Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mary i hållbart mode från svenska budgetkedjan

Gulliga blomsterflickan Roberta, 4 år, i kjol och topp från Mads Nørgaard, tar emot den danska kronprinsessan utanför Danmarks Radio Konserthus i Köpenhamn.
Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild / HELSINGBORGS-BILD AB KVÄLLSPOSTEN
Populära kronprinsessan Mary anländer till Copenhagen Fashion Summit klädd i vit spetskjol från H&M:s nya kollektion för hållbart mode, Conscious Exclusive, matchande skjortblus och Prada-stiletter.
Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild / HELSINGBORGS-BILD AB KVÄLLSPOSTEN
"Jag har svårt att acceptera att en del människor i dagens samhälle diskrimineras på grund av sin sexuella identitet", sade kronprinsessan i sitt öppningstal.
Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild / HELSINGBORGS-BILD AB KVÄLLSPOSTEN
Även dagen före konferensen när en middag hölls, valde Mary att klä sig i Conscious Exclusive Collection från HM. En assymetrisk klänning i marinblå sidenmoare och gula mockapumps medstilettklackar - som även kronprinsessan Victoria har.
Foto: Ppe/Insight Media / INSIGHT MEDIA STELLA PICTURES

KÖPENHAMN. Kronprinsessan Mary kämpar mot homofobi, sexuell diskriminering och är just nu även internationell galjonsfigur för hållbart mode.

I onsdags höll den danska kronprinsessan ett brandtal i samband en konferens mot homofobi och i går talade hon i samband med Copenhagen Fashion Summit, en konferens om miljö och hållbart mode.

- Jag har svårt att acceptera att en del människor i dagens samhälle diskrimineras på grund av sin sexuella identitet, sa Mary i sitt öppningstal i samband med IDAHO-konferensen på Admiral Hotel i Köpenhamn.

Kronprinsessan Mary har inte bara utsetts till kungavärldens mest välklädda och stilfulla kvinna.

Hon är också aktivist, inte rädd för att sticka ut hakan och ta upp viktiga ämnen i dagens samhällsdebatt.

Fyrabarnsmamman Mary är frispråkig och tar ofta chansen att fokusera på orättvisor i världen - oavsett om det gäller sexualitet, eller kvinnor som utnyttjas i textilindustrin i den fattiga delen av världen.

- Alla människor är födda fria med lika rätt, oavsett sexuell läggning och könsidentitet, även om det är något som inte alltid följs runtom i världen, säger Mary.

I Danmark applåderar man i dag kronprinsessans uttalande i samband med IDAHO-konferensen.

Den danska kungaexperten Lars Hovbakke Sørensen säger till danska BT att kronprinsessan presenterar sig som en modern kvinna med starka åsikter i detta ämne.

- Kronprinsessan skickar ut starka signaler i världen, säger han.

Mary brukar klä sig danskt

Mary är känd för att klä sig i dansk design spetsat med internationella storheter som Prada och Boss.

Men när den danska kronprinsessan invigde konferensen för hållbart mode, Copenhagen Fashion Summit 2016, visade hon upp sig i H&M:s nya kollektion, Conscious Exclusive Collection, på temat hållbart mode.

- Köpenhamn har kommit att bli metropol för hållbart mode, ett ämne som är otroligt viktigt i dessa tider, inte minst vad gäller kvinnors villkor, säger Mary när hon under torsdagen tar emot gäster från hela världen i Konserthuset i Köpenhamn.

Mary har gjort enormt mycket för att sätta danskt mode och varumärken som Malene Birger, Day, Sand, på världskartan.

För fjärde gången arrangeras konferensen för hållbart mode i Köpenhamn.

- Deltagare från 52 länder, 1207 nyckelpersoner från modeindustrin, säger Mary stolt när hon presenterar årets konferens som ska leda till ett bättre mode, en bättre miljö och bättre villkor kvinnor i textilindustrin.

När Mary anlände till torsdagens Fashion Summit var hon glamouröst nerklädd, helt i vitt, undantaget hennes numera ikoniska, nästan hudfärgade, Prada-stiletter.

Håret uppsatt i hästsvans och H&M-kjol i vit spets i den nya, för sommaren trendiga längden som slutar en bit nedanför knäna, matchande vit skjortblus och kuvertväska från Naledi Copenhagen.

Visades upp

Kjolen var också ett av många plagg som visades i samband med konferensen vid sidan om hållbart mode från svenska Filippa K, Malene Birger, Mads Nørgaard med flera.

Ett av konferensen stora ämnen var jeans och denim, men av deltagarna att döma var det inte mycket jeans den här dagen.

När den internationella modeeliten samlas är det fortfarande svart och vitt som gäller. Herrarna i sneakers och supertunna, avslappande kostymer i marinblå, alternativt svart, bomull till t-shirt eller uppknäppt, ostruken skjorta i linne eller bomull.

Bohemiskt, inte dressat.

- Copenhagen Fashion Summit växte fram efter den stora klimatkonferensen i Köpenhamn 2009 och är nu inne på sin fjärde omgång, säger kronprinsessan som menar att Köpenhamn tagit ledningen vad gäller hållbart mode.

- Hållbart mode är inte längre bara tomma ord, nu måste världen agera, modevärlden måste designa sin egen framtid.

Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​