Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Marua försvann utan spår – nya uppgifter

En vecka innan Marua Ajouz, 18, mördades hade hon flyttat till en egen lägenhet
Foto: Privat
Den 12:2 oktober 2003 hittade ett par som plockade svamp på Maruas huvud inlindat i en sopsäck på den här platsen i närheten av Torups fritidsområde.
Foto: Micke Ölander
En misstänke som utretts är att Marua Ajouz sköts till döds av misstag med en pistol som såg ut som denna. Pistolen har aldrig påträffats
Foto: Polisen
Två likhundar har markerat att en död kropp legat i lägenheten i det här huset där Marua Ajouz tros ha blivit mördad.
Foto: Jenny Leyman

MALMÖ. Marua Ajouz, 18, hade varit spårlöst försvunnen i nästan tio månader när några svamplockare råkade se ett kranium i bokskogen utanför Malmö.

Det var Marua Ajouzs huvud.

Polisen misstänker att mordet på den unga kvinnan kan ha utlösts av ett nattligt samtal till hennes mobiltelefon. Tolv år har gått sedan dess och hennes mördare går fortfarande fri.

Kvällsposten har med hjälp av flera källor fått fram tidigare opublicerade uppgifter om fallet Marua Ajouz.

Mordet på den unga kvinnan präglas av hennes mystiska försvinnande och det makabra fyndet av ett kranium.

Platsen där huvudet hittades ligger alldeles i närheten av Malmöbornas fritidsparadis, Torups rekreationsområde. För att komma till den lilla kullen där hennes kranium placerats i en dunge björkträd måste man köra in en på en grusväg som svänger in ifrån Hyby Grindväg.

Hittade huvud

Där vandrade en söndagseftermiddag den 12 oktober ett par på jakt efter svampar som de skulle kunna plocka. Alldeles intill en rotvälta skymtade de något som liknade ett människokranium.

Huvudet var delvis insvept i en svart sopsäck och placerat i en grop. Det var övertäckt av stenar, som ett slags gravröse.

Kl 16.05 var en polispatrull på plats och området spärrades av.

En månad senare fick länskriminalen i Malmö beskedet. Huvudet tillhörde den försvunna kvinnan Marua Ajouz.

Utredarna på länskriminalen gjorde då två saker.

Marua Ajouz familj fick veta vad de länge misstänkt, att hon mördats. Fyndet i oktober 2003 bekräftade vad utredarna på länskriminalen och åklagaren Mats Svensson redan sju månader tidigare ansåg vara ett faktum, men som inte bevisats förrän den 12 oktober: Att hon mördats och att hennes kropp styckats.

Bekant förhördes

Strax efter hennes försvinnande hade en 23-årig bekant till henne tagits in till förhör.

Kvällsposten har genom källor fått veta vad han berättade.

Marua ska ha kommit till hans lägenhet i Malmö på kvällen den 20 december och sovit hos honom. När han vaknade på förmiddagen den 21 december var hon försvunnen.

23-åringen var mycket bestämd på en punkt: Han hade inte en aning om var hon tagit vägen.

Polis och åklagare hade inte mycket att gå på utom en sak - det faktum att 23-åringen var den siste person som sett henne vid liv.

Utredarna kom inte mycket längre den gången.

Fyndet av Maruas huvud förändrade allt.

Likhund undersökte

Utredarna hade dessutom fått uppgifter från flera håll att 23-åringen dödat Marua i sin lägenhet. Han skulle enligt olika vittnen ha erkänt att han dödat Marua av misstag och sedan styckat henne tillsammans med en kamrat. Kroppsdelarna packades sedan in i plastsäckar och kördes i väg med en bil.

Enligt vissa uppgifter kan Maruas död orsakats av att hon skjutits i huvudet med ett vapen som bevisligen funnits hos 23-åringen och hans vänner, enligt vittnet. Vapnet förekommer även på ett fotografi.

När 23-åringen på nytt togs in till förhör i början av mars 2003 fanns också annan information som gjorde 23-åringen ännu mer misstänkt.

En så kallad likhund hade undersökt lägenheten och gjort en markering. Det hunden kände var lukten från ett mycket speciellt ämne, ett enzym, som bara utsöndras från en död kropp.

23-åringen nekade

Men det har aldrig blivit bevisat från vilken kropp.

23-åringen nekade till allt när han i mars 2004 fick veta att han misstänktes för Maruas död och att ha styckat henne. Förhöret hölls på länskriminalen i Malmö dit han förts från Kumlaanstalten där han avtjänade ett fängelsestraff för grovt rån.

I utredningen framkom också att polisen borde söka förklaringen till hennes försvinnande till en händelse ett par veckor innan hon försvann, och att hon skulle ha misshandlats på en svartklubb i Malmö.

Misshandeln skulle ha utförts av andra nära bekanta till Marua, enligt honom.

På det sättet kom en skugga att falla över andra personer som stod den unga kvinnans nära. Men den misstanken utreddes noga av länskriminalen och smulades sönder. Det var inget annat än ett bländverk som åklagaren senare förkastade och ansåg vara ett villospår.

Varken åklagaren eller utredarna anser att Maruas försvinnande och mordet på henne har något att göra med dessa personer. Det framgår tydligt av vad källor uppgett om polisutredningen för Kvällsposten.

Men det var ett rykte som levde kvar länge.

Den 10 mars 2004 begärde åklagaren 23-åringen häktad för mordet på Marua Ajouz och för brott mot griftefriden.

Häktades

23-åringen fortsatte att neka, men blev häktad.

En tid efteråt genomförde länskriminalen en ny undersökning av lägenheten där Marua Ajouz tros ha blivit mördad. En likhund från ett annat polisområde sökte igenom lägenheten och markerade lika tydligt som den andra likhunden och på samma plats i lägenheten.

Det fanns med andra ord inte längre några som helst tvivel om att det funnits en död människokropp i 23-åringens lägenhet.

Men fortfarande var samma frågor obesvarad. Vems döda kropp hade legat i lägenheten? Och när hade den legat där?

Polismän gick på nytt in i lägenheten, bröt upp golv och tog tillvara vattenlås. Det ledde ingenstans. Samma frågor har fortsatt vara obesvarade.

Det enda utredarna egentligen hade att arbeta med var att försöka bearbeta 23-åringens vänner och särskilt då en av dem.

Denne bekant anhölls i slutet av mars 2004 och blev även häktad som misstänkt för delaktighet i mordet.

Efter en tid fick utredarna tag på en bil som beslagtogs. Bilen undersöktes noga, kriminalteknikerna letade efter spår, DNA eller något annat, som skulle kunna visa att den använts för att forsla bort Maruas styckade kropp.

Inne i drogmissbruk

23-åringens bekant var synnerligen svår att få grepp om, mest beroende på att han vid tiden för Maruas försvinnande var inne i ett djupt drogmissbruk. Hans minnesbilder av vad han gjort, var han befunnit sig och vem han mött var minst sagt grumliga för att inte säga obefintliga.

En tredje ung man blev i juni 2004 misstänkt för skyddande av brottsling och för att ha hjälpt till att skaffa undan Maruas kropp.

Han anhölls, men förhören förde inte utredningen framåt på något avgörande sätt.

Utredarna hade trots motgångarna ett spår som de länge höll fast vid – Maruas mobiltelefon.

Polisen hade nämligen kommit fram till att Marua fått ett samtal till sin mobiltelefon Kl 03.00 den 21 december 2002, natten då hon ska ha sovit hemma hos 23-åringen – sista natten hon anses ha varit i livet.

Polisen vet, enligt uppgifter till Kvällsposten, vem det var som ringde.

En teori som förekommit i utredningen är att just det samtalet kan ha utlöst ett bråk som sedan ledde till Maruas död.

Släpptes ur häktet

Men den 29 juni 2004 släpptes 23-åringen ur häktet och fördes tillbaka till Kumla.

Då hade han och hans advokat, Mikael Nilsson, varit på sju häktningsförhandlingar. Advokaten hade också gjort en egen utredning om möjliga dödsorsaker, likhundars förmåga och en vävnadsutredning.

Åklagaren och länskriminalens utredare hade trots allt inte gett upp helt och hållet.

Två år senare hölls bakom stängda dörrar ett förhör med en journalist som åklagaren misstänkte kunna ha upplysningar om mordet. Journalisten hade kontaktats av en person som berättat om mordet på Marua och hade bett honom att lämna informationen vidare till polisen. Åklagaren ville att journalisten skulle avlägga vittnesed i domstol och sedan berätta vad han visste.

Inte det heller gav något av värde.

Kamrater avskrevs

I mars 2010 skickade Mats Svensson, som under tiden utredningen pågått utnämnts till vice chefsåklagare, en formell skrivelse till tingsrätten i Malmö och satte punkt för försöken att lösa mordgåtan.

23-åringen och hans två kamrater avskrevs från utredningen med motiveringen "det går inte att bevisa vem eller vilka som har begått gärningen".

23-åringen bor inte längre kvar i Skåne. Han är bosatt på en ort som ligger långt från Malmö och förefaller helt ha lämnat det kriminella liv han en gång levt.


Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​

Fallet Marua

2002
Marua Ajouz flyttar den 13 december till en egen lägenhet i Malmö. Den 20 december besöker hon sin mamma kl 18 på kvällen den 20 december och tillbringar natten hemma hos sin då 23-årige bekant. På morgonen när han vaknar är hon borta, hävdar han i förhör enligt uppgift till Kvällsposten.
 


2003
Marua anmäls försvunnen. Dagen efter tas hennes 23-årige bekant in till förhör.
Lägenheten där Marua Ajouz misstänks ha mördats lämnas till försäljning och hennes 23-årige bekant flyttar senare därifrån.
Ett par som letar efter svamp hittar den 12 oktober vad som senare visar sig vara Marua Ajouz kranium i vad som liknar ett gravröse i en björkdunge vid Hyby i närheten av Torups rekreationsområde utanför Malmö.
En likhund undersöker Maruas 23-årige bekants lägenhet och markerar att det finns spår som visar att en död människokropp legat där.
 


2004
Maruas 23-årige bekant häktas den 11 mars som misstänkt för mordet på Marua och brott mot griftefriden. Han nekar till all kännedom om hennes försvinnande men vägrar samtidigt att svara på frågor. Han motiverar sin tystnad med att han inte litar på polisen.
En annan av polisens likhundar undersöker Maruas 23-årige bekants lägenhet och markerar på exakt samma ställa att en död människokropp legat där den första hunden markerat.
En 20-årig bekant till den mordmisstänkte 23-åringen häktas som misstänkt för delaktighet i mordet och att ha styckat Maruas döda kropp. 20-åringen släpps efter en vecka men fortsätter vara misstänkt, liksom ytterligare av 23-åringens kamrater.
Maruas 23-årige bekant försätts på fri fot den 29 juni efter beslut av åklagaren.
 


2010
Förundersökningen mot Maruas 23-årige bekant och hans kamrater läggs ned.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!