Den 33-åriga kvinnan friades i tingsrätten för dubbelmordet på mamman och hennes väninna. I dag faller hovrättens dom. Foto: Lars Andersson
Den 33-åriga kvinnan friades i tingsrätten för dubbelmordet på mamman och hennes väninna. I dag faller hovrättens dom.  Foto: Lars Andersson

Martina, 33, ströp sin mamma och väninna

Publicerad
Uppdaterad
Martina Kveldstad, 33, ströp både sin väninna och sin mamma och maskerade det som självmord.
Det slår hovrätten fast och dömde henne i dag till livstids fängelse för de båda morden.
- Det var inte oväntat, hon har varit förberedd på att få livstids fängelse, säger kvinnans advokat, Olof Larsson.
Kveldstad dömdes i dag för två snarlika mord på sin mamma och väninna som inträffade med två månaders mellanrum.
I slutet av februari 2010 hittades en 57-årig kvinna död i sin bostad med en snara runt halsen efter en födelsedagsfest.
Polisen var inne i lägenheten när kvinnan låg död på toaletten för att prata med hennes dotter, Martina Kveldstad, om en bortsprungen hund. Då upptäckte inte polisen den döda kvinnan.
Två dagar senare greps dottern. En granne hade då hittat hunden, gått in i lägenheten och sett den döda kroppen.

Upptäckte likheter

I samband med gripandet upptäckte polisen likheter med ett annat dödsfall - två månader tidigare.
Då hittades en 53-årig kvinna död i Värnamo med en snara runt halsen och plastpåsar över huvudet.
Polisen trodde först att det var ett självmord men socialstyrelsen underkände senare rättsläkarens slutsats.
Martina Kveldstad var bekant med den 53-åriga kvinnan och hade tidigare köpt receptbelagda läkemedel av henne och hon blev senare misstänkt även för det mordet.
Göta hovrätt dömer nu Martina Kveldstad till livstids fängelse för två mord. Men domstolen var inte enig - en domare ville fria Martina Kveldstad.
- Det är tämligen uppenbart att jag måste föra upp ett målet till högsta domstolen, säger Olof Larsson, som dock är tveksam till om han kommer få prövningstillstånd.
- Men slår man ihop de båda rättegångarna så är det en nämndemans övervikt för fällande. Jag tycker inte att man kan säga att det är bortom allt rimligt tvivel.

"Mår bättre nu"

Olof Larsson har haft kontakt med sin klient innan domen kom och säger att hon var beredd på att hon kunde få livstid om hon skulle dömas för båda morden.
Hovrätten anser att motivet till båda morden var att komma över receptbelagda tabletter, som de båda mordoffren hade tillgång till. Martina Kveldstad var tablettmissbrukare.
- Hon har mått dåligt, men nu mår hon bättre. Hon har börjat medicinera, säger hennes advokat.
Martina Kveldstad friades i tingsrätten på grund av bristande bevisning men Göta hovrätt ändrade domen, och gav henne livstids fängelse för de två morden.
- Det är tillfredsställande att de kom till den slutsatsen, säger åklagaren Anders Brokelind.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag