Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Martins autistiske son Erik fick armen bruten av polis

"Det är inte den fysiska skadan Erik fått som är värst utan den psykiska biten", säger pappa Martin Näslund. Foto: Nellie Erberth
Martin Näslund, pappa till autistiske Erik, är kritisk mot polisen Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN SCANPIX

När autistiske Erik, 16, var ute och lekte med ett plastvapen ledde det till fullt polispådrag som slutade med att Erik fick sin arm bruten av polisen.

Anmälan om tjänstefel lades ner dagen efter att den upprättats.

– Det är inte den fysiska skadan Erik fått som är värst utan den psykiska biten, säger pappa Martin Näslund.

Det var en solig sommardag den 3 juli i Södra Sandby utanför Lund. Många vuxna var inomhus och tittade på fotbolls-VM medan barnen sprang runt i villaområdet och lekte i det fina vädret.

En av dem var den autistiske 16-årigen Erik Näslund.

– Min kille går omkring utanför och leker med sin plastbössa. Han pratade med sina låtsas-medhjälpare och dem han skulle sätta fast, säger pappa Martin Näslund som först berättade för Sydsvenskan om händelsen.

Det var knappt några bilar ute men vid ett tillfälle körde en kvinna förbi Erik och trodde att han bar på ett riktigt vapen vilket gjorde att hon larmade polisen.

"Uppenbart en leksak"

Plötsligt gick allting snabbt.

– En polisbil kommer dit och två poliser hoppar ut med dragna vapen mot Erik som står med ryggen till. Han fryser till och kvinnan ropar att han ska lägga ner vapnet. Han berättar för mig att han gör precis som de säger, säger Martin Näslund.

En tredje polis går fram och plockar upp hans vapen.

– Han måste ju ha känt att det var en leksak direkt när han plockade upp den. Det står ju dessutom "made in China" på sidan och en CE-märkning på andra sidan. Det är uppenbart en leksak, säger Martin Näslund.

När Erik vänder sig om för att se vad poliserna gör hoppar en av poliserna på honom och brottar ner honom.

– Han ger sig på Erik och trycker ner honom med sådan kraft att han bryter sönder överarmen, det måste till mycket vridning med riktigt mycket kraft för att få till det. Samtidigt skäller en av poliserna ut Erik och skriker upprepade gånger "förstår du vad du har gjort?"

Satt med stora smärtor i 30 minuter

En granne som känner Erik gick fram till polismännen och frågade om hon skulle hämta hans föräldrar men de nekade. När några polismän slutligen går till Eriks föräldrar och berättar vad som hänt säger de att han ska skickas till sjukhus med ambulans. 

– De säger att jag ska vara glad för att han inte blivit skjuten, det är så orimligt så det finns inte, säger Martin Näslund.

Snart går det upp för pappan att ambulansen dock inte har kommit och han skyndar ut på gatan.

– Då sitter Erik där i korsningen och har suttit där i nästan 30 minuter. Benpiporna pekar åt alla håll. Det måste göra jätteont. Varför sitter en kille där som har burit leksaksvapen, poliserna har brutit armen på honom och har fortfarande fem polisbilar med patruller som alla riktar sig mot honom. Precis som att han fortfarande är hotfull, trots att han aldrig varit hotfull, säger Martin Näslund.

Polisen skrev en rapport om händelsen och enligt Martin Näslund har de en helt annan bild av det som hände än hans son och grannar.

– De skruvar upp händelsen. Det känns som att de försökt situationen att verka mer hotfull så att de kan rättfärdiga sitt beteende. I deras rapport står det att Erik misstänks för våldsamt motstånd, olaga hot och vapeninnehav. Det känns som att de bara vill rättfärdiga sitt våldsingrepp.

Dagen efter gick pappan in till polisstationen för att anmäla polisen för tjänstefel 

– Då fick jag besked att jag inte ska göra det för att det redan har gjorts, polisen hade anmält sig själv. Jag ifrågasatte hur min anmälan inte kunde tas emot när jag har en annan input än vad de har.

När han till slut fick lov att ringa upp för att skynda på internutredningen fick han beskedet att den blivit nedlagd.

– Jag kände mig bara helt tom. Hur kunde de lägga ner den utan att ens ha pratat med Erik eller oss. Allt baseras på polisrapporten, säger Martin Näslund.

Vill inte gå ut längre

I veckan fick Erik ta bort gipset och armen hade läkt bra. Han måste fortfarande träna den för att kunna sträcka ut den igen men klarade sig som tur var från permanenta nervskador. Han vill dock inte gå ut och leka längre.

– Vi har försökt prata om det positiva, att läkningen av hans arm är jättefin men han har en stor oro. Vi försöker säga till honom att han inte har gjort något fel utan att han hade fått lov att leka men att det blev fel, men det hjälper inte. Det är inte den fysiska skadan Erik fått som är värst utan den psykiska biten. Hans autism gör att han minns detaljer väldigt väl och har bra minne av det som hände och det minnet är väldigt läskigt. Han beskriver hur han såg in i pistolernas mynningar. Han sover inte längre själv utan hos mamma.

När nyheten om 20-åriga Eric, med Downs syndrom, som sköts till döds av polisen i Stockholm kom blev Eriks föräldrar bestörta över att en liknande händelse, med mycket värre utgång hade inträffat.

– Vi kände bara avsky. Vi kunde se den här förståndshandikappade ungdomen, som var ett av många barn som redan är begränsade på många sätt. Så möts de av poliser som skjuter sönder honom. Vi mådde riktigt dåligt och kan nu förstå hur föräldrarna måste känna.

”Jag vill ha upprättelse”

Föräldrarna kommer aldrig mer våga låta Erik leka med sina älskade låtsasvapen utomhus och Martin Näslund har skrivit till särskilda åklagarkammaren för att överklaga beslutet att lägga ner utredningen.

– Jag vill att vi får upprättelse att de har gjort fel och att de får stå för det de har gjort. Så att liknande saker inte händer igen. Nu finns bara en rapport som inte innehåller sanningen, säger pappan.

Polispatrullen som gripit Erik rapporterar honom för vapenbrott, olaga hot och våldsamt motstånd, skriver Sydsvenskan.

Överåklagaren: Man kan begära överprövning

Överåklagare Anders Jakobsson, chef för Särskilda åklagarkammaren, konstaterar i Sydsvenskans artikel att förundersökningen lades ner.

– Normalt har man rätt att anmäla. Men är en intern anmälan redan gjord så kan man tycka att det finns ingen anledning att anmäla samma sak två gånger, säger han till tidningen och fortsätter:

– Är man sedan inte nöjd med åklagarens beslut att lägga ner kan man begära överprövning.

Stor respons

Efter att händelsen blivit uppmärksammad har Martin Näslund fått stor respons. En hel del positiv – men även en del negativ. 

– Många har hört av sig, och väldigt många tycker att polisens beteende är avskyvärt, berättar han. Men det är även många som har skrivit och kommenterat min roll som pappa. Men det har ju inte alls med det att göra, utan det handlar om hur polisen har agerat.

Eriks arm läker jättefint trots skador, men han är numera rädd när han ser poliser. Martin Näslund berättar att han hoppas att deras psykiska hälsa kan läka lika snabbt efter det här.

– Vi har känt oss tomma och så trötta, och vi hoppas bara att vårt och Eriks psykiska mående kan läka lika snabbt som hans arm. Han har fått otroligt fint bemötande och stöd från sjukvården.

En sköterska som Erik stötte på gav tipset att armen läker bättre om han spelar tv-spel – ett av Eriks absolut största intresse.

– Det var så fint att höra hur sköterskan, som säkert förstod att Erik spelar tv-spel, pratade med honom om det och sa att det kunde hjälpa för blodcirkulationen och så. Så nu spelar Erik på där hemma som bara den! berättar pappa Martin och ler stort. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!