Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Marys engagemang för barnen: ”Viktiga röster”

Kronprinsessan Mary medverkade under fredagen i musikprogrammet ”Fællessang – hver for sig” på danska DR. 

Och hon valde att rikta strålkastarljuset mot den internationella barndagen. Bland annat genom att ge bort sin sångönskan till tre unga flickor. 

– Barnens röst måste bli hörd, säger den danska kronprinsessan. 

I fredags var det 31 år sedan FN antog barnkonventionen. Varje år uppmärksammas det historiska FN-traktatet med den internationella barndagen – och det var något kronprinsessan Mary ville uppmärksamma lite extra.

Kronprinsessan Mary vid Tivoli i Köpenhamn.Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
”Barnens röst måste bli hörd”, säger den danska kronprinsessan.Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES/STEFAN LINDBLOM STEFAN LINDBLOM

I samarbete med danska Unicef spenderade hon delar av barndagen på Tivoli i Köpenhamn, där hon träffade tre unga flickor, Thea, Vilma och Esther. Tillsammans pratade de om allt från framtidsförhoppningar, till hur det egentligen är att vara barn under den pågående coronapandemin. 

https://twitter.com/UNICEFDK/status/1329859884062564358

Dessutom medverkade kronprinsessan Mary även under fredagens avsnitt av det populära DR-programmet Fællessang – hver for sig (enkelt översatt till ”Allsång – var för sig”). 

Gav bort sin låtönskan

I musikprogrammet fick kronprinsessan själv en chans att önska en sång som skulle framföras. Men sin låtönskan gav hon bort till de tre unga flickorna i stället.

Deras val föll på H.C. Andersens klassiker ”I Danmark er jeg født” från 1850.

– Jag tycker det är viktigt, och det tar jag med mig från fredagen med ännu mer styrka, att barnens röst måste bli hörd. Det är otroligt viktigt att ni barn får en chans att högt säga vad som berör er, vad ni har för hopp och vad era drömmer är, sade kronprinsessan Mary efter sitt möte med de tre flickorna, enligt ett pressmeddelande från Unicef.  

Musikprogrammet ”Fællessang – hver for sig” har sänts varje fredag under den pågående covid-19-pandemin. Programmet leds av programledaren Mads Steffensen och dirigenten Phillip Faber.

SE MER: Kronprinsens jaktdag – för första gången med kvinnor

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!