Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Martina, 24, varnar efter bröstförstoringen: ”Ärrad”

Det här är ”Breast implant illness”
Martina Sarac, 24.
Foto: Privat / Läsarbild
Martinas stygn gick upp flera gånger efter bröstförstoringen.
Foto: Privat / Läsarbild

Ljuskänslighet, andningssvårigheter och sömnproblem.

Det är symptom som 24-åriga Martina Sarac brottas med dagligen efter att ha gjort bröstförstoring 2015.

Nu vill hon varna andra att inte gå samma väg.

– Min kropp är ärrad för livet, säger hon.

För 24-åriga Martina Sarac från Helsingborg började allt för fem år sedan.

Då hade hon gått ner 15 kilo i vikt under kort tid, varpå hon märkte att brösten förändrades. Plötsligt var det ena bröstet två storlekar mindre än det andra. Det tog hårt på självförtroendet.

Efter att ha funderat en längre tid bestämde hon sig för att genomgå en bröstförstoring. Tanken var att brösten skulle bli jämnare och lyftas. 

Det handlade om att kunna älska sin kropp igen.

– Det var alltid en rädsla i mig att göra en operation men jag tänkte att det skulle bli värt det, säger Martina Sarac.

Martina, 24: ”Det var fruktansvärt”

Martina opererades 2015 – men resultatet blev inte alls som hon tänkt sig.

Under den första veckan därefter vågade hon knappt titta på såren som gick runt bröstvårtorna och ner över brösten. När hon sedan tog modet till sig insåg hon att stygnen hade börjat gå upp. 

Ett av hålen blev stort som en femkrona.

– Det var fruktansvärt. Det var ett hål rakt igenom och det var djupt, men när jag ringde kliniken sa en sjuksköterska att det inte var någon fara, att det bara var läkningsprocessen.

Under fyra månader hade Martina Sarac besvär med sår som vägrade att läka. Sedan följde ärr som fick henne att återvända till kliniken för att söka hjälp.

Tillslut, 2016, fick hon hjälp av kliniken som då lasrade bort de värsta av ärren på det högra bröstet. Året därpå var hon tillbaka igen för att behandla ärren på bröstvårtorna.

Men ingreppen till trots är Martina än i dag missnöjd över hur brösten ser ut.

– Jag tycker det är jätteobekvämt att ta av mig. Jag tycker inte om mina bröst och jag blir nästan mer och mer missnöjd för varje år som går, säger hon.

Dessutom har hon under de gångna åren drabbats av fysiska besvär, som gjort allt värre.

Drabbades av omtalade sjukdomen

Efter operationen började Martina Sarac känna sig trött, ångestfylld och öm. Hon fick problem med bland annat ljuskänslighet, muskelvärk, höftvärk och kraftiga tryck över bröstet.

– Det kunde vara som att någon satte sig över bröstet, som att jag inte fick luft. Det var brutalt tungt. Under sommaren var det så intensivt att det höll på i två timmar, och då fick jag åka till akuten, men där trodde de att jag hade mag- och tarmproblem, säger Martina.

När symptomen blev övermäktiga började hon söka runt efter svar. Det var då hon hittade ”Breast implant illness”, BII.

Tillståndet har debatterats flitigt och har många diffusa symptom. Av läkarkåren ses det i dag inte som en officiell sjukdom, eftersom symptomen inte direkt kan kopplas till bröstimplantaten. Trots det menar sig tusentals kvinnor lida av åkomman.

– Jag trodde att mina besvär berodde på att jag mådde psykiskt dåligt, men sedan började jag söka på nätet och hittade ”Breast implant illness”. Om vi säger att det finns 50 symptom så stämmer 45 in på mig, säger Martina Sarac.

Expressen har tidigare pratat med Birgit Stark som förklarat BII. Hon är ansvarig för det svenska kvalitetsregistret för bröstimplantat och docent i plastikkirurgi.

– I bland härleder patienter sitt mående till sina implantat och vi vet genom studier att 50 procent av kvinnorna som väljer att ta ur dem känner sig bättre efter operationen, säger hon och fortsätter: 

– Men vi har inte kunnat hitta någon direkt koppling mellan den här typen av symptom och implantat och det är viktigt att komma ihåg att 50 procent inte mår bättre efter operationen. 

Vill varna andra

För Martina Sarac har symptomen gått så långt att hon bestämt sig för att ta ur implantaten. Redan nu har hon bokat en första konsultationstid.

– Jag mår bara sämre och sämre och vill bara ha ut dem ur min kropp, säger hon.

Samtidigt vill hon också hjälpa andra att inte begå samma misstag.

– Jag vill få andra kvinnor att förstå att de inte behöver gå igenom en sådan här operation för att börja älska sig själva. Det finns andra sätt att göra det på. Men om man ändå gör det ska man inte nöja sig när det blir fel, utan kämpa för sig själv, säger Martina Sarac.

Hon fortsätter:

– Det är lättare att lära sig att älska sin kropp med tiden än att lära sig att älska en kropp som någon förstört.

Kliniken svarar: ”Vill hjälpa alla”

På den aktuella kliniken säger vd:n att det alltid finns risker, med alla operationer.

– Man kan få en blödning större än väntat, en infektion och så kan vissa reagera på sårläkningen. Men jag har som ambition att hjälpa alla patienter så långt som det någonsin är möjligt.

Vd:n berättar vidare att om Martina hade kommit tillbaka till kliniken ännu en gång, hade de kanske kunnat göra ett försök att åtgärda problemen:

- Om man inte kommer tillbaka och visar upp det man är ledsen över kan inte jag göra någonting. Hade hon kommit hit hade vi säkert kunna komma överens om ytterligare justeringar.

Enligt vd:n är den typen av besvär som Martina Sarac har fått ”ytterst ovanligt”. Om BII säger han:

– Det är ett tillstånd som har blivit omskrivet men det finns inga medicinska bevis för att implantat kan ge den här mångfalden av symtom. Det kan vara så men det finns i nuläget inga medicinska bevis.

Ladda ner Kvällspostens app.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!