Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mary om sorgen efter sin mamma: "Livet stannade"

Vem är vem i det danska kungahuset?
Kronprinsessan Mary under sitt besök på ”Det nationale sorgcenter” i maj då hon hoppade in som volontär för organisationens stödlinje.
Foto: MARTIN SYLVEST / TT NYHETSBYRÅN
Kronprinsessan Mary i mamma Henrietta Donaldsons armar. Henrietta dog oväntat under en hjärtoperation 1997, 55 år gammal.
Foto: SCANPIX DENMARK

Kronprinsessan Mary engagerar sig i att stötta sörjande människor. 

Nu berättar hon om sin egen sorg efter sin mamma som oväntat avled under en hjärtoperation. 

– Det kändes som att allt stannade, men samtidigt fortsatte alla andras liv. Det var svårt att acceptera, säger kronprinsessan. 

När den sörjande kvinnan ringde till ”Det nationale sorgcenter” i Danmark för att få tala med någon om sin sorg lär hon ha blivit överraskad av vem som svarade. På andra sidan linjen satt kronprinsessan Mary. 

När Mary, som med Maryfonden arbetar mot utanförskap, tidigare i sommar hoppade in som volontär för organisationens telefonlinje var det bara ett av flera åtagande kronprinsessan gjort för sorgcentret. Hon har fått ta del av många danskars sorg och berättelser om hur de saknar sina när och kära.

Nu berättar kronprinsessan Mary om sin egen sorg efter sin mamma Henrietta Donaldson, som oväntat avled under en hjärtoperation 1997, när Mary var 25 år gammal. 

– När jag förlorade min mamma kändes det som om att allt stannade. Men samtidigt fortsatte alla andras liv. Det var svårt att acceptera att livet bara gick vidare och det gjorde att jag kände mig ensam med min sorg, berättar kronprinsessan i ett nyhetsbrev från Maryfonden

Kronprinsessan Mary engagerar sig i att stötta sörjande danskar. Nu berättar hon om sin egen sorg efter mamma Henrietta Donaldson.
Foto: HANNE JUUL/ TT NYHETSBYRÅN

Mary: ”Acceptera saknaden”

När hon ser tillbaka på den perioden i dag tror Mary att hon skulle haft glädje av att vara mer öppen med sin sorg och blanda in fler personer i den. 

– Kanske hade det varit lättare om jag hade känt att min omgivning hade varit mer öppen för att prata om sorgen med mig. 

Till kronprinsessan Marys glädje kommer ämnet sorg vara temat i årets medietävling för danska skolor. I tävlingen kan elever i årskurs 6 till 10 göra sin egen tidning i ett speciellt ämne. I år är ämnet ”Döden är något vi talar om”. 

– När vi visar eleverna att det finns plats för de svåra känslorna så stöttar vi dem i att våga tala om sorg när de själva upplever den eller möter den hos andra. Om vi kan finnas för varandra när livet utmanar oss så står vi mycket starkare, säger kronprinsessan Mary. 

Hon vill att vi ska ge sorgen plats genom att minnas och acceptera saknaden.  

– Sorgen försvinner ändå aldrig helt, den följer oss genom livet. Men med tiden kan den lätta och ge plats till minnen som fyller oss med värme och glädje.