Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Martina, 33, ströp sin mamma och väninna

Den 33-åriga kvinnan friades i tingsrätten för dubbelmordet på mamman och hennes väninna. I dag faller hovrättens dom. Foto: Lars Andersson
Martina Kveldstad, 33, ströp både sin väninna och sin mamma och maskerade det som självmord.
Det slår hovrätten fast och dömde henne i dag till livstids fängelse för de båda morden.
- Det var inte oväntat, hon har varit förberedd på att få livstids fängelse, säger kvinnans advokat, Olof Larsson.
Kveldstad dömdes i dag för två snarlika mord på sin mamma och väninna som inträffade med två månaders mellanrum.
I slutet av februari 2010 hittades en 57-årig kvinna död i sin bostad med en snara runt halsen efter en födelsedagsfest.
Polisen var inne i lägenheten när kvinnan låg död på toaletten för att prata med hennes dotter, Martina Kveldstad, om en bortsprungen hund. Då upptäckte inte polisen den döda kvinnan.
Två dagar senare greps dottern. En granne hade då hittat hunden, gått in i lägenheten och sett den döda kroppen.

Upptäckte likheter

I samband med gripandet upptäckte polisen likheter med ett annat dödsfall - två månader tidigare.
Då hittades en 53-årig kvinna död i Värnamo med en snara runt halsen och plastpåsar över huvudet.
Polisen trodde först att det var ett självmord men socialstyrelsen underkände senare rättsläkarens slutsats.
Martina Kveldstad var bekant med den 53-åriga kvinnan och hade tidigare köpt receptbelagda läkemedel av henne och hon blev senare misstänkt även för det mordet.
Göta hovrätt dömer nu Martina Kveldstad till livstids fängelse för två mord. Men domstolen var inte enig - en domare ville fria Martina Kveldstad.
- Det är tämligen uppenbart att jag måste föra upp ett målet till högsta domstolen, säger Olof Larsson, som dock är tveksam till om han kommer få prövningstillstånd.
- Men slår man ihop de båda rättegångarna så är det en nämndemans övervikt för fällande. Jag tycker inte att man kan säga att det är bortom allt rimligt tvivel.

"Mår bättre nu"

Olof Larsson har haft kontakt med sin klient innan domen kom och säger att hon var beredd på att hon kunde få livstid om hon skulle dömas för båda morden.
Hovrätten anser att motivet till båda morden var att komma över receptbelagda tabletter, som de båda mordoffren hade tillgång till. Martina Kveldstad var tablettmissbrukare.
- Hon har mått dåligt, men nu mår hon bättre. Hon har börjat medicinera, säger hennes advokat.
Martina Kveldstad friades i tingsrätten på grund av bristande bevisning men Göta hovrätt ändrade domen, och gav henne livstids fängelse för de två morden.
- Det är tillfredsställande att de kom till den slutsatsen, säger åklagaren Anders Brokelind.