Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mary och barnens härliga dag – med nya pandorna

Kronprinsessan Mary tog med sig sina tvillingar prins Vincent och prinsessan Josephine för att titta på Köpenhamns nya kelgrisar. Pandorna Xing Er och Mao Sun. Foto: HANNE JUUL/TT
Enligt kronprinsessan Mary hade kungligheterna ett trevligt besök på Tivoli. Foto: HANNE JUUL/TT
Pandahanen Xing Er verkar ha det fint i den nybyggda panda-anläggningen. Foto: GUO CHEN / STELLA PICTURES

Köpenhamns nya kelgrisar gör succé. Besökare köar i timmar för att få en glimt av pandorna Xing Er och Mao Sun. 

Självklart har kronprinsessparets tvillingar prins Vincent och prinsessan Josephine hälsat på. 

– Det är fantastiskt få se en panda i verkligheten och inte bara på tv, säger kronprinsessan Mary.

Köerna har ringlat sig långa utanför Köpenhamns Zoo sedan den nya panda-anläggningen invigdes för en vecka sedan. Väldigt många har velat se de nya kelgrisarna Xing Er och Mao Sun.

Men ibland lite för långa köer kanske. 

– Vi har stått i kö i en timme. Det är jättekallt här, säger en frustrerad tonåring som Ekstrabladet pratade med tidigare under veckan. 

Pandahonan Mao Sun är ute och traskar i sin del av anläggningen. Tyvärr håller hon sig inne för det mesta nu i början. Foto: GUO CHEN / STELLA PICTURES
Hanen Xing Er är den mer sociala av de två pandorna. Och han gillar verkligen sin bamu. Foto: JOHAN NILSSON/TT
Intresset är stort för pandorna på Köpenhamns Zoo. Foto: JOHAN NILSSON/TT

”Vi måste ha flow”

När besökstrycket har varit som störst under veckan som gått har vakter bevakat åskådarna vid panda-anläggningen. Om folk har stått stilla för länge har de vänligt bett sällskapet att röra på sig. 

– Vi måste ha lite flow så att alla kan se pandorna. Samtidigt kan vi inte släppa in för många samtidigt. Djurens välmående är det viktigaste, säger Köpenhamns Zoos avdelningschef Lars Holse till Ekstrabladet.

– Vi har tagit hjälp av professionellt folk som har erfarenhet av att kontrollera större folkmängder. Det är inget vi är direkt vana vid. 

Tyvärr har halva den 1300 kvadratmeter stora panda-anläggningen stått tom under stora delar av veckan som gått. Man måste ha lite tur om man ska se honan Mao Sun under hennes första tid på Zoo. 

– Hon är lite stressad så därför får hon bara komma ut några timmar åt gången. Hon ska vänja sig till platsen och alla nyfikna människor, säger Lars Holse på Köpenhamns Zoo. 

En låtsaspanda bjöd prinsessan Josephine på en riktig bamsekram. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kön till panda-anläggningen startar vid tigrarna. Foto: JOHAN NILSSON/TT
Mysigt värre på Zoo! Foto: JOHAN NILSSON/TT

Prins Vincent fick ge pandorna kaka

Gissningsvis slapp kronprinsessan Mary och tvillingarna prins Vincent och prinsessan Josephine stå i långa köer när de kom för att titta på pandorna strax efter invigningen. 

På bilderna ser kungligheterna ut att haft en härlig dag i djurparken. 

– Jag har sett en panda, utbrast prins Vincent glatt när kronprinsessan och tvillingarna mötte pressen, och fortsatte:

– Jag fick ge dem en speciell panda-kaka som de tyckte om. Och så åt de bambu, sa prinsen på ett tv-klipp på BilledBladet

Shoppingprinsessa! I en del av anläggningen på Köpenhamns Zoo ligger en panda-shop. Här finns det allt som har med pandor att göra. Panda-gosdjur, panda-morgonrockar och hårborstar i bambu är bara en del av allt man kan köpa. Foto: HANNE JUUL/TT
Pandashopen erbjuder naturligtvis kläder med pandamotiv. Foto: GUO CHEN / STELLA PICTURES
Köpenhamns Zoo har pandafeber. Foto: GUO CHEN / STELLA PICTURES

Många besökare under påskhelgen

Mamma Mary var också nöjd med besöket. 

– Det har varit en riktigt härlig dag. Fantastiskt för oss att få se pandorna i sin nya fina anläggning. De har fått det riktigt bra vad jag förstår. Så vi njuter här i solen, säger kronprinsessan. 

– Och nu ser det ut att komma riktigt många besökare, de gläder sig säkert också åt att få se en panda i verkligheten och inte bara på tv. 

Köpenhamns Zoo räknar med riktigt många besökare under påskhelgen. 

– Om det blir en fin och solig påsk förväntar vi oss många gäster. Vi blir inte överraskade om det kommer mellan 10 000 och 15 000 om dagen, säger Jacob Hoeck som är pressansvarig på Köpenhamns Zoo.