anläggning på Köpenhamns Zoo som bär hennes namn och som fokuserar på djur från Australien.

Hon deltog också med sin familj vid avtäckningen av ett nymålat porträtt på henne själv vid Nationalhistoriska museet på Frederiksborgs slott i Hilleröd.

Den här typen av servis fick kronprinsessan Mary av danska regeringen.

Från Sverige kom bildgratulationer från kronprinsessan Victoria och prins Daniel. 

Under söndagen är det meningen att kronprinsfamiljen ska delta i en TV-sänd galashow i danska TV2, ”Mary 50 år” från Vilhelm Lauritzen-terminalen i Köpenhamn.

Veckan som gått har också bjudit på upplevelsen att få pryda ett nytt grönländskt frimärke och dagarna till ära har det danska kungahuset släppt nya officiella bilder på den populära kronprinsessan.

Fick kaffeservis

Den danska regeringen har uppvaktat Mary med en hel uppsättning kaffekoppar och fat  från Floraserien som Royal Copenhagen lanserade 2012. Den presenten har kostat skattebetalarna 80 000 danska kronor.