Prinsessan Mary var begeistrad på invigningen. Foto: Steffen Stamp
Prinsessan Mary var begeistrad på invigningen. Foto: Steffen Stamp

Mary invigde Europas första brovandring

Publicerad

Wow! Nästa gång tar jag med mig barnen.

Det blåser hård vind men prinsessan Mary darrar inte när hon inviger brovandringen, 60 meter rakt ovanför Lilla Bält.

Det gör däremot bron och Danmarks transportminister, svårt höjdrädd, tätt bakom prinsessan.

Europa har fått sin allra första bridgewalking. En två kilometer lång guidad rundtur på toppen av den gamla Lilla Bältbron mellan Fyn och Jylland öppnade 10 maj. Med mer än 7000 sålda biljetter är det redan en succé.

Turen sker 60 meter upp, på smala trappor och gångbroar, vilket kräver en viss smidighet. Och ett viss mått av mod. Även om alla får säkerhetslina och leds runt av guider utlovas en upplevelse utöver det vanliga på hemsidan. Upplev höjden. Suget i magen. Den spektakulära och fria utsikten… Vinden. Vädret. Den svaga skakningen i bron när tåget rusar fram över bron….

Stenhårda regler

Säkerhetsreglerna är stenhårda:

Deltagarna måste vara minst 140 långa (prinsarna och prinsessorna får vänta ännu ett tag, än så länge är det bara prins Christian som passerar…) och inte bredare än 49 cm.

• Alla deltagare får en särskild overall i grått, för att inte bilisterna ska bländas.

• Man får inte vara påverkad. Alkoholpromille 0.0.

• Är du gravid får du inte ha passerat vecka 23

• Man får inte ta med kamera eller telefon.

• Glasögon ska ha snören.

• Höjdrädda är inte välkomna.

 

Hanna Richter

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag