Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Martina Kveldstad mördade sin egen mor: ”Bad för sitt liv”

Nyligen förflyttades Martina Kveldstad till anstalten Hinseberg. Orsaken var upprepade förseelser. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
År 2010 dömdes Martina Kveldstad mot sitt nekande för två mord till livstids fängelse. Foto: LARS ANDERSSON / LARS ANDERSSON EXPRESSEN

Martina Kveldstad är dömd till livstids fängelse för två brutala mord.

Ett av offren var hennes egen mor.

Nu berättar Martina Kveldstad om mordet.

– Hon bad för sitt liv och sa ”snälla, jag ska inte berätta för någon”. Och de orden hör jag om och om igen, säger Martina Kveldstad i podden ”Bakom galler” som Aftonbladet tagit del av.

Bakgrunden till de två mord Martina Kveldstad är dömd för tros vara hennes narkotikamissbruk.

Det var den 23 januari 2010 som SOS larmades från en lägenhet i Värnamo. En kvinnlig granne hade då hittat lägenhetsinnehavaren död. Den döda kvinnan hittades fastbunden på en toalett med plastpåsar över huvudet. 

Hon hade blivit strypt med ett hundkoppel.

I lägenheten fanns även den döda kvinnans dotter, Martina Kveldstad. Och snart kunde polisen knyta mordet till ytterligare ett brutalt mord: bara några månader innan grannens makabra fynd hittades en 53-årig kvinna död i Värnamo. Hon hittades också död i sin bostad, bara ett par hundra meter från Martina Kveldstads mammas hem. Kvinnan hittades död i sin dusch, hängande i en elkabel.

Martina Kveldstad dömdes år 2010 mot sitt nekande för de två morden till livstids fängelse av Göta hovrätt.

Bråk med intagna

Hennes fängelsetid har varit fylld av konflikter, bråk med andra intagna och upprepade förseelser knutna till droginnehav på anstalten. Under 2017 bedömdes problemen vara så omfattande att Martina Kveldstad fick byta anstalt.

I podden Bakom galler berättar Martina Kveldstad om tiden innan moden, om hur relationen med mamman var konfliktfylld och ofta urartade i bråk. Natten då hon dödade sin mamma hade de två bråkat och att mamman hotade anmäla Martina Kveldstad för mordet på den 53-åriga kvinnan i Värnamo.

– Då skrek hon, för jag hade berättat för henne vad jag hade gjort mot (den mördade kvinnan) så då skrek hon till mig att hon skulle sätta dig mig för det och att hon hade lejt någon att döda min pojkvän och att hon skulle skjuta min hund. Så då slog det över för mig. Det var droppen, berättar Martina Kveldstad i podden.

Bad för sitt liv

Innan mamman mördades ska hon ha bett för sitt liv.

– Hon bad för sitt liv och sa ”snälla, jag ska inte berätta för någon”. Och de orden hör jag om och om igen. Men just i det läget var jag ostoppbar. Jag hade redan bestämt mig, jag skulle slutföra det jag hade påbörjat, berättar Martina Kveldstad i podden.

Senast i somras varnades Martina Kveldstad efter att ha spottat en annan intagen i ansiktet. Men trots att den dömde dubbelmördaren har ett dokumenterat aggressivt beteende även under senare år menar hon att hon ångrar det hon gjort

– Det är fruktansvärt. Jag är medveten om att jag har gjort, men på många sätt känns det fortfarande overkligt för jag kan inte relatera till den personen jag var när jag begick de handlingarna.

Dubbelmördaren spottade intagen i ansiktet – varnas

Dubbelmördaren tvingas flytta efter narkotikafynd 

Dubbelmördaren varnas – efter fyndet i fängelset